Brug Hanzelijn heet Hanzeboog

Zwolle – Het hoge woord is eruit: de brug van de Hanzelijn bij Zwolle heet voortaan de Hanzeboog. Tijdens een feestelijke ceremonie is de naam van de brug vanochtend vanaf een boot onthuld. De naam is voortgekomen uit de tientallen suggesties die lezers van regionale krant de Stentor indienden. Ruim 270 lezers van regionale krant de Stentor dienden suggesties in, waaruit de gemeenten Hattem en Zwolle een lijst van 40 namen samen stelden. Samen met ProRail en ontwerper Quist Wintersmans Architecten is daarna de definitieve naam gekozen.

boog05.jpg

De naam  verwijst ook duidelijk naar de Hanzelijn. Het nieuwe spoor tussen Zwolle en Lelystad dat de verbinding tussen de Randstad en het Noorden verbetert." De naam is bovendien gekozen omdat de brug de vorm van een boog heeft. Daarnaast is de naam nog niet eerder gebruikt in spoorbruggen en was er duidelijk behoefte aan bij alle partijen om een unieke naam te geven.

boog04.jpg

boog07.jpg

boog09.jpg

boog08.jpg

boog12.jpg

De burgemeesters Wiggers en Meijer van Hattem en Zwolle  toeterden samen met Patrick Buck, directeur van ProRail projecten, om zo te laten weten dat de brug ‘geopend’ werd. Onder de diverse aanwezigen bevonden zich medewerkers van de aannemers, van ProRail, van het architectenbureau, van de gemeentes Hattem, Zwolle en Dronten. Naast de brug werden ballonnen de lucht in gelaten vanuit champagneflessen en op de leuning van het fietspad hing een banner met de naam ‘Hanzeboog’.

boog13.jpg

boog06.jpg

boog01.jpg

boog02.jpg

boog03.jpg

boog10.jpg

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “Brug Hanzelijn heet Hanzeboog”

  1. Waardeloos dat het bedenken van een naam aan een krant gerelateerd is. Waarom geen gemeentelijke prijsvraag of van ProRail? Het is nu een spanningsboog 😉

  2. Waarom worden dit soort dingen toch altijd geopend als ze al lang open zijn. Ik rijd er al 2 of 3 weken overheen. En waarom laten die bobo’s zich toch tot zulke kinderachtige toneelstukjes verleiden. Hij was al open!!!

    Trouwens in tegenstelling tot de oude brig, gaat deze brug gaat juist nooit open8)

  3. Eens

    En waarom laten die bobo’s zich toch tot zulke kinderachtige toneelstukjes verleiden.

    nep-comedy op kosten van de burger. Alles moet maar met veel hoempapa en “kijk ons eens en vooral mij, want IK heb dit gerealiseerd” worden gevierd. Zou de afstand tussen “de gewone man” en die comedianten zo niet nog veel groter worden?

  4. Ach ja, bobofeestje hoort er nou eenmaal ook bij. Maar waarom deze brug Hanzeboog noemen terwijl pas achter dit punt de splitsing Veluwelijn/Hanzelijn ligt?

    In spoorse termen is een boog overigens altijd een stuk spoor dat in een splitsing gelegd wordt om ook de splitsende sporen met elkaar te verbinden (Gooiboog, Hemboog, Utrechtboog), dus het boogdeel van de naam is ook wat vreemd.

  5. Tja, de werkers in overall die de brug met hun handen gemaakt hebben zie ik nergens op de foto, zo gaat het altijd he?

  6. Observer kijk eens op de site van Stefan of hier in topics over die brug die foto’s zijn er zat en ga van mij uit dat die ook hun feest(jes) gehad hebben.

  7. ‘k Las dat het ook “Hanzebrug” of “Rode Loper” had kunnen worden. Tja, een brug is het al, dus dat was dubbelop. En “Rode Loper”: wat als we hem over een paar jaar mooi Zwols blauw maken?? En rode loper voor wie? Hattem of Zwolle. Nee, ‘k vind Hanzeboog een mooie naam!

    En @kbonthond: leuk verteld, die spoorterminologiewetenschap over splitsing, maar deze boog(brug)verbindt!!! Net als mijn elleBOOG… 😉

    Ennuh, de harde werkers??? Don’t worry; drinken liever echt bier dan dat zoete bubbelende prikkelende spul… 😛

  8. Het woord IJssel had er ook wel in voor kunnen komen, het is per slot een brug over een rivier, en niet een hommage aan een stuk spoorlijn.
    Bijv de nieuwe IJsselbrug had gemogen. Gewoon, denkend aan holland, trage rivieren oneindig laagland doorploegend etc. Met het boemeltje van groningen naar amsterdam zag ik de horizon vertekend door het zwolse gevaarte, gebroken in de verte de oude toren verstopt achter de torenflats, moderne tijden van weleer weerklinken in de rode boogbrug. Dat was het ja, de Rode IJsselbrug.

  9. Hanzeboog? Beetje jammer dat de bijna 150-jaar oude Centraalspoorweg (Utrecht-Kampen) blijkbaar niet belangrijk genoeg is om in de naam terug te komen…

Reacties zijn gesloten.