Tentoonstelling ‘Zwolle over – bruggen’

Zwolle – Het ontwerp voor de nieuwe rode spoorbrug over de IJssel heeft de stichting Zwols Architectuur Podium in samenwerking met het Historische Centrum Overijssel aangespoord een tentoonstelling te organiseren waarin alle facetten van de bruggenbouw aan bod komen. Vanaf dinsdag 17 mei is in het HCO-gebouw aan de Van Wevelinkhovenstraat in tekst en beeld te zien de historie van Zwolle en zijn brugverbindingen, diverse typologieën bruggen en de betrokken architectenbureaus die er voor tekenden. Studenten van het Cibap lieten zich inspireren, met als resultaat een verrassende expositie van verbeeldende bruggen.

Water is altijd een barrière geweest bij de afbakening van landen, gebieden en mensen. Van oudsher werd geprobeerd verbindingen te maken over het water, eerst via doorwaadbare plaatsen, later via eenvoudige natuurlijke bruggen in de vorm van houten planken over stenen in het water. Het oudste traditionele brugtype van Nederland, de houten ophaalbrug was al vanaf de late middeleeuwen in Zwolle aanwezig. En wat te denken van de nieuwe schakel in de vorm van de Nieuwe IJsselbrug. De tentoonstelling laat zien waar Zwolle verbindingen heeft gelegd in de vorm van bruggen.

Nelleke Vedelaar, wethouder van de gemeente Zwolle, en Coby Zandbergen, directeur van het Cibap openen dinsdagavond 17 mei de tentoonstelling. Evelien Koekkoek bouwt daarbij met een bodyperformance fysiek een brug. Bijwonen van de opening van de tentoonstelling ‘Zwolle over- bruggen’ is voor iedereen vanaf 19.30 uur vrij toegankelijk.

De tentoonstelling wordt dinsdag 28 juni in het HCO-gebouw afgesloten met een reeks van lezingen en presentaties. Joost Mulder van Prorail, de opdrachtgever van de nieuwe spoorbrug over de IJssel, geeft informatie over de bouw van de brug. Architect Paul Wintermans van Quist Wintermans Architekten licht zijn ontwerp toe. Een aantal Cibap-studenten is dan eveneens aanwezig om over de tot standkoming van hun verbeeldende bruggen een en ander uit te leggen. De lezingen zijn vanaf 19.30 uur vrij toegankelijk.

De tentoonstelling ‘Zwolle over –bruggen’ is tot stand gekomen met medewerking van Buro1Hoog, Cibap, vakschool voor verbeelding, Evelien Koekkoek Bodyperformance, Rolf ten Hof (fotograaf), Marcel Overbeek (historisch onderzoeker en fotograaf) en BestStand.

Artikel delen:

Reageer