Weer zwemwater in het openluchtbad

Zwolle – Maandagmiddag werden de bassins van het openluchtbad aan de Ceintuurbaan in Zwolle gevuld met zwemwater. Als het mooie weer aanhoudt zal er al snel veelvuldig gebruik van de baden gemaakt kunnen gaan worden. Vanmiddag was de temperatuur van het water al 16,5 graden en deze zal alleen nog maar stijgen.

 09-05-2011_openluchtbad_wordt_volgepompt_1.jpg

Al jaren is bekend dat de betonnen bakken, die de bassins vormen, lek zijn. Scheurvorming in deze bassins is de belangrijkste reden voor de late start van het seizoen van het openluchtbad in vergelijking met andere openluchtbaden. De bodem onder dit deel van Zwolle bestaat uit zand afgewisseld met veenpakketten. Hierdoor is de ondergrond niet gelijkvormig in gedrag. In de winter, met hoge grondwaterstanden, drukt dat water het openluchtbad omhoog. Om te voorkomen dat daardoor het bad in stukken breekt staat er in de winter altijd minimaal één meter water in het openluchtbad als contragewicht. Maar de grote krachten van het grondwater helemaal uitsluiten is niet haalbaar met als resultaat scheurvorming. 

09-05-2011_openluchtbad_wordt_volgepompt_5.jpg

 09-05-2011_openluchtbad_wordt_volgepompt_2.jpg

09-05-2011_openluchtbad_wordt_volgepompt_3.jpg

09-05-2011_openluchtbad_wordt_volgepompt_4.jpg

Zodra in het voorjaar het grondwater laag genoeg staat, en daarbij geholpen door de bronbemaling, wordt voorzichtig het winterwater uit het openluchtbad gepompt. Ieder jaar opnieuw is het dan spannend om te zien hoe de bassins de winter ‘overleefd’ hebben. Het vullen van de bassins was dus niet alleen een routinematige klus, het was wel degelijk spannend om te zien of de inspanningen in de winter de vruchten zouden afwerpen.

De voorverkoop van abonnementen loopt deze week nog drie dagen! Donderdag en vrijdag van 18.30 tot 20.30 en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer