Vragen over opruimen wietafval

Samen maken we de stad is een (gelukkig) veelgehoorde slogan. Die moet dan wel inhoud hebben, zegt de fractievoorzitter van de CU John van Boven in een brief aan het college.

Zwollenaar Gerben Luchtenbelt meldde via een dagblad rommel in een watergang rondom Huis Windesheim aan de Windesheimerweg in Zwolle. Het gaat om afval van een wietplantage. Nadat Luchtenberg probeerde te achterhalen wie verantwoordelijk is voor het verwijderen van de troep was het oordeel van de gemeente Zwolle, dat de watergang is geen eigendom van de gemeente is, en dat daarom geen actie wordt genomen. Luchtenbelt moet het afval zelf afvoeren. De CU vraagt zich af of de gemeente juist gehandeld heeft en stelt daarover een aantal vragen aan het college.

Dit leidt voor de CU tot de volgende vragen.

  1. klopt de beschreven gang van zaken
  2. is het juist dat de verantwoordelijkheid van de gemeente voor haar inwoners minder belangrijk wordt wanneer de gemeente geen eigenaar is van de ruimte waar (in dit geval) mogelijk gevaarlijke rommel wordt gevonden
  3. heeft de situatie met het gat in de Nieuwe Markt niet geleerd dat je verantwoordelijk voelen betekent actie nemen (zoals toen uiteindelijk na 3 weken ook gebeurde) en daarna nagaan op wie één en ander verhaald kan worden.
  4. heeft het verloop van de situatie bij de Nieuwe Markt nog invloed gehad op het handelen van de gemeente in de situatie van de rommel in de watergang
  5. is het college, nu alles overziende, van mening dat de gemeente juist gehandeld heeft?

 

 

John van Boven

Fractievoorzitter ChristenUnie

Artikel delen:

Reageer