Nieuw systeem voor verdeling woonruimte in Zwolle

Zwolle – De Zwolse en Kamper woningcorporaties deltaWonen, SWZ, Openbaar Belang en Beter Wonen IJsselmuiden hebben een nieuw woonruimteverdeelsysteem voor sociale huurwoningen ontwikkeld op de website www.dewoningzoeker.nl. Op dinsdag 24 mei gaat de nieuwe website in de lucht.

Uitgangspunt is dat woningzoekenden zelf een woning zoeken op een manier die bij hun situatie past. De website biedt veel informatie op basis waarvan woningzoekenden een goede keuze kunnen maken. Tot slot levert het nieuwe systeem de woningcorporaties informatie op over de woonwensen in hun werkgebied. Zaterdag 21 mei worden alle woningzoekenden (in totaal 31.000) per brief geïnformeerd. Eind 2010 ontvingen alle woningzoekenden een vooraankondiging hiervan.


Overgangsregeling

Voor de huidige woningzoekenden wordt bij de overgang naar het nieuwe systeem een regeling getroffen. De woningzoekenden hebben in Kampen en Zwolle op verschillende manieren hun voorrangspositie opgebouwd. In Kampen op basis van inschrijfduur en in Zwolle op basis van inschrijfduur en aantal reacties. De overgangsregeling wordt zo opgesteld dat woningzoekenden uit beide gebieden een gelijke uitgangspositie hebben.

Twee manieren van een woning zoeken

Er is gekozen voor een systematiek waarin woningzoekenden zelf kiezen uit de door de corporaties aangeboden woningen. Het systeem biedt twee manieren om een woning te vinden. Woningzoekenden die een woonwens hebben kunnen terecht in de wensmodule. De woningzoekende die reageert en die de langste inschrijfduur heeft, krijgt de woning aangeboden. Verreweg de meeste woningen komen via de wensmodule bij een nieuwe huurder terecht. Voor woningzoekenden die haast hebben om te verhuizen, duurt het opbouwen van inschrijfduur vaak te lang. Voor hen is de spoedmodule beschikbaar. De aangeboden woningen worden verloot. Iedereen die reageert op een woning maakt evenveel kans. Het aanbod is dusdanig groot dat tweederde van de spoedzoekers binnen een half jaar een woning heeft. Bovendien bouwt men ondertussen inschrijfduur op zodat men ook meer kans maakt in de wensmodule.

Zwolle en Kampen één systeem

De gemeenten Zwolle en Kampen vormen samen een zogenoemde netwerkstad. Doelstelling voor deze samenwerking is om ontwikkelingen te stimuleren ten aanzien van gebiedsgerichte thema’s. Zo ook op het gebied van wonen. Op de website vindt de woningzoekende straks de woningen die vrijkomen in Zwolle, Kampen, IJsselmuiden en kleine kernen in de buurt van IJsselmuiden; Wilsum, Grafhorst, Zalk, ’s-Heerenbroek en Kamperveen. Zo kan men zonder extra moeite te doen overal tegelijk zoeken. Dat kon daarvoor ook, maar dan moest de woningzoekende zich inschrijven bij twee verschillende systemen (Zwolle en Kampen).

Zoeken en reageren via internet

Het aanbod van woningen wordt vanaf 24 mei alleen gepubliceerd op het internet. In Zwolle reageert 96% van de woningzoekenden nu al uitsluitend via internet. Geïnventariseerd is hoeveel mensen geen gebruik maken van internet of niet in het bezit zijn van een computer. In totaal hebben 150 mensen in de betrokken steden zich aangemeld voor persoonlijke hulp. Deze woningzoekenden zijn reeds met een brief uitgenodigd voor een gesprek. Voor deze mensen bieden de corporaties gerichte ondersteuning op maat.

Voor meer informatie zie www.dewoningzoeker.nl

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Inderdaad, ik schat een jaar of tien terug al weer. Later is DeltaWonen nog groter geworden met Oldebroek en Kampen. 15.000 woningen met 40.000 inwoners wat 1/5 van het totaal aantal bewoners behelst. (In de regio wonen 200.000 mensen volgens de DeltaWonen website…..

  Groet van Quesjer


  Maak melding

 2. Dit zeker als het waar is:

  ‘Donner hield cijfers over huren achter’

  De PvdA denkt dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) cijfers heeft achtergehouden van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting.

  In het debat woensdag over de ruimere mogelijkheden voor verhuurders om huurprijzen te verhogen, zei Donner dat hij nog op die cijfers wachtte.

  Cijfers naar ministerie.

  “Maar ik heb vandaag met het Fonds gebeld en dat heeft mij bevestigd dat die cijfers eerder deze maand al naar het ministerie zijn gegaan”, aldus Jacques Monasch van de PvdA donderdagavond.

  Het gaat om cijfers over de effecten van de wijzigingen die Donner wilde doorvoeren. ,,Het is een doodzonde als hij ze heeft achtergehouden”, aldus Monasch, die komende dinsdag een zogenoemd ‘interpellatiedebat’ met de minister gaat aanvragen om duidelijkheid te krijgen. Monasch voelt zich in zijn vermoeden gesterkt door een bericht in de NRC van donderdag.

  Herziening
  Donner gaat zijn voorgenomen wijziging van het woningwaarderingsstelstel al wel herzien, beloofde hij woensdag na tegenstand van een meerderheid van de Tweede Kamer. Hij hoopt begin juni met bijgeslepen plannen te komen.

  Hij wilde de zelfstandige woningen die vallen onder het woningwaarderingsstelsel met ingang van 1 juli van dit jaar 25 basispunten extra toekennen om de verruiming voor de verhuurders mogelijk te maken. Die zouden daardoor dan beter kunnen investeren.

  De prijzen van huizen in aantrekkelijke gebieden of gebieden met minder woningen, zouden daardoor als vanzelf beter kunnen aansluiten op de realiteit. Volgens Donner konden corporaties ‘in theorie’ de huren met 120 euro per maand verhogen, maar staat wel vast dat ze dat heus niet allemaal zomaar gaan doen.

  Donners eigen CDA begreep het voorstel niet en de PVV wil niet dat de maatregel landelijk is, maar alleen in aangewezen ‘schaarstegebieden’ geldt. Daarmee was een meerderheid voor het voorstel van de baan.

  Monasch zei woensdag nog dat de onderbouwing van de plannen op drijfzand was gebaseerd en dat de Kamer zo niet fatsoenlijk kon beslissen.  Maak melding

Reageer