Fietstraining voor Zwolse senioren

Zwolle – Woensdagmiddag vond bij Woonzorgcentrum "Fermate" aan de Handellaan de seniorencursus fietstraining "Fietsen zonder zorgen" plaats. De organisatie was in handen van VVN afdeling Zwolle. Gestart werd met een theorieles. Na de lunch startten de senioren de praktijkmiddag. Die praktijkmiddag omvatte praktijk behendigheidsoefeningen op de fiets. een fietskeuring, ogen- en gehoortest en bewegingsoefeningen voor ouderen. Het waren oudere deelnemers die grotendeels tussen de 65 en 75 jaar waren.

11-05-2011_fietsles_senioren_fermate_3.jpg

De fietstraining viel toevallig samen met het landelkijke nieuws dat fietsende ouderen steeds vaker gewond raken in het verkeer. In de meeste gevallen gaat het dan om ongevallen die zij zelf veroorzaken. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil meer aandacht voor de veiligheid van ouderen in het verkeer. "De wegen worden wel veiliger met minder doden, maar tegelijkertijd zien we een stijging in het aantal ongevallen met de fiets. Dat komt door de vergrijzing", aldus de minister. Ouderen worden niet aangereden, maar gaan vaak door eigen fout onderuit. "Dat heeft onder meer te maken met de inrichting van de straat. Ouderen kunnen bijvoorbeeld slecht onderscheid maken tussen de weg en de stoep", legt Schultz van Haegen uit.

11-05-2011_fietsles_senioren_fermate_4.jpg

11-05-2011_fietsles_senioren_fermate_2.jpg

11-05-2011_fietsles_senioren_fermate_1.jpg 

Door kleur op de randen aan te brengen kan daar volgens haar iets aan worden gedaan. Ook zijn 50-plussers onvoldoende op de hoogte over het gebruik van scootmobielen en elektrische fietsen. Die gaan volgens de VVD-minister vaak te hard en zijn moeilijk onder controle te houden. Schultz van Haegen gaat binnenkort met gemeenten en provincies praten over de inrichting van wegen. Ook gaat ze ouderenbonden aanspreken over het bewustmaken van gevaarlijk fietsgedrag.

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer