Innovatieovereenkomst voor duurzame woontechnologie

Zwolle – Maandagmiddag hebben installatiebedrijf Unica, VAC Thuistechnologie, bouwmanagementbureau TriaCon en Openbaar Belang de ‘Open innovatie-overeenkomst’ getekend. Doel van de partijen is gezamenlijk nieuwe duurzame woontechnologieën te gaan ontwikkelen en monitoren. Wethouder Erik Dannenberg heeft de start van het duurzame innovatieproject officieel ingeluid met een druk op de knop van het eerste CO2-ventiel.

ob_1.jpg

De vier partijen gaan duurzame domotica en vraaggestuurde ventilatie ontwikkelen en monitoren. Uniek is de ontwikkeling van vraaggestuurde ventilatie voor de gestapelde bouw met de zogeheten CO2-ventielen. Deze CO2-ventielen zuigen alleen af als de lucht teveel CO2 bevat. Doordat op aanvraag lucht wordt afgezogen en niet onnodig lucht wordt ververst, bespaart men veel energie. In de demonstratiewoning in wooncomplex Wanningstate wordt een testinstallatie ontwikkeld. In gezamenlijkheid test men negen maanden lang hoe je op woningniveau het energieverbruik kunt monitoren en regelen.

Om te zorgen dat de resultaten in de demonstratiewoning in beeld komen, wordt er een soort touchscreen opgehangen waarop een huishouden kan aflezen hoeveel energie men verbruikt ten opzichte van het streefverbruik en ten opzichte van de andere bewoners in het complex. En hoe je dat kunt verminderen. De bewoners worden op allerlei wijze betrokken. Zo wil men bereiken dat bewoners plezier krijgen in het besparen van energie.

De woning in Wanningstate wordt de Zwolse demonstratiewoning ten aanzien van duurzaamheid en zuinigheid. De inzet en ambitie is om in 2012 het project te evalueren en bij een positief resultaat het daarna tegen beperkte kosten voor meerdere complexen en bewoners beschikbaar te maken.

Artikel delen:

Reageer