Regio Zwolle in teken van Natuurlijk Duurzaam

Zwolle – In de week van 4 tot en met 11 juni 2011, tijdens de Themaweek Natuurlijk Duurzaam, worden er in de gemeenten Zwolle, Staphorst en Zwartewaterland vele activiteiten georganiseerd om duurzame vormen van leven, wonen en werken onder de aandacht te brengen. Festivals, lezingen en bijeenkomsten op diverse locaties in de drie gemeenten, staan in het teken van het vinden van een goede balans tussen de aarde, natuur en elkaar.

Op kleine en grotere schaal worden binnen deze gemeenten veel initiatieven ontplooid om te werken aan duurzaamheid. Natuurlijk Duurzaam wil middels het organiseren van een Themaweek deze losse elementen samenvoegen en zo een breed draagvlak creëren. De vraag ‘Hoe stimuleer je jong en oud, om een wijze van leven en werken te vinden waardoor het klimaat en onze kwaliteit van leven kan bijdragen aan een gezondere balans’, staat tijdens deze week centraal.

De week kent op zaterdag 4 juni een feestelijke start met twee festivals: Het Full Colour Festival in het Van Stolkspark te Hasselt wordt een kleurrijk, multicultureel feest, waar bezoekers kennis kunnen maken met ‘vreemde’ culturen. Het Festival van de Lokale Schoonheid in Doepark Nooterhof te Zwolle staat in het teken van modeshows, markt, workshops, muziek en lekker eten. Dit alles met zuiver duurzame producten.

Op zondag 5 juni, Wereldmilieudag, wordt u opgeroepen de auto te laten staan en besteden kerken aandacht aan het thema. Ook besteden basisscholen in Hasselt aandacht aan Natuurlijk Duurzaam middels een lespakket, houden diverse volkstuinen een open dag en vervoert ROVA met de Groenbus belangstellenden naar verschillende locaties. Ook Woningcorporaties SWZ en Openbaar Belang zetten zich die week beiden in voor duurzaam wonen.

Verder worden er gedurende de Themaweek lezingen gegeven door Paul Hendriksen (Transition Towns), natuurfotograaf Paul van Gaalen, Erwin Booij (Weidevogelbeheer) en Robert Pater (Beheer Landschapselementen), vinden er diverse excursies plaats en worden er verschillende films getoond. Leerlingen van het Thomas a Kempis College organiseren een multiculturele markt en lokale ondernemers bieden biologische producten aan tijdens streek- en duurzaamheidsmarkten.

Donderdag 9 juni krijgen bedrijven de mogelijkheid nieuwe ideeën aan te dragen om duurzaamheid in het ondernemerschap en de samenleving te bevorderen. Tijdens Duurzaam Ondernemen is er een lezing lector Duurzaam Ondernemen, vindt de prijsuitreiking plaats van Het Beste Idee 2011-2012 en blikt de directeur van NMO terug op Duurzame Dinsdag.

De Themaweek wordt zaterdag 11 juni groots afgesloten met een Duurzame Mobiliteitsdag rondom Expeditie Ecodrome Zwolle, welke in het teken staat van duurzame transportmiddelen (met o.a. de zonnewagen van TU Twente), fietsexcursies in Zwolle en Zwartewaterland, kanotochten vanaf de Veldschuur, allochtone gerechten in Staphorst en de openstelling van Windmolenpark Rouveen.
|
De Themaweek Natuurlijk Duurzaam wordt een week om de degens op een vreedzame manier te kruisen en te komen tot verdieping binnen onszelf en goed te doen aan onze planeet. Het volledige programma is te vinden op de website www.natuurlijkduurzaam.nu. Ja NU, zodat we niet de fout in gaan!

Artikel delen:

Reageer