Twijn-leerlingen kijken in de toekomst

Zwolle – De Twijn, onderwijscentrum voor speciaal onderwijs in Zwolle, organiseert een themaweek voor jongeren. Dit is van 23 tot en met 31 mei 2011. Het doel is de leerlingen een kijkje te gunnen in de toekomst. Wat doe je als verstandelijk beperkte jongere wanneer je twintig jaar bent. Waar werk je? Waar woon je? Wat doe je in je vrije tijd? De Twijn werkt hierin samen met Frion. Frion is een zorgaanbieder in Zwolle en de regio Noordwest-Overijssel die professionele ondersteuning biedt aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking.

Leerlingen van de Twijn nemen een kijkje in de keuken bij Frion. Welke mogelijkheden en kansen zijn er voor werkplekken en woonvoorzieningen. Jongeren die belangstelling hebben voor het praktijkvak ‘groen’ gaan bijvoorbeeld naar het tuincentrum van Frion, de Groene Tak. Als ze liever in een keuken werken, kunnen ze naar een bedrijfskantine of restaurant. De leerlingen worden tijdens de themaweek rondgeleid, kunnen direct aan de slag en ervaren hoe het in de praktijk werkt. Verder bezichtigen ze diverse woonlocaties. Daar ervaren de jongeren hoe verschillend de mate van zelfstandigheid per locatie kan zijn. Ook laat Frion zien wat er kan als het gaat om de besteding van vrije tijd. De ontmoeting met anderen is daarin belangrijk.

De Twijn en Frion hebben een gemeenschappelijke ambitie. Die ambitie is leerlingen op school al voorbereiden op een zelfstandig leven. Daarnaast staat bij Frion je eigen leven leven hoog in het vaandel. Ieder mens is uniek, maakt zelf bepaalde keuzes en heeft de regie over zijn eigen leven. Ieder mens heeft kansen en mogelijkheden om wel of niet iets te doen.

Frion wil samen met de cliënt zijn mogelijkheden en kansen optimaal benutten in relatie tot de mogelijkheden van de organisatie. Dat betekent dat je mensen keuzes moet bieden. Leerlingen ervaren door deze themaweek welke mogelijkheden en keuzes er in de toekomst zijn. Dit geldt zowel voor werken als wonen als het invullen van de vrije tijd.

Artikel delen:

Reageer