Advies vervoerders: maak tijdig uw strippenkaart op

Zwolle – Op 30 juni komt er een eind aan het tijdperk van de strippenkaart in Oost-Nederland, de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel, inclusief de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de Regio Twente. Dat heeft minister Schultz – van Haegen van Infrastructuur en Milieu begin deze maand besloten. De strippenkaart, ingevoerd in 1980, wordt vervangen door de OV-chipkaart.

De vervoerders in Oost Nederland, Arriva, Connexxion en Syntus adviseren reizigers de komende weken hun strippenkaarten op te maken omdat die na 30 juni niet meer geldig zijn. Vanaf 20 juni 2011 wordt de strippenkaart niet meer verkocht. Ook in de provincies Friesland en Noord-Holland wordt de strippenkaart per 30 juni afgeschaft.

De OV-chipkaart is in alle bussen en vrijwel alle treinen in Oost-Nederland te gebruiken. De OV-chipkaart die de meeste voordelen biedt, is de persoonlijke OV-chipkaart. Met deze kaart hebben bijvoorbeeld 65-plussers en kinderen automatisch korting, kun je kiezen voor automatisch opladen en kan de OV-chipkaart geblokkeerd worden bij verlies of diefstal. Ook het product ‘Dalkorting Oost’, waar inmiddels al meer dan 50.000 mensen gebruik van maken, is een reisproduct dat alleen op een persoonlijke OV-chipkaart gezet kan worden. Hiermee ontvangen reizigers doordeweeks na 9.00 uur en in het weekend 20 procent korting op hun reis. Dit reisproduct kost € 7,50 per jaar.

De meeste reizigers kiezen ervoor om hun persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen via internet (www.ov-chipkaart.nl). Mensen die niet beschikken over internet kunnen via de klantenservice van het vervoerbedrijf een aanvraagformulier toegestuurd krijgen. Iedereen die nu een persoonlijke OV-chipkaart aanvraagt, heeft zijn OV-chipkaart nog voor 30 juni in huis. Voor reizigers met een abonnement verandert er nog niets, zij kunnen na 30 juni gewoon blijven reizen met hun huidige abonnement.

Altijd in- en uitchecken Het reizen met de OV-chipkaart gaat eenvoudig door in te checken bij het instappen. De reiziger houdt de OV-chipkaart bij de kaartlezer in de bus of bij één van de kaartlezers op het treinstation. Bij het uitstappen is dit dezelfde handeling, de reiziger checkt dan uit. Dit geldt voortaan ook voor studenten. Vanaf 1 juni 2011 kan het studentenreisproduct op elke persoonlijke OV-chipkaart geladen worden. Studenten ontvangen dus geen aparte Studenten-OV-chipkaart meer. Als zij op tijd een eigen persoonlijke OV-chipkaart aanvragen kunnen zij hun studentenreisproduct op deze kaart zetten.

Campagne: ‘Dag Strippenkaart’ Binnenkort start een gezamenlijke campagne voor Oost-Nederland onder de noemer ‘Dag Strippenkaart’. Met deze campagne nemen de vervoerders en de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel en de Regio Twente en de Stadsregio Arnhem Nijmegen afscheid van de strippenkaart. Tijdens de campagne wijzen de vervoerders de strippenkaartreizigers op het einde van het strippenkaarttijdperk vanaf 30 juni 2011.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Advies vervoerders: maak tijdig uw strippenkaart op”

  1. Helaas wordt deze bullshit ons burgers door de neus gedrukt. Als ze nou eens eerst het OV toegankelijker en efficiënter maken ben ik bereid meer te reizen met het OV…

    Tot die tijd geniet ik van mijn efficiënte auto die mij van A naar B brengt ipv plaats A naar plaats B via plaats C met vertraging en overvolle coupes en bussen.

  2. Helaas wordt deze bullshit ons burgers door de neus gedrukt.

    Niet alleen dat, maar het zorgt er ook voor dat de reiziger geen inzicht meer heeft in de kosten van een traject/reis. Die kunnen dan ongemerkt verhoogd/aangepast worden.

    Verder wordt iedere OV-chip-reis geregistreerd. Met welk doel? Waarom zou ik niet in annonimiteit mogen reizen? En als al mijn bewegingen geregistreerd worden, wat doet de vervoerder dan om identiteitsfraude te voorkomen?

  3. En het is trouwens mooi duurder hoor.. ik sprak laatst 2 mensen die reisden van de aalanden via holtenbroek naar de halte bij de mediamarkt. De ene kocht een kaartje van ??1,20 en de ander reisde met de ov-chipkaart en die betaalde ??1,85!
    Maargoed, voor een ander wordt het dan wel weer goedkoper als diegene maar enkele haltes zou reizen..
    Als het aan mij ligt blijft de strippenkaart…

  4. Voor de reizen die ik maak, is de OV-chipkaart voor de bus vaak duurder dan ik met de stippenkaart uit was.
    Het is bovendien slechte zaak dat de strippenkaarten in 1 klap hun waarde verliezen, in plaats van dat er een periode is waar je “overgebleven strippen” weer in geld kan omwisselen ; je hebt er immers voor betaald.

  5. kan ik 0ngebruikte nieuwe kaarten terugbrengen naar de winkel waar ik ze gekocht heb en mijn geld terugkrijgen?

Reacties zijn gesloten.