Primeur van Gloria Patri

Zwolle – Het Chr. Gem. Zangkoor Gloria Patri ging de uitdaging aan om een niet zo heel erg bekende, Engelstalige mis in te studeren; de Missa Portae Honoris van Charles Wood. Zelfs in bepaalde muzikale kringen in Engeland wist men niet van het bestaan van de mis af.

De van oorsprong Ierse Charles Wood (1866-1926) gebruikt in deze mis een klassieke muzikale opbouw, maar daarnaast maakte hij zijn composities ook weer heel uitdagend met de toen nieuwe opvattingen in de muziek. Dat maakt de mis tot een bijzonder geheel en dat zal de luisteraar ook aanvoelen op sommige plekken in de bijzonder muzikale overgangen in de mis. Bovendien was het de eerste mis die niet in het Latijn maar in het Engels werd gezongen. Wood componeerde de mis voor gemengd koor en 4 solisten. De solopratijen in de msi worden gezongen door Annemarie Pothof, Poldi Wiersma, Peter van der Weide en Frans Kramer. Gloria Patri heeft deze mis die nog nooit is geplubliceerd op lp of cd, in april van dit jaar op CD gezet. Vrijdag 13 mei wordt in de Plantagekerk aan het ter Pelkwijkpark door Gloria Patri de mis live ten gehore gebracht.

Naast de Missa Partea Honoris staan werken van tijdgenoten van Wood, zoals Stanford, Brewer, Stainer, Parry en Elgar op het programma,. Het orgel wordt bespeeld door Herman Kamp, die niet alleen het koor begeleidt, maar ook een tweetal orgelwerken zal spelen. Daarnaast begeleidt hij ook het kwartet “Voix Celestes”, bestaande uit Annemarie Pothof- Sopraan, Poldi Wiersma- Alt, Peter van der Weide- Tenor Tromp van Goor-Bariton . Tijdens het concert zal de in april gemaakte cd ‘Missa Portae Honoris van Charles Wood en muziek van z’n tijdgenoten’ worden gepresenteerd door Peter van der Weide, waarmee Gloria Patri een wereldwijde primeur heeft. De cd is na afloop van het concert te verkrijgen € 13,- Het concert begint om 20.00 uur, toegang € 7,50 incl. programmaboekje. Het geheel staat onder leiding van dirigent Tromp van Goor.

Artikel delen:

Reageer