Symposium over opgroeien met autisme

Zwolle – Op 8 juni 2011 van 13.00 tot 17.30 uur organiseren schoolinstelling voor (Voortgezet) Speciaal Onderwijs de Ambelt, hogeschool Windesheim OSO en Steunpunt Autisme het symposium ‘Opgroeien met autisme: kansen en risico’s in het onderwijs’.

Het symposium is bedoeld voor professionals uit het primair, het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs. Geïnteresseerden kunnen zich online inschrijven tot uiterlijk 1 juni 2011 via www.ambelt.nl of www.oso-windesheim.nl, waar tevens het programma te vinden is. Bij aanmelding kan een voorkeur voor presentaties bekendgemaakt worden. Hier wordt in de indeling zoveel mogelijk rekening meegehouden.

Prof. Dr. Hanna Swaab treedt tijdens het symposium op als keynote speaker en zal vanuit haar vakgebied, klinische neuropedagogiek, spreken over de risico’s van het opgroeien met autisme. Birsin Basar, auteur van ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, vertelt over haar eigen ervaringen in het onderwijs en geeft tips.

Men kan in twee rondes kiezen uit diverse presentaties die ingaan op de impact van bepaalde aspecten van een autismespectrumstoornis op school zoals communicatie, informatieverwerking, emoties en spel/vrije tijd. Ook komt aan de orde komen hoe met behulp van het autismebegeleidingsprogramma TEACCH vorm kan worden gegeven aan het onderwijs.

 

Prof. Jeanne d’Haem van de William Patterson University New Jersey geeft een presentatie geven over SWPBS (Schoolwide Positive Behavior Support) en ASS. De presentaties hebben een hoog praktisch gehalte. Tevens kunnen de gasten praktijkvragen voorleggen aan de ervaren sprekers. Ook kan gekozen worden voor presentaties van een ervaringsdeskundigen (een ouder en een jong volwassene). Ten slotte is er een informatiemarkt met boeken, materialen voor het werken in de klas, informatie over opleidingen en andere zaken die relevant zijn voor het werken met leerlingen met een autismespectrumstoornis.

De kosten voor de middag bedragen zestig euro.

Artikel delen:

Reageer