Waterschap start controle zwemwaterkwaliteit

Zwolle – Het Waterschap Groot Salland is weer begonnen met het controleren van de officieel aangewezen zwemwateren. Hierbij wordt onderzocht of de kwaliteit van het water voldoet aan de normen van de Wet hygiëne en veiligheid, badinrichtingen en zwemgelegenheden (WHVBZ) en aan de normen van de Europese zwemwaterrichtlijn.

De zwemplaatsen waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd zijn door de provincie aangewezen als officiële open zwemwateren. Daarom worden deze locaties regelmatig door het waterschap onderzocht. De waterkwaliteit moet bacteriologisch voldoen aan wettelijke normen. Daarnaast wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt en wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.

Onderzoek

In de zomermaanden verricht het waterschap iedere twee weken onderzoek. Voorafgaand aan dit onderzoek vindt er een nulmeting plaats in april. De waterkwaliteit van de officieel aangewezen zwemwateren in het werkgebied van het Waterschap Groot Salland is digitaal inzichtelijk op de website van het waterschap. Op www.wgs.nl/zwemwater toont het waterschap de zwemwaterkwaliteit via drie symbolen (‘veilig’, ‘aanvaardbaar’ en ‘negatief zwemadvies’). Door op het symbool bij een zwemplas te klikken, wordt informatie getoond over het doorzicht, de zuurgraad en de temperatuur van het water. Ook kunnen burgers een folder aanvragen.

Altijd actueel zwemadvies

Mochten er in de tussenliggende tijd van de tweewekelijkse wateronderzoeken nieuwe situaties ontstaan, waardoor een negatief zwemadvies ontstaat, dan wordt de kaart á la minute bijgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn in gevallen van blauwalg.

Het waterschap adviseert alleen in die wateren te zwemmen die door de provincie zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. In het gebied van het Waterschap Groot Salland zijn dit de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas in Zwolle, De Zwarte Dennen in IJhorst, Heidepark in Lemelerveld, het Summercamp in Heino, de zwemplas op camping Heino, de zwemvijver op bungalowpark Reggewold, de zwemplassen op camping Hellendoorn, de zwemplas bij camping Roggebotsluis en kolkbad De Lange Kolk in Den Nul. 
Voor vragen, klachten of informatie kan contact worden opgenomen met het waterschap.

Artikel delen:

Reageer