Opening tentoonstelling Evert Thielen in Zwolle

Zwolle – Zaterdagmiddag is in het Paleis aan de Blijmarkt de tentoonstelling van Evert Thielen geopend door oud- topman Cor Boonstra en de directeur van de Fundatie Ralph Keuning. Van 22 mei t/m 18 september 2011 presenteert Museum de Fundatie in Zwolle recent werk van Evert Thielen. Met deze tentoonstelling doorbreekt Thielen een radiostilte van ruim vijf jaar en treedt hij voor het eerst sinds 2005 met nieuw werk naar buiten. Naast het indrukwekkende veelluik Bellenhof, dat nog omvangrijker en complexer is dan de vier voorgaande meerluiken, zullen in Zwolle onder meer vijftig schilderijen te zien zijn die de kunstenaar uit het Belgische Brugge de afgelopen jaren voltooide.

 img_2538_copy.jpg

Evert Thielen (Venlo, 1954 ) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Met zijn imposante veelluiken en realistische stijl groeide hij uit tot een bijzonder fenomeen in de kunstenwereld. Thielen vindt zijn inspiratie in de schilderkunst van vroegere eeuwen. Hij vertaalt zijn fascinatie voor de Vlaamse Primitieven in het algemeen en Jan van Eyck in het bijzonder, Johannes Vermeer, Gabriël Metsu en andere oude meesters in eigentijdse schilderkunst. De schilder maakt gebruik van eeuwenoude schildertechnieken om natuur, mensen, interieurs en voorwerpen zo levensecht mogelijk weer te geven.

img_2396_copy.jpg

img_2368_copy.jpg

img_2625_copy.jpg

Zijn werkwijze verraadt een extreem gevoel voor perfectionisme, liefde voor het revitaliseren van oude ambachtelijke vaardigheden en onvoorwaardelijke overgave aan het vakmanschap. Hij combineert deze toewijding met een sterke fascinatie voor verrassend actuele taferelen, portretten en stillevens.

img_2582_copy.jpg

img_2552_copy.jpg

Bellenhof
Na de voltooiing van zijn vierde veelluik beweerde Thielen stellig dat het zijn laatste was. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op dit moment legt hij de laatste hand aan het vijfde, Bellenhof, dat zo mogelijk nog indrukwekkender is dan de voorgaande vier. De kunstenaar vertelt niet alleen de geschiedenis van het gelijknamige landgoed nabij het Belgische Brasschaat en van de families die er door de eeuwen heen gewoond hebben, maar hij combineert die verhaallijnen ook met een overzicht van de geschiedenis van de schilderkunst van 1750 tot heden. Dat levert een rijkgeschakeerd mozaïek van de schilderkunst op. In vergelijking met zijn vorige veelluiken gaat hij Thielen in Bellenhof nog een stap verder door de verschillende beeldverhalen in elkaar over te laten lopen.

veelluik_bellenhof.jpg

Vrij werk

Naast Bellenhof stonden de afgelopen jaren voor Thielen vooral in het teken van vrij werk. Hij voltooide vijftig doeken die met deze expositie voor het eerst aan publiek getoond zullen worden. Bij de tentoonstelling verschijnt van de hand van kunstrecensent en schrijver Wim van der Beek het boek ‘Evert Thielen – Het schilderij als podium’ (Waanders Uitgevers).

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong heeft in de verzameling van Dirk Hannema – kunstverzamelaar en oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen – en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle.

 

img_2399_copy.jpg

 

 

img_2362_copy.jpg

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Founders: Waanders, Rabobank IJsseldelta, Nysingh advocaten-notarissen en Baker Tilly Berk.

Tentoonstelling: Evert Thielen – Recent werk

Periode: 22 mei t/m 18 september 2011

Locatie: Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11.00-17.00 uur

Informatie: www.museumdefundatie.nl of 0572-388188

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer