GL blij met schrappen biometrische gegevens

Zwolle – Veel mensen vinden het geen prettig idee dat er allerlei gegevens van hen opgeslagen worden in landelijke databases. Vandaar dat GroenLinks het een goede zaak vindt dat vingerafdrukken voor het biometrische paspoort voorlopig niet niet centraal opgeslagen worden en ook de lokale opslag hiervan stil wordt gelegd. Hiermee komt minister Donner tegemoet aan de bezwaren van de Tweede Kamer die het systeem niet veilig vindt en vreest voor fouten en misbruik.

GroenLinks is erg blij dat de centrale opslag van de baan is. In de aanloop naar dit plan zijn echter al vingerafdrukken genomen en lokaal  opgeslagen. De landelijke fractie van GroenLinks is van mening dat deze vernietigd moeten worden en hier kan de Zwolse afdeling zich volledig achter scharen. GL wil dat de gemeente Zwolle de aanwezige biometrische gegevens van haar burgers controleerd en zonodig gaat vernietigen en heeft hierover vragen voor het college.

Op zoek naar gemeentelijke informatie over dit onderwerp kon GL niet veel op de gemeentewebsite vinden, vandaar dat zij de volgende vragen voor het college hebben:

1. Hoe ging Zwolle tot nu toe om met (het opslaan) van vingerafdrukken en eventueel andere biometrische gevens?

2. Bent u van plan om de vingerafdrukken die lokaal bewaard zijn te gaan vernietigen?

3. Bent u van plan om hierover te communiceren met de Zwolse inwoners, bijvoorbeeld door op de gemeente website informatie te geven aan de Zwolse burgers over het afnemen van vingerafdrukken en het beleid rondom deze en andere biometrische gegevens?

Namens de fractie van GroenLinks

Rana Berends

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Wethouder De Heer meldt dat inmiddels is besloten dat de gegevens worden opgeslagen tot het paspoort is afgegeven. Daarna worden de gegevens vernietigd. Deze informatie staat inmiddels ook op de site en wordt meegedeeld aan de aanvragers.


    Maak melding

Reageer