Dutch Homeless Cup zaterdag in centrum Zwolle

Zwolle – Aanstaande zaterdag vindt op het Grote Kerkplein in Zwolle een nieuwe speelronde plaats van de Dutch Homeless Cup, de landelijke voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. Acht teams komen deze wedstrijddag in actie, waaronder een team van mensen uit Zwolle en omgeving. De winnaars van de landelijke competitie mogen aan het einde van het seizoen Nederland vertegenwoordigen op de Homeless World Cup in Parijs. Wethouder Nelleke Vedelaar (Welzijn, Maatschappelijke opvang) verricht om 13.00 uur de aftrap van deze speelronde.

d8.jpg
Archieffoto: Weblog Zwolle 

De Dutch Homeless Cup geniet een grote naamsbekendheid in en rondom Zwolle. Het was dan ook niet moeilijk om een team van enthousiaste voetballers op de been te krijgen. Volgens Christiaan Sleurink, manager zorg en hulpverlening van het Leger des Heils in Zwolle, is de populariteit van de voetbalcompetitie eenvoudig te verklaren. “De Dutch Homeless Cup gaat om meer dan voetbal alleen. Met elkaar actief zijn, dat is voor veel deelnemers al een grote motivatie. Een beter voorbeeld van hoe sport ingezet wordt als middel is er wat mij betreft niet.” Voor de voetballers draait het uiteraard niet alleen om ʻeen gezellig potjeʼ voetbal, het team gaat wel degelijk voor de winst. “Dat moet komende zaterdag hier in Zwolle zeker goed komen”, aldus Sleurink.

De gemeente Zwolle wil de Dutch Homeless Cup de komende jaren in samenwerking met lokale partners een structurele vorm geven. Daartoe loopt er momenteel een subsidieaanvraag, binnenkort is daar meer duidelijkheid over.
Voetbal als participatiemiddel
De voetbalcompetitie is dit jaar uitgebreid met een aantal nieuwe speelsteden. Volgens Arne de Groote, projectleider van de Dutch Homeless Cup, is dit een grote vooruitgang. ”Het project breidt zich als een olievlek over het land uit. Het is goed om te zien dat steeds meer steden en instellingen voetbal aangrijpen als participatiemiddel voor deze kwetsbare doelgroep. De deelnemers hebben vaak veel ellende achter de rug. Nu kunnen ze voor duizenden mensen iets positiefs laten zien. Daarnaast wordt er op lokaal niveau tijdens trainingsactiviteiten veel aandacht besteed aan de stap terug richting de samenleving. Voetbal is dan een prachtige metafoor. Het gaat om discipline, structuur, samenwerking en communicatie, net als in de wereld buiten het voetbalveld.”
Subsidie Oranjefonds
De Dutch Homeless Cup heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt; sinds de start in 2008 hebben zoʼn duizend mensen, afkomstig van vijftig instellingen en opvangtehuizen, meegedaan aan het programma. Met behulp van het Oranje Fonds, het ministerie van VWS en het Leger des Heils wordt het programma de komende jaren uitgebouwd naar alle 43 centrumgemeenten. De Groote denkt dat de steun van het Oranje Fonds, die elke deelnemende stad in staat stelt een subsidieaanvraag in te dienen, dit proces zal versnellen. “Steden als Leeuwarden, Lelystad en Groningen hebben deze subsidie al toegewezen gekregen en kunnen daarmee het project lokaal opzetten en uitbouwen. Ik verwacht dat andere steden snel zullen volgen.”
Over de Dutch Homeless Cup
De Dutch Homeless Cup is een nationaal voetbalprogramma voor mensen die (tijdelijk) buitenspel staan, gericht op participatie en re-integratie. Het programma wordt gesteund door de KNVB, Stichting Meer dan Voetbal, Stichting Life Goals, USG Restart, het Oranje Fonds, het ministerie van VWS, het Leger des Heils, en de gemeente Zwolle. www.dutchhomelesscup.nl
Artikel delen:
Reacties 5
  1. fijn fijn fijn, eindelijk een rustig dagje op ons zo mooie winkelpleintje in berkum. wij struikelen namelijk over de dak en thuislozen.


    Maak melding

Reageer