VVD voor innovatieve én effectieve Hanzereizen

Zwolle – De fractie van de Zwolse VVD schat de internationale betrekkingen met Hanzesteden op grote waarde. Zwolle moet goed geprofileerd blijven voor ondernemers die in de stad willen investeren. De SP laakte eerder deze week het bezoek van burgemeester en twee wethouders aan Litouwen in het kader van Hanzebetrekkingen.

Fractievoorzitter Aly van der Vegte spreekt over de innovatie die deze reizen brengen, maar plaatst wel een kanttekening over de uitvoer. “Wij weten dat deze reizen veel opleveren. Je moet je wel afvragen of drie wethouders het ideale aantal is voor de klus. Ook kan misschien hetzelfde bereikt worden in minder dagen.”

Ondernemers op dergelijke internationale bijeenkomsten hebben een scherp oog waar zij willen investeren. Uit Elsevier-onderzoek uit eind april blijkt dat Zwolle de op één na sterkste economie van het land heeft. Het feit dat deze reizen een bijdrage kunnen leveren aan een sterke economische regio is een evidentie.

Over het verzoek van de SP om uitsluitsel te hebben over de directe toegevoegde waarde van de Litouwse zakenreis, is de fractievoorzitter duidelijk. “De Socialistische Partij weet dat aan dit soort diplomatie niet vooraf of kort na een dergelijke reis de precieze opbrengsten toe te dichten zijn. Het is erg makkelijk om hier om te vragen. Wij zouden graag zien dat bezuinigingsdebatten zich op de echt belangrijke zaken in deze stad richten.”

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Het feit dat deze reizen een bijdrage kunnen leveren aan een sterke economische regio is een evidentie.

  kunnen leveren is toch geen feit

  Wij weten dat deze reizen veel opleveren.

  Kom dan met feiten uit het verleden, het is niet de 1e reis, naar een Hanze bijeenkomst, kom met iets konkreets.


  Maak melding

 2. Dus als Zwolle aan de beurt is om Hanzedagen te organiseren, moeten we dan passen, want de SP vindt het teveel kosten, en weet niet wat het oplevert?


  Maak melding

 3. On-topic VVD-factievoorzitter vindt dit

  Je moet je wel afvragen of drie wethouders het ideale aantal is voor de klus. Ook kan misschien hetzelfde bereikt worden in minder dagen.⤝

  Bovendien bleek uit het vorige “SP stelt vragen-topic” (wat natuurlijk mag!) dat er ook altijd (of vaak?) nog een ‘etaleer-dame’ meegaat. Beetje veel lijkt me en idd misschien ook een beetje lang.


  Maak melding

 4. Als je als stad besluit om te gaan, dan moet je je goed presenteren, en daar moet je de tijd voor nemen. Dus niet anderhalve afgevaardigde die zich nog twee dagen vrij kon maken, met een rugzakje folders op pad sturen, want meer mocht het niet kosten.

  Draai de zaak ook eens om: als Zwolle organisator is, dan verwacht je ook volwassen delegaties uit de partnersteden die de tijd nemen om het programma te volgen, en de gelegenheid nemen om hun bijdrage te leveren.


  Maak melding

 5. Vond de reactie van de VVD-dame erg aansprekend. Zoals ik me de SP-vragen in crisis-tijd erg goed kan voorstellen. Ben het er dus gezien 10:52 mee eens. Volgens mij staan die hele Hanzedagen niet ter discussie.


  Maak melding

 6. Hanzedagen staan wat mij betreft ook niet ter discussie; maar de manier waarop je daar invulling aan geeft, en hoe serieus je die dagen neemt.

  En er is niets zo gemakkelijk om vragen te stellen waar direct niemand een conctreet antwoord op kan geven. Maar je maggum natuurlijk wel stellen….


  Maak melding

 7. We (ik tenminste) weten inderdaad niets tot nauwelijks wat van nut en noodzaak. Ook niet van de kosten en baten, niet wat onze vertegenwoordiging in “weet ik veel hoeveel dagen” (de VVD-mevrouw vroeg zich af of het minder kon) daar eigenlijk deed.

  Komt nogal onverantwoord op mij over in crisis-tijd in tijden dat er te weinig geld is voor de armsten en waarin bijvoorbeeld het het bestuursakkoord speelt. Las er vandaag wat over op het Politieke Log.

  Waarom is er eigenlijk niet ruim van tevoren een brief naar de partners gestuurd met de mededeling dat Zwolle het onverantwoord vindt in deze tijd zoveel geld en tijd in dit spektakel te steken? Misschien zelfs met de toevoeging dat de kwaliteit van de missie hier niet onder hoeft te lijden. Gewoon: in elk geval dit jaar ff minderen, ongeacht wat de rest doet. Lopen we liever achter de rest aan?

  Vind dat je dan best wat vragen mag stellen.
  Sterker: MOET stellen.


  Maak melding

 8. Waarom is er eigenlijk niet ruim van tevoren een brief naar de partners gestuurd met de mededeling dat Zwolle het onverantwoord vindt in deze tijd zoveel geld en tijd in dit spektakel te steken?

  Nou, eenvoudig, omdat besloten was om wel te gaan!
  (Misschien is er wel over gestemd, en was de SP tegen. Ik weet het niet.)
  Maar dan moet je achteraf niet lopen mauwen; die crisis was al evident, op het moment dat besloten werd om te gaan.


  Maak melding

 9. zoveel geld en tijd…met minder mensen dus. Heb nergen geschreven dat ze helemaal niet moesten gaan. Zou dus pleiten voor een aan de situatie aangepaste delegatie. Goed dat sommige gemeenteraadsleden nog skerp in de gaten houden wat er met ons geld gebeurd.


  Maak melding

 10. @ Drama: 14:46 vantevoren

  Waarom is er eigenlijk niet ruim van tevoren een brief naar de partners gestuurd met de mededeling dat Zwolle het onverantwoord vindt in deze tijd zoveel geld en tijd in dit spektakel te steken?

  .

  Inderdaad (15:14) we weten niets over de kosten en de baten, niet wat onze vertegenwoordiging in “weet ik veel hoeveel dagen” (de VVD-vrouw vroeg zich af of het minder kon) daar eigenlijk deed. Over nut en noodzaak, we lezen wel deze ontopic quote

  Je moet je wel afvragen of drie wethouders het ideale aantal is voor de klus. Ook kan misschien hetzelfde bereikt worden in minder dagen.⤝

  Laten we de antwoorden en eventuele conclusies op de vragen maar afwachten.


  Maak melding

Reageer