Meldweek bij Sociale Werkvoorzieningen

De SP in Overijssel maakt zich zorgen over de situatie bij de Sociale Werkvoorzieningen. Daarom organiseert ze in diverse plaatsen in Overijssel van maandag 2 april tot en met donderdag 5 april een meldweek voor werknemers in de Sociale Werkvoorzienings-bedrijven.

Met een meldweek wil de SP de ervaringen van werknemers inventariseren om zo in beeld te krijgen waar dergelijke veranderingen in de werkomstandigheden spelen. Uiteraard zijn ook goede ervaringen welkom. Daar waar het goed gaat is er wat te leren voor bedrijven waar slecht beleid heerst. Werknemers, begeleiders en andere betrokkenen van Sociale Werkvoorzienings-bedrijven in Zwolle kunnen deze week hun ervaringen melden via een korte enquete op internet: www.zwolle.sp.nl, of telefonisch tussen 17.00 en 19.00 uur via 06-12378954.

De werkomstandigheden voor de mensen bij sommige bedrijven verslechteren soms dermate dat plotselinge overplaatsing, of zelfs ontslag dreigt. Zo voerden 400 werknemers van Larcom Ommen de afgelopen week actie tegen het gedwongen overplaatsen van meer dan 60 werknemers naar Hellendoorn.

Bij sommige werkvoorzieningbedrijven zoals de Larcom heeft financieel wanbeleid geleid tot dreigend ontslag of overplaatsingen voor de werknemers. Ook is door herindelingen de samenwerking van gemeenten met werkvoorzieningbedrijven op de tocht komen te staan. Sommige gemeenten trekken hun handen af van SW bedrijven, maar zijn wel verantwoordelijk voor de werknemers, die dan zonder overleg maar ergens anders worden geplaatst. 

Ook maakt de SP zich grote zorgen over de enorme wachtlijsten. Twee tot drie jaar thuis wachten is voor honderden mensen een bijna onhoudbare situatie.

Sinds de sociale werkvoorzieningen in 1989 gedwongen werden om op de commerciële toer te gaan, hebben de werknemers het zwaar te verduren. De SP vindt dit de omgekeerde wereld: de werknemers moeten juist centraal staan! Daarom voert de SP samen met de werknemers strijd voor een sociale WSW (Wet Sociale Werkvoorziening).

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer