Clinic in het paardvriendelijk trainen

Zwolle – Altijd al je paard willen trainen zonder dat je hem met teugels opdrachten moet geven? Dat is te leren in de clinic Freestyle die Emiel Voest en Chaja Kolthoff geven bij de Zwolse ruitersclub Ritsaert , in samenwerking met Ruitersportcentrum Zwolle aan de Hollewandsweg 15. Op zondag 29 mei geven Voest en Kolthoff vanaf 13.00 uur een inkijkje in deze diervriendelijke manier van trainen. Aanmelden voor deze bijzondere clinic is nog altijd mogelijk.

Voest is een Nederlandse instructeur die een eigen ‘freestyle’ systeem heeft ontwikkeld. Dit gaat uit van de gezondheid van het paard. De ouderwetse manier van een paard trainen door middel van teugels is een gruwel voor Voest. Hij traint paarden liever op een manier die uitgaat van de natuurlijke eigenschappen en gedragingen van het paard. Zo houdt Voest rekening met reacties die een paard geeft op bewegingen van de mens. Als je bijvoorbeeld vlak voor een paard staat en je gaat met je hoofd vooruit, dan heeft het dier de neiging om achteruit te lopen. Hetzelfde principe gebeurt omgekeerd als iemand achter het paard staat. Door te anticiperen op dit soort reacties heeft Voest een diervriendelijk trainingssysteem ontwikkeld voor paard en ruiter. Kolthoff heeft zich deze methode in 2008 eigen gemaakt.

In de clinic van zondag 29 mei worden pony’s en paarden van de manege getraind door Voest en Kolthoff op bovenstaande wijze. Zo wordt duidelijk dat de methode ook werkt bij paarden die Voest niet eerder heeft gezien. Er is een programma ontwikkeld voor zowel de jeugd als de volwassenen. Kolthoff gaat met de jeugd aan de slag in de clinic van 13.00 uur. Vervolgens mogen de volwassenen met Voest aan de slag, terwijl de jeugd met elkaar de strijd aangaat in een heuse zeskamp. Hiertoe horen spellen als hoefijzerwerpen en estafettelopen. Na afloop van de clinic bestaat er de mogelijkheid om Voest en Kolthoff vragen te stellen over deze bijzondere trainingsmethode.

Kaarten zijn te koop in de kantine van het Ruitersportcentrum Zwolle . Voor de jeugd kost dit 2,50 euro voor leden en 5 euro voor niet-leden. Volwassenen betalen 5 euro (leden) of 7,50 euro (niet-leden). Opgeven is ook nog mogelijk op de dag zelf. Dit kan vanaf 12.00 uur in het de kantine van het Ruitersportcentrum.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer