Grote teleurstelling bij kinderfietscontroles

Zwolle – Maar liefst 250 van de 1101 (22,7%) fietsen blijken niet te voldoen aan de eisen waaraan een goede en veilige fiets behoort te voldoen. Dit blijkt uit cijfers, die Stadswacht IJsselland heeft verzameld, naar aanleiding van de fietscontroles die de toezichthouders hebben uitgevoerd op diverse basisscholen.

Sinds enkele jaren voert Stadswacht IJsselland, op verzoek van basisscholen in de gemeente Zwolle, fietscontroles uit namens Veilig Verkeer Nederland. De toezichthouders doen dit met behulp van een fietscontrolekaart. Wanneer alle onderdelen van een fiets in orde zijn, krijgt de leerling een fiets OK sticker. Kinderen weten als geen ander wat het voor hen betekend als iets niet goed is! Voor kinderen is de teleurstelling dan ook groot, wanneer hun fiets niet in orde blijkt te zijn en ze de OK sticker niet direct krijgen.

Een kwart van de fietsen blijkt niet goed te functioneren. Dit is volgens Jan Werkhoven, directeur Stadswacht IJsselland, schokkend. ‘Dit betekent dat deze kinderen onveilig op de fiets naar school gaan. Ouders van de leerlingen kunnen hier zelf ook wat aan doen, door de fiets regelmatig te controleren op gebreken. Dit voorkomt veel kinderleed’ zo stelt Jan Werkhoven. Om de ouders hierbij een handje te helpen, staat de fietscontrolekaart, die de toezichthouders gebruiken, op de website van Stadswacht IJsselland (www.stadswachtijsselland.nl ).

Jaarlijks gebeuren er nog te veel ongevallen, doordat fietsen niet in orde zijn. Vaak gaat het om defecte verlichting, maar ook om remmen die versleten zijn of een frame dat langzaam scheurt, zo stelt Veilig Verkeer Nederland. Stadswacht IJsselland helpt dit te voorkomen.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Wat een gezeur zeg. Betutteling van de maatschappij, over de rug van kinderen. Straks allemaal verplicht ook nog een helmpje dragen en thuis niet meer rennen door de woonkamer…. veiligheid voor alles.


    Maak melding

  2. hmmmmm ik vind dit eigenlijk niet zo n gezeur. Als je op de scholen kijkt hoeveel fietsen er niet in orde zijn, en waardoor er dan toch ongelukken met kinderen gebeuren die misschien wel voorkomen hadden kunnen worden door een degelijke fiets. Ik vind het alleen jammer dat er voor dit soort acties dan ook nog stadswachten moeten worden ingezet. Elk ouder zou hiervoor zelf de verantwooding moeten dragen en zijn of haar kind op een goed functionerende fiets laten fiesten.


    Maak melding

  3. Ouders moeten hun verantwoordelijkheid kennen en nemen, ophouden met zeuren over betutteling. Dagelijks zie ik de meest idiote toestanden in Stadshagen, kleine kinderen die net kunnen fietsen, fietsen ver achter of voor hun ouders, slaan ineens af omdat ze niet is geleerd richting aan te geven. Veel van die ouders zie ik dat ook niet doen, maar wel automobilisten de schuld geven als het fout gaat. Er valt nog een wereld te winnen!


    Maak melding

Reageer