Stefan Verkerk, volger van ‘zijn’ Hanzelijn

Zwolle – Wie afgelopen zaterdagavond rond een uur of acht in Zwolle een blik wierp naar de horizon zag misschien een gekleurde luchtballon op een paar honderd meter hoogte varen. Aan boord de Hanzelijn-volger Stefan Verkerk, die speciaal voor zijn website een ballonvaart maakte vanuit Zwolle. Om tien voor acht ’s avonds steeg de fotograaf met de crew van het Noord Veluws Ballonteam uit Oosterwolde op voor een vaart vanaf het Oldenelerpark bij de IJsselcentrale te Zwolle-Zuid.

 wz11.jpg

De aanwezige wind zorgde er voor dat koers werd gezet naar de rode spoorbrug over de IJssel, de ‘Hanzeboog’. Met een iets wat zuidoostelijke koers passeerden de ballonvaarders de rode eye-catcher te samen met de nu nog aanwezige oude spoorbrug. Over een kleine maand zal de blauw groene brug voorgoed buiten dienst worden gesteld en na de zomervakantie zal begonnen worden met de sloop er van. Het aansluiten van de Hanzelijn kan na de ingebruikname van de nieuwe spoorbrug een paar weken terug eindelijk beginnen. Vanuit de lucht is goed te zien dat het ontbrekende zandlichaam is gerealiseerd.

wz12.jpg

wz19.jpg

Afgezien van de brug is een ballonvaart een ideaal moment om te genieten van al het moois wat de regio te bieden heeft. Zwolle ligt op een uniek punt in Nederland: in de kronkelende IJsseldelta, aan de voet van het ‘Veluwemassief’ en het ligt aan de rand van de uitgestrekte polders. Te midden van die drie verschillende soorten landschappen ligt daar het stadse Zwolle met al haar diverse herkenningspunten. Zo zie je vanuit een ballon onder andere het markante ‘X’-gebouw van Windesheim, de Electrabel en ABN-AMRO toren, het Scania terrein met de vele tientallen vrachtwagens en natuurlijk de Peperbus. Maar ook de belangrijke uitvalswegen van de stad Zwolle en de grotere wijken zoals Stadshagen zijn duidelijk zichtbaar. De onlangs verbrede A28 met aan beide zijde van de middenvangrail vier rijstroken, de IJsselallee, de Westenholterallee en de Hasselterweg. Allemaal herkenningspunten tijdens de reis door de lucht.

Na het passeren van Stadshagen volgt een groot contrast. Van het ‘stadse’ Zwolle kom je als ballonpassagier zo maar op het platteland terecht, het ‘boerse’ buitengebied. De koeien loeien op de grond terwijl de gasblazers nog wat extra warmte de ballon in blazen. Met de skyline van Zwolle nog op de achtergrond zet de piloot van de ballon de landing in en uiteindelijk komt het mandje in de polder van Mastenbroek weer aan de grond. Een schitterende vaart onder haast perfecte weersomstandigheden (lage luchtvochtigheid en dus erg helder) zorgden voor schitterende foto’s. En het doel van de Hanzelijn-volger is ook meer dan geslaagd: plaatjes schieten van de Hanzeboog.

wz01.jpg

wz02.jpg

wz03.jpg

wz04.jpg

wz05.jpg

wz06.jpg

wz07.jpg

wz08.jpg

wz09.jpg

wz10.jpg

wz13.jpg

wz13_1.jpg

wz14.jpg

wz15.jpg

wz16.jpg

wz17.jpg

wz18.jpg

wz20.jpg

wz21.jpg

wz22.jpg

wz23.jpg

wz24.jpg

wz25.jpg

wz26.jpg

wz27.jpg

wz28.jpg

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Mooie foto’s! Zag de luchtballon overkomen zaterdagavond. Twitterde daarover en de volgende ochtend had ik al een linkje naar de foto’s (stefan had op twitter gezien dat ik het over de luchtballon had). Grappig.

    Zitten paar Foto’s bij die de VVV van Zwolle zo in de Zwolle promotie brochures en op de website kan gebruiken 🙂

    Henk    Maak melding

  2. Prachtig.. ik heb de Ballon ook over zien komen, Ik vond het vreemd want de ballonnen gaan bijna altijd de andere kant op Maar prachtige foto’s(ik heb er een paar gepikt;)


    Maak melding

Reageer