Bocciatoernooi ter nagedachtenis aan Michiel Tatje

Zwolle – Stichting Michiel Boccia Zwolle organiseert op 14 mei de landelijke Boccia wedstrijd ter herinnering aan de vorig jaar op 20 jarige leeftijd overleden Zwolse speler Michiel Tatje. Ter nagedachtenis van Michiel wordt door de stichting Michiel Boccia Zwolle dit toernooi in samenwerking met vereniging Revas Zwolle georganiseerd. Deze wedstrijd waar 22 landelijke spelers aan deel nemen wordt op 14 mei gehouden in de ZBC hal van sportopleiding Landstede.

Er wordt op wedstrijdniveau gespeeld en ook is het mogelijk het spel recreatief te spelen. De wethouder van sport van de gemeente Zwolle zal het toernooi om half tien openen. Iedereen met een lichamelijke handicap is welkom om mee te doen en kan voor de recreatieve wedstrijd opgeven bij  infosmbz@gmail.nl. Natuurlijk zijn supporters ook van harte welkom. De toegang is gratis. De wedstrijd begint om 9.45 uur en de laatste wedstrijd zal rond 17.00 uur afgelopen zijn. Het toernooi zal gehouden worden op 14 mei 2011 in de ZBC hal aan de Ossenkamp 5 te Zwolle. Ongeveer 10 studenten verlenen in het kader van hun maatschappelijke stage hun medewerking aan dit toernooi.

In Zwolle traint er elke dinsdagavond een kleine groep spelers en zij zien de groep graag uitgebreid worden. De stichting hoopt met dit jaarlijkse toernooi de Bocciasport op kaart te zetten van gehandicapt Zwolle. Wij willen als stichting met dit toernooi meer spelers enthousiast maken voor dit balspel, zodat de spelers zichzelf op een andere manier leren kennen, sociale contacten maken en vriendschappen opdoen.Wat is BocciaBoccia (spreek uit ‘botsja’) is para Olympische sport en staat ook tijdens de komende Olympische spelen in Londen op het programma.

De sport Boccia heeft zijn bestaan te danken aan de ontdekking van stenen ballen. Deze stenen ballen werden voor het eerst in een graf van een farao ontdekt, dat dateerde van ongeveer 6.000 tot 7.000 voor Christus. Deze ballen hebben toen een ontwikkeling meegemaakt waaruit nauw aan elkaar verwante mikspelen zijn ontstaan zoals jeu de boules en Boccia. In het laatste decennium heeft Boccia zich ontwikkeld tot een sport voor mensen met een handicap, en zelfs voor mensen met een zware lichamelijke handicap.

In 1989 werd Boccia in Nederland geïntroduceerd. Boccia is speciaal bedoeld voor mensen met een erg zware beperking. Boccia wordt vooral gespeeld door mensen met een hersenaandoening met onder andere spasme en sporters die vanwege hun lichamelijke beperking nauwelijks een andere sport kunnen beoefenen. Door middel van een toss wordt bepaald wie als eerste de witte bal mag spelen en in welk vak je moet staan. De witte bal wordt in het veld geworpen of gerold en dezelfde speler probeert zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te spelen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de witte bal vandaan ligt. Deze partij moet net zolang gooien tot het lukt één van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een complete ronde, waarna de score kan worden opgenomen.

Artikel delen:

Reageer