Bezuinigingsdrift voor kunst en cultuur, terecht?

Zwolle – In de huidige bezuinigingsdrift moet iedereen zijn steentje bijdragen. Maar de kunstsector wordt wel heel fors aangepakt. Niet zelden wordt deze sector afgeschilderd als één die alleen maar geld kost en niets oplevert. Is die opvatting terecht? Die vraag staat centraal op 17 mei aanstaande tijdens Peper & Zout, smaakmakende gesprekken. In Regardz Nieuwe Buitensociëteit gaan Ralph Keuning, directeur van de Fundatie, Rana Berends, raadslid en kunstenaar, Paul de Bruyne, associated lector van Fontys Hogescholen en inwoners van Zwolle met elkaar in debat.

Wat mist een samenleving als ze fors snijdt in het aanbod van kunst en cultuuractiviteiten? En waaruit blijkt de eventuele meerwaarde van kunst en cultuur voor de samenleving? Deskundigen uit de kunstwereld geven hun visie en nodigen iedereen uit om mee te praten.

De kunst en cultuursector staat landelijk, regionaal en plaatselijk onder grote druk door forse bezuinigingen. De bezuinigingsdrift betreft niet alleen de kunst met de grote K, maar ook amateurgezelschappen, instellingen voor kunst en cultuureducatie. De Raad voor Cultuur adviseert de staatssecretaris dan ook de bezuinigingen niet per 1 /januari 2013 in te voeren om onherstelbare schade te voorkomen. Desondanks ziet menig gezelschap, kunstenaar en museum zich genoodzaakt andere bronnen van inkomsten te zoeken, bezuinigingsmaatregelen door te voeren of andere creatieve manieren te bedenken om toch door te blijven gaan. Hoe kunnen gezelschappen, organisaties andere financieringsbronnen aansnijden? Ook deze vraag komt aan bod in het ‘smaakmakende gesprek’.

Peper & Zout, smaakmakende gesprekken in Zwolle is een gezamenlijk initiatief van de lectoren van Windesheim en de Stentor. Het gesprek vindt om de twee maanden plaats in Regardz Event Center Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. De avond begint om 20.00 en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Iedereen die geïnteresseerd is in de betekenis van kunst en cultuur voor de samenleving, wil luisteren, meepraten en de discussie wil aangaan is van harte welkom. De toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. ja mooi als we beginnen met het goed voor beeld
  en dat de Fundatie af ziet van de subsidie die men van de gemeente zwolle krijgt en dit geld besteed voor kunst in zwolle zou ik een zeer goed idee vinden in deze moeilijke tijden toch gr ronny


  Maak melding

 2. De Fundatie ontvangt gelden om te updaten en de rest wordt de nek omgedraaid. Erg logisch..
  Ik vraag mij af of het bestuur van het Machinemuseum nog in beroep gaat.
  De door de gemeente Zwolle -jarenlang- aan het lijntje gehouden en hardwerkende vrijwilligers zijn de dupe van dit wanbeleid.
  Het museum is in opdracht van de gemeente bijna voltooid en nu trekt men de stekker er uit.
  De subsidielast van dit museum is bijzonder laag.  Maak melding

Reageer