Bezuinigingen bedreigen schoolzwemmen

Zwolle – Schoolzwemmen. Wie is er niet groot mee geworden? Bezuinigingsmaatregelen dreigen een einde te maken aan deze oer-Hollandse traditie. En dat is niet alleen jammer. Het heeft ook gevolgen voor de veiligheid en gezondheid van onze kinderen.

Een peiling laat zien dat ook de Zwolse scholen waardering hebben voor het zwemmen, verzorgd door SEZZ en Calo Windesheim. Voldoende reden om pal te staan vóór het schoolzwemmen. Daarom slaan de KNZB, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Stichting Zwembaden Exploitatie Zwolle (SEZZ) de handen ineen. Want zwemmen is veel meer dan ‘je hoofd boven water houden’.

Het schoolzwemmen is eind jaren vijftig ingevoerd en moest alle kinderen aan voldoende zwemvaardigheid helpen. De bekendste zwemslag dankt er zijn naam aan: de schoolslag. In de historie van SEZZ hebben maar liefst één miljoen schoolkinderen gewerkt aan hun zwemvaardigheid. Aanstaande vrijdag huldigt de SEZZ dit één-miljoenste schoolkind in het Aa-bad. Toch staat in de huidige bezuinigingsvoorstellen van de gemeente Zwolle het voornemen om per 1 augustus 2012 de subsidie te beëindigen. SEZZ, KNZB en VSG pleiten voor het behoud van deze waardevolle traditie. Een must voor het bewegingsonderwijs SEZZ heeft een peiling uitgevoerd onder Zwolse scholen om te ontdekken wat scholen vinden van het schoolzwemmen. De enquête is door 35 scholen ingevuld. Met een gemiddeld rapportcijfer van 7,6 geven scholen aan het zwemmen belangrijk te vinden.

Scholen zijn positief over het aanbod en de gebruikte materialen tijdens de zwemles. Daarnaast is men unaniem van mening dat het schoolzwemmen bijdraagt aan de veiligheid voor de kinderen in en rondom het water. Ook zijn de scholen zeer positief over het plezier dat de kinderen hebben tijdens het schoolzwemmen. SEZZ trekt hieruit de conclusie dat de natte gymnastiekzaal een onmisbaar onderdeel (‘een must’ ) is in het totale aanbod van het Zwolse bewegingsonderwijs. Kunnen onze kinderen goed zwemmen? Landelijk geldt al jaren de doelstelling dat kinderen het basisonderwijs verlaten met de diploma’ s A, B en C. Dat biedt een veilige basis. Het is makkelijk om te denken dat schoolzwemmen minder nodig is omdat veel kinderen al op jonge leeftijd een zwemdiploma halen. Ook ouders gaan er van uit dat hun jonge kind met een diploma veilig is in het water. Zij onderschatten vaak dat jonge kinderen hun vaardigheid, vertrouwdheid en kracht snel kwijtraken als zij niet regelmatig zwemmen. Schoolzwemmen geeft die vaardigheid een impuls en verbetert deze bovendien; veel kinderen halen een extra diploma tijdens het schoolzwemmen. Niet alle kinderen krijgen zwemles Bovendien zijn er grote groepen kinderen voor wie zwemles geen vanzelfsprekendheid is.

Jaarlijks zullen straks ruim 350 Zwolse kinderen het basisonderwijs verlaten zonder enige vorm van zwemvaardigheid. Dit zijn veelal kinderen met een niet-westerse achtergrond en een lage sociaal economische positie. Deze ouders zijn niet vertrouwd met de particuliere zwemlessen en/of hebben de financiële middelen niet om deze te bekostigen. Deze kinderen leren op school de eerste beginselen van het zwemmen. Een belangrijke basisvaardigheid in onze waterrijke Hanzestad met de vele sloten, vijverpartijen, plassen en de IJssel. Meer kinderen meer in beweging Zwemmen is niet alleen noodzakelijk. Het is ook gewoon een leuke, attractieve life-time sport. Het past ook naadloos in het ambitieniveau van Zwolle Gezonde Stad. Met relatief weinig kans op blessures is het een veilige manier van bewegen. Ook sluit het aan bij het overheidsbeleid om méér kinderen méér te laten bewegen en zo overgewicht tegen te gaan. Met zwemmen worden kinderen fysiek en psychologisch uitgedaagd, het helpt bij het krijgen van een goede lichamelijk conditie en het vinden van een juiste balans.

De SEZZ, de Vereniging Sport en Gemeenten, de KNZB alsmede de Calo van Hogeschool Windesheim vinden het daarom niet verantwoord om het schoolzwemmen in het kader van de bezuinigingen af te schaffen. Zij doen een dringend beroep op het gemeentebestuur van Zwolle om deze belangrijke beweegactiviteit instant te houden. Zo blijft Zwolle werken aan een gezonde stad. Uitreiking Oorkonde aan de 1 miljoenste Synchroonzwemmers Elisabeth Sneeuw en Nicolien Wellen reiken een oorkonde uit aan het 1 miljoenste schoolzwemmend kind. Deze twee jonge, ambitieuze sportvrouwen vormen sinds 2009 het Nationaal Duet. Hiermee gaat Nederland de strijd aan met andere landen op onder andere Europese- en Wereldkampioenschappen. In 2012 doen zij in principe mee aan de Olympische Spelen in Londen. Hiervoor trainen zij ruim 40 uur per week onder leiding van bondscoach Leonie Cornielje. Ze bereiden zich momenteel voor op de Wereld Kampioenschappen in Shanghai (2011). Voor deze bijzondere gebeurtenis maken zij graag even tijd vrij!

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Waarom is er geen schoolzwemmen in het enige openluchtbad in Zwolle. Ik heb daar ook mijn zwemdiplomas gehaald in 1966 en 1967 weer of geen weer. Van april tot september. Verwarmd water was er toen nog niet. Er in en zwemmen. Het ligt het aan de mentaliteit van de ouders van nu. Ze zijn zo verwendt dat alleen een subtropisch zwembad goed genoeg is voor de ouders. Geen wind geen regen maar warmte als mijn kind met de zwemles bezig is.  Maak melding

 2. @Tjon De belangrijkste kosten zijn niet de verwarming van het water, maar het arbeidsloon van de badmeesters en andere medewerkers van het zwembad. Die kosten zijn er ook in het openluchtbad.


  Maak melding

 3. Hallo Tjon, wordt even wakker :P:P, het openluchtbad wordt door vrijwilligers gerund die kunnen geen zwemles geven, het bad is open van 11.00 uur tot 17.00 uur en dan zitten de meeste kinderen toch echt op school, dus eerst nadenken voordat je iets schrijft.


  Maak melding

 4. Het ligt het aan de mentaliteit van de ouders van nu. Ze zijn zo verwendt dat alleen een subtropisch zwembad goed genoeg is voor de ouders. Geen wind geen regen maar warmte als mijn kind met de zwemles bezig is.

  Volgens mij mis je het grote punt. De gemeente wil bezuinigen en denkt dat te kunnen doen door de subsidie op het schoolzwemmen af te schaffen. Mijn inziens kan de gemeente beter bezuinigen op projecten die niet noodzakelijkerwijs nodig zijn. Maar ja de gemeente wil zwolle “op de kaart'” zetten.  Maak melding

 5. @Ans, het bad is op doordeweekse dagen open van 11.00 tot 20.00 uur.En het bad wordt niet alleen door vrijwilligers gerund. Er is iedere dag minstens 1 gediplomeerde badmeester aanwezig. Bij drukke dagen (oftwewel mooi weer) zijn er 2 aanwezig.
  Dus wat dat betreft kan er rustig zwemles gegeven worden.
  Of het mogelijk/haalbaar is kan ik niet beoordelen.  Maak melding

 6. mijn dochter deed nog net gratis schoolzwemmen. jaar daarop moest ik zelf betalen. ik als 1oudergezin moest geloof ik iets van 30 euro betalen p/m. is al 10 jaar geleden ong.kweet niet wat t nu kost? kan me voorstellen als je gezinnen hebt met 2 kinderen of meer dat het wel een moeilijk te betalen iets wordt die zwemlessen…maar misschien zijn we “vroeger”verwend geweest dat we dr niet voor hoefden te betalen? kvind wel dat t bij de opvoeding hoort


  Maak melding

 7. voor schoolzwemmen hoef je als ouders toch niet te betalen?? Dat wordt toch juist door de gemeente gefinancierd?
  Daar zit ‘m nu net de pijn, want dat wil de gemeente dus niet meer.
  Een hele zwakke bezuinigingsmaatregel als je ’t mij vraagt…  Maak melding

 8. Het is bijzonder dat in een tijd dat kinderen dikker worden er bezuinigd wordt op leefstijl. Kinderen eten ongezonder, bewegen minder en roken steeds meer op jongere leeftijd. Op zich allemaal te beredeneren.

  Door de invoring van de tweeverdieners hebben we minder tijd voor kinderen waardoor de opvoedkunde achter uit gaat. we zetten sneller magnetronvoedsel voor, eten minder gevarieerd, zetten kinder vaker en langer voor de TV/PC en snauwen kinderen sneller af omdat wij ook tijd voor ons zelf willen. Hierdoor bewegen kinderen minder, worden ze ontevreden en daaruit ontstaan meer gedragsstoornissen. Kinderen worden minder gecorrigeerd en gaan expirimenteren met alcohol, drugs en tabak.

  Een lange intro voor mijn punt. Wat ik zeggen wil is dat elke vorm van bewegen gestimuleerd moet worden. Voldoende beweging is namelijk goed voor alles. Zeker bij jonge kinderen waar de basis nog gelegd moet worden, is het belangrijk dat er verschillende vormen van beweging aan geboden moet worden. Al dan wel niet gepaard gaande met subsidie. Als de overheid/ gemeente / scholengemeenschappen / ouders niet in staat zijn om kinderen te blijven opvoeden, met of zonder geld/ subsidie dan hebben we straks net zulke kinderen als in America. Meer dan 50% overgewicht, met als resultaat meer welvaartsziekten. Uiteindelijk op langer termijn meer kosten. Verkeerde vorm van bezuinigen dus.


  Maak melding

 9. Hallo, Ans jij mag wakker worden.:D:D:D:D:D:D Schoolzwemmen is tijdens het naar school gaan. Dus dat kan mooi tijdens de openingstijden van het enige openluchtbad van Zwolle.


  Maak melding

 10. Waarom zou je ook iedereen laten leren zwemmen, het zijn de hardwerkende managers die elk jaar 4x op vakantie kunnen en hun kinderen laten zwemmen.
  Die steeds grotere groep van Jantjes beton hebben toch niets aan zwemmen als hun ouders hun geld toch maar verkwisten aan het afbetalen van schulden en andere linkse hobbies.

  Met vriendelijke groet,

  M.Rutte  Maak melding

Reageer