Zwolle kan tweede Hofstad van Nederland worden

Zwolle – De Rijksgebouwen Dienst overweegt kantoorruimte te bouwen in Zwolle. Gemeente en de dienst zijn in gesprek over nieuwbouw in de zogenoemde spoorzone die de Hanzestad momenteel aan te ontwikkelen is.

Een woordvoerder van de Rijksgebouwen dienst bevestigde dat er gezocht wordt naar een aantal locaties buiten Den Haag waar rijksambtenaren uit de regio kunnen werken. Voorwaarde is dat de nieuwe kantoren goed bereikbaar zijn per trein. Rdg kijkt ook naar Utrecht en ‘een plek in het zuiden des lands’. Voor het Noordoosten is Zwolle nadrukkelijk als vestigingsplaats in beeld. De spoorzone krijgt een eigen halte aan de verbrede Hanzelijn en de stad is ook verder goed bereikbaar. Onduidelijk is of de RGD er zelf zal gaan resideren of dat het kantoorpand voor andere rijksdiensten zal worde gebouwd. ‘Het is aan het kabinet om hierover te beslissen, wij voeren uit wat de ministeries vragen’, aldus de dienst.

Gemeente woordvoerster Annemarie van der Lee noemt de belangstelling vanuit Den Haag ‘een mooie opsteker voor de spoorzone’. Maar ook als het niet doorgaat zal de zone zeker ontwikkeld worden tot hoogwaardig stedelijk gebied, compleet met kantoren en recreatiemogelijkheden.

Kabinet beslist

Hoeveel rijksambtenaren er uiteindelijk in de kantoren zullen gaan werken kon nog niemand zeggen. De dienst hoopt dit najaar een definitieve keus te maken voor een aantal vestigingsplaatsen buiten Den Haag. Er zullen tegelijkertijd werkplaatsen worden afgestoten, zo denkt de woordvoerder. ‘Ook wij hebben een bezuinigingsopdracht. Maar ook dat is aan het kabinet om te beslissen’.

Bron: Binnenlands Bestuur

Artikel delen:

Reageer