Bevrijdingsfestival Overijssel minder druk dan 2010

Zwolle – De 21e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle is minder druk geworden dan vorig jaar. Over de hele dag was het op straat en op het festivalterrein zichtbaar dat, behalve in de namiddag, de locatie niet geheel vol was. De officiële schatting is dat er dit jaar tussen de 130.00 en 140.000 personen naar het muziekfestival in Zwolle zijn gekomen. In 2010 kwamen er ongeveer 160.000 bezoekers op 5 mei naar Zwolle.

 bfo_41-1.jpg
Moke met het Metropool Orkest 

Het was bijvoorbeeld goed mogelijk om je op het festival te verplaatsen, en waar bij de vorige editie het gedeelte bij het Provinciehuis nog gedrongen werd was dit nu niet het geval. Ook bij de toegangspoortjes op de Luttenbergstraat werd het minder druk dan het voorgaande jaar. De aanwezige festivalbezoekers maalden er niet om, ze hadden het goed, genoten van de muziek en hier en daar was er sprake van enige opluchting dat het dit keer niet zo druk was geworden. Er deden zich geen ernstige ongeregeldheden voor, maar de politie moest toch 8 personen aanhouden. De muzikale noot op het hoofdpodium eindigde donderdagavond met Ilse DeLange, Chiwoniso en Moke.

bfo_31.jpg
Dit was de situatie rond 21.20 uur…

bfo_30.jpg 

bfo_32.jpg

bfo_34.jpg

 bfo_33.jpg

bfo_40-1.jpg

bfo_42-1.jpg

Artikel delen:
Reacties 43
 1. Geen of weinig dance, hip hop en r&B op het festival sla je toch de plank mis,zijn toch de populairste muziekstromingen onder de jeugd tegenwoordig  Maak melding

 2. Halverwege Ilse De Lange stroomde al een gedeelte van de mensen weg. Die Afrikaanse mevrouw daarma was het breekpunt! Allemaal lege plekken op het veld toen. Slechte editie wat mij betreft.


  Maak melding

 3. Dat er geen dance was etc wist je al maanden, ga er niet over zeuren het heeft een reden dat het er niet was. Prima sfeer, minder rij, geen incidenten. 130 000 mensen weten he wel te vinden, daar gaat het om. Thuisblijven en zeuren kan iedereen.


  Maak melding

 4. Wat een verademing vergeleken met vorig jaar. Muntautomaten, catering, geen rijen, prima. Ik heb mij uitstekend vermaakt, ook met die Afrikaanse mevrouw. 😀


  Maak melding

 5. Het was weer een mooi feestje! Ilse de Lange op en top als altijd!

  Ik moet zeggen, dat ik het ook een verademing vond dat het wat rustiger was. Maar ook waren zaken VEEL beter geregeld!

  Gisteren zei ik nog tegen mijn vriendin hoe aangenaam verbaasd ik was over de enorme verbeteringen ten opzichte van eerdere jaren! Ik vond het altijd al goed geregeld en dacht dat er niet veel meer uit te halen zou zijn; op een gegeven moment kun je immers de zaken binnen de beschikbare tijd en plaats niet nog beter regelen. Maar ze hebben zichzelf overtroffen!
  Simpele zaken als: automaten om munten te kopen, een festival boulevard, toegang tot het terrein aan de kant van de Hortensiastraat, wc’s goed geregeld…

  Netjes! Dikke pluim!

  Feit dat dance, hip hop en R&B ontbrak…tja… Was zoiets niet te halen op het rode toren plein?

  Na Ilse de Lange ben ik wel ook afgehaakt…


  Maak melding

 6. Liefhebbers van Dance konden elders in de stad gewoon terecht. ‘Radio 538 on tour’ stond op het Rode Torenplein in het centrum met dj Lindo Duvall. Naar mate de dag vorderde werd het juist daar ook druk met festivalgangers die even wat anders wilden dan wat er op het BFO werd vertoond. En ook elders in de stad waren diverse podia, dus voor elk wat wils. Gezeur om niets dus. Zwolle heeft gisteren weer aangetoond dat ze het beter voor mekaar hebben dan bij alle andere festivals in Nederland.


  Maak melding

 7. Het is een pinkpop/lowlands festival geworden en geen bevrijdingsfestival meer.
  Vooraf aankondigen dat er geen dance is en dan achteraf lopen lu**en dat er ergens toch dance was is natuurlijk dikke BS. Als dit omgedraaid nword dat Ilse de Lange achteraf toch ergens had opgetreden had je festivalbink Japser helemaal op zijn achterpoten gehad.
  Was verder wel lekker mee schreeuwen bij die afrikaanse zangeres. Die zorgde mooi voor de verdere leegloop.
  Organisatorisch was het zeker goed geregeld alleen ja, slappe programmering.


  Maak melding

 8. Allereerst mijn complimenten voor de organisatie en de 800 vrijwilligers !

  Zelf ben ik pas aangehaakt na Ilse de Lange. MOKE met Metropole orkest was leuk. Die Afrikaanse dame speelde natuurlijk ook samen met MOKE en kwam toen beter uit de verf.

  Ik stel voor volgende jaar de volgende topacts voor het hoofdpodium uit te nodigen:

  -Go Back to the Zoo
  -K’s Choice;
  -Triggerfinger;
  -Tim Knol
  -DeWolff (….Slotact )
  -Gare Du Nord
  -Baskerville

  Voor KinkFM tent o.a.
  -Starfucker  Maak melding

 9. Feit dat dance, hip hop en R&B ontbrak…tja… Was zoiets niet te halen op het rode toren plein?

  Volgens mij niet, volgens mij was het disco op het rode torenplein met gewone top 40 muziek.

  Ik vind dat een bevrijdinsfestival zo veel mogelijk verschillende soorten muziek moet aanbieden. Ik vond het gister ”meer van het zelfde”.

  Ik ben het dus ook eens met John wat betreft zijn opmerking lowlands/pinkpop….


  Maak melding

 10. Het is inderdaad meer en meer een normaal festival aan het worden. Maar ze zullen ook haast wel moeten. Met zoveel mensen kun je de organisatie niet kleinschalig houden.

  Ze proberen er (opening, praatjes en filmpjes tussendoor enz) nog veel aan te doen om het festival te verbinden met de bevrijding. Zodoende probeert men duidelijk te houden WAAROM je dit feestje mag vieren… Maar het publiek lijkt er niet op te letten. Het publiek lijkt ook niet te komen voor een bevrijdingsfeestje, maar gewoon voor een feestje….gewoon zuipen…

  Misschien een puntje van kritiek: het idee “bevrijding” meer in de hoofden van de mensen krijgen! Maar hoe doe je dat?!
  En als je een dancepodium hebt waarbij vaak dj’s elkaar naadloos afwisselen is dat denk ik nog moeilijker!


  Maak melding

 11. Ik heb gisteren ontzettend genoten. Ik was er lekker vroeg, en heb elke band op het hoofdpodium bekeken, en ook nog een paar op de andere podia’s.

  ’s Ochtends was het super gedaan bij Danny de Munk en de kapel. De hele rechterkant vooraan was gevuld met klapstoeltjes en de bejaarden en zieken van Zwolle (er waren ook ladingen rolstoelers uit het Weezenlanden ziekenhuis). En die hebben heerlijk genoten, dat was te zien. Super dat ook zij de kans krijgen om met de muziek die zij zo goed kennen (swing etc.) mee te genieten van het bevrijdingsfestival. TOP!

  Na 12:00 werd het in de loop van de dag drukker en drukker, vooral in de middag kon men heerlijk genieten van het zonnetje met op het podium iets rustigere muziek.

  Het eten en drinken was geweldig geregeld, wat anderen ook al zeggen, overal kon je munten, snel, krijgen, en je biertje, bakje patat of iets van de vele verschillende andere eettenten (Surinaams, Vietnamees, Australisch, Indisch, etc. etc. etc.) had je ook de hele dag snel in je handen. Ondanks de drukte werkte de mensen achter de bar snel genoeg om zeer korte wachttijden de krijgen.

  Mijn hoogtepunt was Handsome Poets. Ik had het niet verwacht maar toen de zanger het refrein van Dance the war is over in zette, schoten me bijna de tranen in mijn ogen van blijheid. Dat was echt de boodschap gisteren: wij kunnen dansen, plezier hebben en lol maken met vrienden en onbekenden, omdat we vrij zijn.

  Daar heb ik dan ook meerdere malen voor mijzelf bij stil gestaan, en andere om me heen daar aan herinnert.

  De opmerking dat het pinkpop/lowlands achtig wordt snap ik niet. Misschien komt het omdat de opmerking makers nog nooit op PP of LL zijn geweest. En daardoor een kromme vergelijking maken, maar goed… (bij verzoek wil ik wel uitleggen waarom pp/ll anders is dan bfo).

  Volgend jaar mag het van mij ook wel iets afwisselender, iig 1 dance en 1 hiphop artiest. Desnoods combineren. Maar dat het er nu niet was, ach, het bleef leuk.

  De Afrikaanse dame brak het programma inderdaad, en dat had ik wel verwacht. Ze maakte leuke muziek, maar kon beter ’s middags haar optreden doen. Het was te rustig om het hele publiek te boeien.

  Moke met het Metropool orkest was geweldig, net als de vorige dubbel optredens die ik met het Metropool heb gezien. Heel jammer dat dit 1 van de laatste keren was dat we dat hebben gezien. De bezuinigingen in cultuur raken jammer genoeg ook dit soort projecten.


  Maak melding

 12. Kan wel kloppen. helft van het terrein is voor kinderen ingericht. niks mis mee maar behalve dat was de muziek ook belabberd. Op zo,n mooie zonnige dag hoorde je nergens lekkere dans muziek. tot overmaat van ramp is de dance ook weg daar. Later bij 538 op rodetoren plein geweest maar daar was ik ook snel weg. Sjonge wat een slechte geluids kwaliteit was dat daar zeg. Je hoorde alleen maar de bassen. Gemiste kans weer voor zwolle


  Maak melding

 13. Japser, op mijnverzoek dan graag je verschil tussen BFO 2011 en Lowlands. En kom niet aan met de praktische verschillen zoals dagen en ligging etc.
  Natuurlijk is er de hele dag muziek en zullen de mensen minder aandachtig luisteren naar gesprekvoerders. Er had dan daar in plaats van meer visueel aandacht aan het thema gedaan kunnen worden. Op de looproutes mensne aan de bevrijding herinneren bijvoorbeeld. Nu stonden er een paar borden and that’s it.

  Geen enkele artiest heeft gisteren zo het publiek meegekregen als Armin bij citymoves deed in het park.

  ZO SLUIT JE EEN FESTIVAL AF!

  http://www.youtube.com/watch?v=-qwk8PdIFTQ&feature=related


  Maak melding

 14. Er was genoeg te vinden bij allerlei stands, je moet het wel even opzoeken. Maar daarnaast werd er overdag tot een uur of 20:00 elke keer tussen de artiesten door op het podium allerlei stellingen behandeld.

  PP/LL zijn onderling al zeer verschillend (PP vrijwel alleen maar muziek, LL heeft allerlei cultuuruitingen, muziek, maar ook theater, dans, film, tekenen/schilderen, etc. etc.). Maar allebei zijn ze verschillend met het BFO vanwege inderdaad het aantal dagen, de aanwezigheid van een camping, de prijs (BFO is gratis) en de grotere line-up van internationale artiesten. BFO is echt een Nederlands feestje (op 1 of 2 buitenlandse acts na). BFO zit midden in de stad en is gratis, dus toegankelijk voor alle mensen, van alle stromingen. Het publiek is veel diverser (dat terwijl PP/LL al een heel divers publiek heeft).

  De sfeer gisteren was wel net zo lekker als op PP/LL, dus die vergelijking mag je van mij best maken 😀

  En als het weer een sneer was op het gebrek aan dance, op PP/LL (vooral op LL) heb je een hele lading dance.


  Maak melding

 15. Er komt natuurlijk al een heeeel ander publiek bij BFO! Daar komen hele gezinnen. En van heel jong tot heel oud kun je terecht op BFO.
  Daarnaast is de muziek normaliter veel breder. Ook dit keer was er op de diverse podia behoorlijk veel verschillende soorten muziek te beluisteren. Wat ik bijvoorbeeld bij (als ik me niet vergis) het Abbott theater hoorde was toch wel even andere koek!

  Er had dan daar in plaats van meer visueel aandacht aan het thema gedaan kunnen worden. Op de looproutes mensne aan de bevrijding herinneren bijvoorbeeld.

  Goede suggestie! Leg het neer bij de organisatie!

  Geen enkele artiest heeft gisteren zo het publiek meegekregen als Armin bij citymoves deed in het park.

  ZO SLUIT JE EEN FESTIVAL AF!

  Ze hadden van mij Ilse de Lange ook als afsluiter neer mogen zetten.


  Maak melding

 16. Ik heb me uitstekend vermaakt. Hoogtepunt was voor mij het optreden van Katzenjammer, gave muziek en goede liveact.

  Ik vond het gisteren leuk druk. Vorig jaar was het te druk, nu was het prima te doen, behalve bij de toiletten aan de linkerzijde van het terrein.


  Maak melding

 17. True….
  Voor mij overigens een reden om niet meer naar Lowlands te gaan. Als ik zoveel voor een kaartje betaal wil ik ook meer dingen leuk vinden. Ieder zo zijn/haar mening.

  Door zwangerschap van het vrouwtje dit jaar geen festival (normaal gezien Graspop Metal Meeting). En dan is zo’n bevrijdingsfestival waar je even op de fiets naartoe kunt een ZEER gewaardeerd feestje!


  Maak melding

 18. Raar dan he Japser dat de sfeer hetzelfde is als op Lowlands en op Lowlands er wel veel dance is?
  Vreemd he dat de organisatie dan niet voor dance kiest en uit angst dan maar voor de beheersbaarheid kiest?
  Of kan een organisatie als Lowlands wel met “herrieschoppers” omgaan die naar Dance luisteren? Of zijn dat weer hele andere mensen? Dacht het niet he? heb niet hele gezinnen zien lopen op het festival terrein. Wel op het kindereiland, maar voor de rest niet. Op Lowlands heb ik ook wel dreadlockgezinnen gezien.
  Er is naar mijn idee meer cultuur op Lowlands te vinden dan op BFO 2011. Ik hoop dat er wellicht wat expertise van een soortgelijke organisatie als Lowlands eens aan tafel kan zitten met de gemeente en wat advies uit kan brengen hoe een Festival goed georganiseerd wordt met alle aspecten van vrijheid en muziek.
  En anders evt nog kleinschaliger om terug te komen op de kern van de zaak; de bevrijding. Al denk ik net dat kleinschaliger een optie is aangezien dit festival een van de dan wel niet de grootste van Nederland is.


  Maak melding

 19. John, het blijft prachtig om te zien hoeveel en hoe vaak jij jezelf kan tegen spreken. Bedankt voor de glimlach op mijn gezicht 😀


  Maak melding

 20. Nee zusenzo, dat is mijn vriendin.

  Ik zal je voor zijn: zij heeft er geen problemen mee als ik haar zo noem, dus lijkt me niet dat anderen er problemen mee moeten hebben!

  @John, als ik je zo “hoor” vind je het festival nu echt slecht georganiseerd! Maar dat lijkt me toch wat te ver gaan of niet?


  Maak melding

 21. Hahaha, wat een raar jochie ben je toch. Maar goed, inhoudelijk breng je nooit iets zinnigs dus glimlach lekker de hele dag door op alles wat je niet begrijpt daar kom je vast altijd mee weg!:-*


  Maak melding

 22. John, je zegt eerst dat BFO op LL lijkt, je verdedigt dit zelfs zo, dat ik moet uitleggen wat de verschillen zijn, vervolgens ga je zelf, vrij intens, mij vertellen wat de verschillen zijn. Nee, discussies zijn niet voor jou weggelegd. Zeker niet als je zegt dat ik nooit iets inhoudelijks breng.


  Maak melding

 23. met vrouwtjes ook geen probleem gister wel heeél veel:P

  mooie vrouwtjes in zwolle:D:D:D

  dance moet volgend jaar weer!!!


  Maak melding

 24. Ik vond het gezellig gisteren! Lekker gewerkt achter de bar. En mn man nog op het podium bekeken, erg gaaf!
  Voor de mensen die het allemaal 1 pot nat vonden… ben je wel van het hoofdpodium vandaan geweest?

  En een keertje geen dance, so what? Dan blijf je toch lekker weg? Het festival is er vooral om de bevrijding te vieren, en niet voor het laten zien van alle stromingen muziek.
  Volgend jaar zal er vast wel weer dance zijn.  Maak melding

 25. Voor de mensen die het allemaal 1 pot nat vonden… ben je wel van het hoofdpodium vandaan geweest?

  Precies! 😉


  Maak melding

 26. zucht….jappie, als dat alles is wat je er uit haalt dan ben je inderdaad niet capabel om wat zinnigs te melden nee.
  Nog een keertje dan: Ik geef vooraf al aan dat je niet met praktische verschillen moet komen tussen ll en bfo en dan dan doe je dat toch, maar goed het duurt altijd even bij jou..
  Dan geef je zelf aan dat er house op Lowlands is en dan zeg je zelf toch ook dat er organisaties en festivals zijn waar jij graag komt waar ze wel met house om kunnen gaan en niet bang zijn om dit te organiseren. Dit vind ik dan opmerkelijk aangezien ze in Zwolle een hele muziekstroming cancellen omdat ze bang zijn voor de veiligheid.
  Met jouw capaciteit vind ik dat je het best goed doet hoor. Heel goed aan het discuseren ook. Glimlach maar, want daar ben je vast ook heel goed in.


  Maak melding

 27. Geen helikopteracts meer op Bevrijdingsfestival 2012. Dat scenario dreigt, nu Defensie na negen jaar overweegt te stoppen met het kosteloos vervoeren van de Ambassadeurs van de Vrijheid tussen de Bevrijdingsfestivals. Als reden geeft Defensie de bezuinigingsplannen van minister Hans Hillen.

  Moke, Waylon en The Opposites & The Partysquad vlogen gisteren als Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter door Nederland. Zo kreeg het publiek op alle veertien officiële Bevrijdingsfestivals minimaal één ambassadeur voorgeschoteld. Vorig jaar vervoerde Defensie Guus Meeuwis, Boris en Junkie XL nog, maar in 2012 moet het Nationaal Comité 4 en 5 mei wellicht op zoek naar een ander transportmiddel.

  Het vervoeren van de Ambassadeurs van de Vrijheid is geen kerntaak en zal volgens Luitenant-Kolonel Olav Spanjer, woordvoerder van de luchtmacht, na negen jaar wellicht moeten stoppen. Defensie draagt alle kosten voor het vervoer en die gratis dienstverlening komt onder druk te staan, omdat Defensie in de plannen van minister Hillen flink moet inleveren. Op Radio 1 kondigde een defensiewoordvoerder al aan dat Defensie de artiesten volgend jaar niet meer vervoert als de plannen van Hillen doorgaan.

  “De helikopters staan vanaf aanstaande maandag stil en worden verkocht als het parlement instemt”, licht Spanjer toe. “Op termijn zullen de laatste drie ook verdwijnen.” Zestig Leopardtanks, vier mijnenjagers en veertien Cougar helikopters zijn vanaf 9 mei niet meer inzetbaar. Daarmee houdt Defensie slechts drie Cougars over. Het aantal Chinook transporthelikopters groeit volgend jaar wel naar zeventien. Spanjer: “Maar als je minder helikopters hebt, ben je ook minder flexibel om die voor dit soort zaken in te zetten. En het ligt ook aan wat er verder in de wereld gebeurt.”

  In tegenstelling tot blus-, zoek- en reddingsactiviteiten is het vervoer op 5 mei nooit een kerntaak geweest. Op 6 juni behandelt de Tweede Kamer de voorstellen van Hillen.  Maak melding

 28. Ik heb mij prima vermaakt gisteren. Complimenten voor de organisatie! Het familie-eiland was een geweldige uitvinding, het bevrijdingsfestival voor jong en oud en wat mij betreft blijft dat voorlopig ook zo.


  Maak melding

 29. Ik ben ergens wel blij dat dr geen dance was. Houd totaal niet van dance, en ik vind meestal de sfeer op dance-feestjes ook een stuk minder.

  Verder top dag gehad. Handsome poets heeft dr een nieuwe van bij, en Moke was ook leuk!


  Maak melding

 30. Vond het familie-eiland een grote aanfluiting. Het was er te druk voor de kinderen om mee te doen aan activiteiten. Leuk dat het wordt georganiseerd maar er waren gewoon weg teveel mensen op het veld met het risico dat kinderen hun ouder(s) kwijt raken. Gelukkig was hier wel een post voor.


  Maak melding

 31. Voor de onwetenden onder ons, dance is afgeschaft niet door angst, maar door de gemeente en de zielige binnenstad die zich gepasseerd voelt omdat ze niet genoeg aandacht van de gemeente krijgt. Ze kunnen daar niet eens iets fatsoenlijks organiseren en verpestten voor een grote groep mensen het dance gedeelte van BFO.


  Maak melding

 32. Ongelofelijk zoals sommige mensen hier kunnen zeuren over de programmering van het Bevrijdingsfestival. Ruim vantevoren is bekend dat er dit jaar geen dance-evenment is in het Weezenlandenpark en tevens was ook ruim vantevoren bekend wie er zouden optreden. Om dan hier na het bevrijdingsfestival te gaan lopen klagen over de bands is ronduit dom en onvolwassen. Je hoeft toch niet te gaan??? Ik ga toch ook niet naar concerten of evenementen waarvan ik vantevoren al weet dat het mijn ding niet is. Get a life!  Maak melding

 33. Vieren van de Vrijheid is: met een drankfles aan de mond door de stad struinen, omdat het dan mag, overal van ja af piesen omdat je toevallig op dat moment nodig moet, urenlang omwonenden teisteren met keiharde muziek, je vol laten lopen om het vervolgens weer op straat uit te kotsen, tonnen afval van je afgooien en vooral achteraf klagen dat het allemaal weer zwaar waardeloos was, ja dat “hun” dag grondig is verpest omdat er dance is. Ik zou zeggen schaf maar helemaal af.


  Maak melding

 34. @sjaak
  zou jij mij kunnen vertellen wat jij dan leuk vind om te doen?
  kan ik dat op jouw manier gaan afkraken.
  op de manier dat jij namelijk commentaar levert kun je over alles wel gaan lopen zeiken.  Maak melding

Reageer