Oog voor de Fundatie

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle besluit begin juli 2011 over de uitbreiding van Museum de Fundatie aan de Blijmarkt. Dit doet de raad op basis van een haalbaarheidsonderzoek naar de bouwkundige uitwerkingsmogelijkheden, de aanbestedings- en organisatievorm en de financiële gevolgen. Dit onderzoek wordt eind mei door het College van burgemeester en wethouders besproken. Met de uitbreiding krijgt het museum aan de Blijmarkt meer ruimte voor exposities, educatie en publiek. Als architect is H.J. Henket aangetrokken.

24-05-2011_de_fundatie.jpg

Hij heeft een ellips ontworpen die op het dak van het gebouw komt. Hierin kunnen twee verdiepingen museumzalen gerealiseerd worden. De educatieve en publieksruimte zijn ondergronds gedacht. Tijdens de informatiemarkt Binnenstad van woensdagavond j.l. werd een actuele stand van zaken gepresenteerd en een maquette getoond. In juni 2011 wordt het definitieve ontwerp voor de uitbreiding van het museum gepresenteerd aan betrokkenen en belangstellenden en start de formele inspraakprocedure. Als de gemeenteraad instemt met het voorgenomen plan kan het museum naar verwachting op 12-12-12 geopend worden. De provincie Overijssel stelde al 5 miljoen euro beschikbaar voor de plannen.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Doe het niet! Veel Zwollenaren zien liever een centrum met een historisch aanzicht.

  Die 5 miljoen zal ongetwijfeld overschreden worden en de kosten zijn voor de gemeente Zwolle.

  Met 130.000 jaarlijkse bezoekers wordt er sowieso al veel geld heen gedragen. Maar deze investering betekent in het 1e jaar 38 euro per bezoeker………


  Maak melding

 2. Schande!!! dat die architect Henket zomaar de monumentale architectonische schepping van zijn overleden collega de Coninck durft te molesteren. Dit noem ik nou architectonisch kanibalisme.


  Maak melding

 3. schitterend, dit gaat een verrijking worden voor zwolle. architectonisch een aanwinst en door meer bezoekers van buiten zwolle komen er extra inkomsten voor de zwolsche middenstand.wat weer zorgt voor een uitbreiding van het winkelbestand.


  Maak melding

 4. “De provincie Overijssel stelde al 5 miljoen euro beschikbaar voor de plannen.”

  “Zwolle op de kaart” heeft weer iets gebaart.

  Heb dan als gemeenteraad maar het lef om tegen te stemmen, mocht je dat al willen.  Maak melding

 5. Nogmaals; belachelijke geldverspilling, hoe is dit uit te leggen aan minima die financeel keihard gepakt worden? Dit is een feestje voor de elite die alleen maar aan zichzelf denkt.


  Maak melding

 6. Zusenzo, ik ben zeer tevreden met het leven wat ik leid en ik heb ook nog eens een eigen mening. Waar slaat jouw reactie op?


  Maak melding

 7. Als je vanaf de peperbus een foto maakt, en er een soort van plaatje overheen plakt, van voor en na de operatie aan het dak, dan pas zie je wat voor een wangedrocht ze op het dak willen gaan zetten.  Maak melding

 8. Uit goudzoekers (VPRO)

  Niet alleen grote, maar ook kleine- en middelgrote bouwprojecten hebben te kampen met forse overschrijdingen. De meeste gemeenten en provincies hebben echter amper overzichten van deze projecten of weigeren exacte cijfers te geven. Goudzoekers onderzocht daarom zelf zeventien projecten van gemiddeld 34 miljoen euro en rekende uit dat per project gemiddeld 50 procent wordt overschreden!

  Maar wie verdient er nu aan? Zijn het de bouwers die overheden altijd te slim af zijn met hun lijstjes meerwerk? Of zijn het juist de overheden die bewust projecten te laag inschatten en later de meerwerk kosten voor lief nemen?
  Bent Flyvbjerg, professor aan de Universiteit van Oxford, heeft op grote schaal onderzoek gedaan naar bouwprojecten door de jaren heen. Volgens Flyvbjerg doet iedereen, dus bouwers, overheden en consultants, voortdurend mee aan een schimmig spel: ⤽we noemen het bewuste manipulatie van de cijfers. Maar het is eigenlijk gewoon liegen!⤝.

  Om te beginnen moeten gemeenteraden een realistisch ambitieniveau nastreven. Raadsleden moeten zeer kritisch zijn en zich volledig en juist laten informeren over de werkelijke en alle kosten plus de risico’s van een bouwproject. In geval van twijfel en onduidelijkheden moeten ze de wethouder zijn huiswerk laten overdoen of tegenstemmen. Volksvertegenwoordiger kunnen beter niet in gladde verhalen en gelikte presentaties en kletspraat over nieuwe allure en economische voorspoed trappen. Sterker nog, des te gladder de praat en des te gelikter de presentatie, des te meer reden er is voor wantrouwen. Helaas wordt de mooie leugen wel eens eerder geloofd dan de kille waarheid.

  Overigens vindt ik het een wanstaltig geval dat ze er bovenop willen zetten. Van de twee etages gaat er een gebruikt worden als horeca. Benieuwd of de (horeca) – ondernemers in de binnenstad dan nog zo staan te juichen.


  Maak melding

 9. Stadshagenees waar heb jij het over dan? Minima gaan niet naar musea? Is dat een vooroordeel of spreek je uit eigen ervaring?

  Voor de rest prima plan!


  Maak melding

 10. Dit is een feestje voor de elite die alleen maar aan zichzelf denkt.
  Dit bedoel ik stadshagenees. Ik kan en jij kunt er ook naar toe.


  Maak melding

 11. Herstel.

  ”Dit is een feestje voor de elite die alleen maar aan zichzelf denkt. ”
  Dit bedoel ik stadshagenees. Ik kan en jij kunt er ook naar toe.  Maak melding

 12. Hebben we het over bruggen die tonnen kosten dan hoor je iedereen dat het zonde geld is. En zo’n rare “bol”op het dak, dat geen meerwaarde voor het mooie oude centrum van Zwolle is en dat miljoenen kost, vind ik niet meer mooi hoor. Dan geld kan ook besteed worden op sociaal gebied.


  Maak melding

Reageer