Opening ‘Kleinste bibliotheek van Nederland’ in Zwolle

Op 4 april om 15:00 uur opent Jan Kristen in het informatiecentrum van het Provinciehuis te Zwolle “de kleinste openbare bibliotheek van Nederland”.  Dat is mogelijk dankzij de nieuwe zoek&boek service die toegang biedt tot miljoenen titels en online lenen in het hele land. De “kleinste” bibliotheek biedt een volwaardige bibliotheekservice en de gelegenheid om gezellig een kop koffie te drinken. Bibliotheek Zwolle biedt ter gelegenheid hiervan alle provincieambtenaren een gratis proefabonnement aan.

De openbare bibliotheken spannen zich al jaren in om hun dienstverlening te digitaliseren en hun klanten te laten profiteren van gemak en een onbeperkte titelkeus. Door het samenknopen van nieuwe technieken en door  verregaande afspraken tussen bibliotheken is er weer een belangrijke stap gezet.  Sinds 1 maart  bestaat de toegang tot een gezamenlijke catalogus van Overijsselse bibliotheken en grote bibliotheekcollecties uit het hele land. Het blijft niet bij kijken alleen. Vanaf  4 april kan men de gevonden titels dankzij de innovatieve service zoek&boek aanvragen. Na het activeren van een bestelknop wordt achter de schermen de lener geïdentificeerd en kan deze boeken en cd’s lenen van bibliotheken waar hij geen lid van is. Een uniek volgsysteem zorgt ervoor dat lener en bibliotheek op de hoogte blijven van de stand van zaken. De klant is koning zowel in de bibliotheek als thuis en op elk tijdstip dat men wenst.

Programma officiële opening


–          
demonstratie zoek&boek door prof. dr. Zoekboekmeel

–           toelichting Mark Deckers Bibliotender

–           openingshandeling door Jan Kristen

–           aanvraag door ambtenaar

De demissionair gedeputeerde Jan Kristen heeft in de media een open sollicitatie geplaatst voor werkzaamheden na zijn actieve loopbaan. Met de kleinste openbare bibliotheek is er een duidelijke relatie met zijn grote hobby, het lezen van literaire romans.

Prof. Dr. B. Zoekboekmeel, die in openbare bibliotheekkringen geldt als de motor achter de vernieuwingstechnieken, geeft na de opening een demonstratie van zoek&boek op de Bibliotender. Mark Deckers, tot voor kort projectleider van bibliotheek vernieuwingstrajecten, heeft de nieuwe technieken ondergebracht in de Bibliotender. Dat is een mobiele bibliotheek die met een volledig internetwerkstation dezelfde faciliteiten biedt als een gewone openbare bibliotheek. Hij zal hier een korte toelichting op geven.

Monique Antonis van de provincie zal de eerste Overijsselse aanvraag in zoek&boek indienen. Om het feest helemaal rond te maken, biedt Bibliotheek Zwolle alle provincieambtenaren een gratis proefabonnement voor drie maanden. Voor de bewoners van het provinciehuis een buitenkansje want de afstand tussen hun werkplek en de centrale bibliotheek is hooguit 5 minuten lopen.

 

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer