Baggerwerkzaamheden Nieuwe Havenbrug afgerond

Zwolle – De baggerwerkzaamheden bij de Nieuwe Havenbrug (Singelgracht) zijn vandaag afgerond. In totaal is er ongeveer 4000m3 bagger verwijderd. Ook is er munitie gevonden.

01-02-2011_opruimen_explosieven_stadsgracht_nw_havenbrug_3.jpg

Vanwege de aanwezigheid van munitie is de waterbodem rondom de Nieuwe Havenbrug op een munitieveilige manier gebaggerd. De werkzaamheden hebben stilgelegen waardoor de afronding een maand langer heeft geduurd dan gepland. Voor het baggeren onder de brug was een speciale, kleine kraan nodig, waarvan er slechts twee in Nederland zijn. Deze kraan was de afgelopen weken pas beschikbaar. De munitie(onderdelen) die is gevonden bestaat uit onder andere: mortiergranaten (8 cm), geweergranaten (4 cm), Brisant granaten (2 cm), een steelhandgranaat, een eihandgranaat, een motierstaart en diverse hulzen en klein kaliber munitie (kogels).

Alle materiaal is van Duitse makelij, voor of in de Tweede Wereldoorlog gefabriceerd. De granaten zijn enkele weken geleden door de Explosieve Opruimingsdienst (EODD) tot ontploffing gebracht.

Vervolgtrajecten

De Nieuwe Vecht (Oostzijde), de Westerveldse AA en de Willemsvaart zijn de volgende Zwolse wateren die gebaggerd worden. De werkzaamheden voor deze drie trajecten starten naar verwachting in september dit jaar.

Artikel delen:

Reageer