Wat vindt u van ‘het Oog’ op de Fundatie?

Zwolle – Het lijkt wel of iedereen al een uitgesproken mening over het oog op de Fundatie heeft, De voorgenomen architectonische ingreep op dit monumentale neoclassisistische gebouw is dan ook erg ongebruikelijk en spraakmakend. Of je vind het mooi of je vind het afschuwelijk, maar ondertussen zijn de bouwkosten blijkbaar al bekend en is het benodigde geld al beschikbaar. Dat is eigenlijk heel raar want de initiatiefnemers hebben behalve wat verhullende animatietekeningen, gemaakt vanuit een "onschuldige" hoek, eigenlijk nog nooit een compleet bouwplan gepresenteerd.

fundatieplusoog.jpg
Artist Impression Bert Dijkink 

Weblog tekenaar Bert Dijkink heeft dan ook maar eens op basis van de spaarzame vrijgegeven publicaties een frontale geveltekening van het monumentale gebouw geproduceerd waarop de "puist" in z’n volle omvang te zien is. Als hij er in z’n verbeeldingskracht erg ver naast zou zitten is het nu tijd voor de initiatiefnemers om, naast de medelingen in de pers en een presentatie tijdens het Wijkplatform Binnenstad, met meer informatie te komen. En misschien dat de Welstandscommissie er dan ook nog eens met andere ogen naar wil kijken? Weblog Zwolle is in ieder geval benieuwd naar de reactie van haar weblogbezoekers.

Dit zijn de eerder gepubliceerde schetsen:

artist_impression_uitbreiding_paleis_aan_de_blijmarkt_afbeelding_d.jpg

artist_impression_uitbreiding_paleis_aan_de_blijmarkt_afbeelding_b.jpg

artist_impression_uitbreiding_paleis_aan_de_blijmarkt_afbeelding_c.jpg

Artikel delen:
Reacties 51
 1. Ik vind het een fantastisch plan. Als je een uitbreiding doet aan een historisch ogend gebouw dan moet je of heel goed aansluiten bij de basis, of met iets echt contrasterends komen. Als je in dit geval in dezelfde historiserende stijl door zou gaan, dan zouden alle proporties uit het gebouw verdwijen. Door juist voor zo’n bijzondere vorm te kiezen laat je de kwaliteiten van het oude pand in takt en voeg je er een opvallend object aan toe wat uit zichzelf al erg mooi kan zijn en wat door het contrast de schoonheid van het oude pand nog eens naar voren brengt.

  Met dit oog krijgt Zwolle er echt een eyecatcher bij (niet flauw bedoelt 🙂 ). De grote valkuil voor de ontwikkeling van de stad Zwolle is vervallen in middelmatigheid en -of je het nu mooi vind of niet- dat is dit absoluut niet! Een museum hoort gewoon een beetje provocerend of spraakmakend te zijn.


  Maak melding

 2. De initiatiefnemers beschuldigen van misleiding door et stellen dat de ze alleen ‘verhullende animatietekeningen’ zouden gebruiken en impressies vanuit ‘een “onschuldige” hoek’ is wel tekenend voor de intenties van de redacteur die dit geschreven heeft.

  Een link naar het echte haalbaarheidsonderzoek ontbreekt:
  http://www.destentor.nl/multimedia/archive/01487/Haalbaarheidsonder_1487546a.pdf
  Kunnen mensen objectief oordelen zonder door de schrijver beïnvloed te hoeven worden. Voor de goede orde zelfs de ‘Vrienden van de Stadskern’, normaal toch vrij conservatief staan er ook niet negatief tegenover.

  Hier nog een achtergrond stukje uit de Stentor:
  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/6780559/Cultureel-landmark-in-centrum-van-Zwolle.ece


  Maak melding

 3. Ik vind de artist-impressions van de architect stukken beter ogen dan de impressie van Bert. Als het wordt zoals Bert het ziet, dan liever geen oog op De Fundatie. Als het wordt zoals de architect het toont dan is het nog steeds een grove aantasting van het neo-classicistisch bouwwerk. De Vrienden van de Stadskern schreeuwden wel eens harder moord en brand bij mindere verminkingen.


  Maak melding

 4. oerlelijk en een aanfluiting voor de stad als deze belachelijke puist er komt!!
  Eerst die afgrijselijke glasbak naast het oude provinciaal museum en nu dit…. De oude binnenstad moet je de oude binnenstad laten en moderne uitingen buiten de gracht!!


  Maak melding

 5. Eindelijk zijn er mensen die iets in Zwolle durven doen! Geweldig! I love it! 😀

  Mijn zegen hebben ze in ieder geval. Ik ben benieuwd! 😉


  Maak melding

 6. Leuk dat weblog zwolle naar de mening vraagt van hun lezers, maar ben bang dat het niet veel zal bijdragen aan het wel of niet verwezenlijken van het plan.

  Zelf vind ik het een slecht plan, niet mooi en zonde voor het aanzicht. De opmerking dat eindelijk iemand iets durft in Zwolle….. Sorry hoor, maar bijna alle oude panden in de binnenstad hebben aanpassingen gekregen in de loop van de tijd en in veel gevallen is het aanzicht er niet op vooruit gegaan.  Maak melding

 7. Waarom toch? Ik dacht dat de tijden van zinloze geldverspilling aan prestigeprojecten nu wel zo’n beetje afgeschaft waren?  Maak melding

 8. De vroede vaderen van Zwolle hebben nog steeds niets geleerd van het verleden. Blijf met je tengels van de historische binnenstad af, en vernieuw daar waar ’t wel passend is.


  Maak melding

 9. 5 miljoen euro, daar kun je een prachtig nieuw modern pand BUITEN de binnenstad voor bouwen.

  Aan de andere kant: laten we die 5 miljoen euro liever gebruiken voor nuttige bestedingen. Want zeg nou zelf, die 5 miljoen euro wordt echt niet terug verdient.


  Maak melding

 10. Mensen die kritiek hebben op het ontwerp moeten wel beseffen wat de uitbreiding van dit museum voor de stad betekend. Het gaat al zeer goed, vorig jaar zelfs een van de best lopende musea van Nederland, en met een in het oog springend architectonisch hoogstandje zullen nog meer toeristen hun weg vinden naar Zwolle. Het ontwerp an sich is zeker een discussiepunt, zeker weten, alleen zijn er meer pro’s dan minnetjes denk ik. Kortom, BOUWEN en heel snel!


  Maak melding

 11. Nou, dat lekijke oog gaat echt geen touristen trekken hoor, ja ramp touristen! Dat geld kan veeeeel beter besteed worden!


  Maak melding

 12. Een cartoonist moet bij zijn deskundigheid blijven.
  Lachwekkend dat het prentje van Dijkink als aanzet zou kunnen dienen voor een serieuze discussie over de uitbreiding .
  Journalistiek van bedenkelijke nivo. Weblog Zwolle schaam je!  Maak melding

 13. Ze kunnen die drol beter onder het museum bouwen, waar het thuis hoort. Is er een mooie ruimte bij en het neo-classicistisch bouwwerk blijft behouden.;D


  Maak melding

 14. Ik hoop maar dat alles achteraf een enorme 1-April-Grapzal blijken te zijn. Volgend jaar een of ander museum in Zwolle dan heel roept … hahaha alle ogen op de Fundatie, en al bijna een heel jaar lang.:D


  Maak melding

 15. Lachwekkend dat het prentje van Dijkink als aanzet zou kunnen dienen voor een serieuze discussie over de uitbreiding .
  Journalistiek van bedenkelijke nivo. Weblog Zwolle schaam je!

  Ik persoonlijk vind dat Bert c.q. weblog Zwolle zich niet hoeven te schamen. Zij die dit ontwerp bedacht hebben moeten zich schamen.
  Het ontwerp op zich is al een cartoon.


  Maak melding

 16. Bert heeft alleen maar willen aangeven dat het binnen de beroepsgroep architecten blijkbaar normaal is dat de ene architect het originele ontwerp van een collega architect zomaar straffeloos mag “ombouwen”
  Zelfs al is deze collega ondertussen overleden dan is het nog niet elegant,
  Je moet er niet aan denken dat Rembrandts Nachtwacht zomaar een moderne toevoeging krijgt….toch???  Maak melding

 17. Niet bepaald een neutrale vraagstelling van WLZ? Kennelijk bedoeld om tegenstand te mobiliseren, maar gezien de gemengde reacties lukt dat maar matig.
  Ik zie eigenlijk niet hoe Bert Dijkink deze bewerking van de animatie heeft kunnen maken. Daar is wel erg veel ‘architectonische vrijheid’ aan te pas gekomen. Ik mis het ‘oog’ en de bovenkap oogt – in mijn ogen – in de animatie meer op een maliënkolder dan op de misselijkmakende spiralen van Dijkink.
  Mij lijkt het oog van de echte architect heel bijzonder en een publiekstrekker. Zwolle waardig, dus gewoon doen!


  Maak melding

 18. VRE-SE-LIJK!!! Verkrachting van een goed bewaard gebleven, stijlzuiver en beeldbepalend gebouw. Je laat je oma toch ook niet met een vergiet op haar hoofd rondlopen?? Deze PUIST is buitenproportioneel en voegt niets toe. Hoe ’t anders kan: kijk naar de koepel van de Rijksdag in Berlijn.

  Dit is gewoon ijdelheid, vergelijkbaar met een eerdere poging op de andere locatie van het museum, kasteel het Nijenhuis, om een historisch uniek ensemble te vernietigen.


  Maak melding

 19. Ik sluit mij o.a. graag aan bij John en alle anderen aan. Echt VRESELIJK. Er gaat weer een mooi pand verloren. Laat dit pand in ere. Er zijn genoeg andere oplossingen en anders de fundatie verplaatsen als het uit zijn jasje groeit.


  Maak melding

 20. prachtig, met name rode trap in het gebouw vind ik fantastisch. ik volg dijkink al een tijdje, maar hij overtreft zichzelf met deze impressie


  Maak melding

 21. Niet doen! Is niet mooi. Alhoewel over smaak niet te twisten valt, vind ik dit niet “kunnen” in deze financieel onzekere tijden. Het huidige gebouw is prachtig, de directeur is top, laten we dat voorlopig zo maar even houden (en dat is veel meer “een kunst”); we kunnen dan in financieel betere tijden wel weer eens wat nieuws gaan “verzinnen”. Ik begrijp ook wel dat “stilstand, achteruitgang” betekent maar het gaat toch alleen maar over een uitbreiding, het museum gaat toch niet dicht? Die uitbreiding kan best wel even wachten!


  Maak melding

 22. Wat zullen we ervan zeggen als het doorgestoken kaart is. Dat de politiek allang achter dit onzinnige plan, lelijk plan, stom plan staat? zou het niet zo zijn dat de hele raad er al achter staat? dat ze deze direkteur gewoon z’n gang laten en gaan en er niets aan doe. Er komt straks wel een opmerking ” we hebben al zo veel geld ingestoken dat we niet terug kunnen” en dan gaat het door. Maar we weten toch hoe het hier in Zwolle er aan toe gaat. De welstandscommissie is blind en misschien gebeuren er wel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, iets anders kan ik niet bedenken. Nee Zwollenaren, let op dat lelijke ding komt op het dak en wij kunnen niets doen.

  PS als jullie trouwens denken dat de politiek dit leest, geloof mij maar dat doen ze dus niet! uit Raadsbronnen gehoord. Fijne avond nog


  Maak melding

 23. @admin, ik hoop het, zie er weinig van en zeker in deze discussie! Mij is verteld, nee wij kijken niet want het zijn altijd de zelfde personen die reageren, en daar moeten wij het er mee doen. Ik hoop dat ze een keertje de discussie aan gaan met de burger, maar dat doen ze over het algemeen niet.


  Maak melding

 24. Ik heb meerdere keren gezien dat bijvoorbeeld Michiel van Harten, Rana Berends, Martijn v.d. Veen, John v. Boven, Frankwin Mussche, Sonja Paauw, en de wethouders René de Heer, Nelleke Vedelaar en Erik Dannenberg hier kunnen reageren. Ik merk dat ze zich niet zo gauw branden aan een discussie, omdat ze door PvdA’ers Dick en Zwolse vaak afgebrand zijn.

  Ter zake: de puist op de Fundatie mag van mij ook uitgedrukt worden.


  Maak melding

 25. Volgens mij is dat onzin. Met name John van Boven zien we hier toch vrij regelmatig en ik heb van hem niet echt de indruk dat hij als een zielig jongetje in de hoek gaat zitten vanwege commentaar van andere WZ-bezoekers.

  Wat betreft Dick, duidelijk een PvdA’er en steekt dat niet onder stoelen of banken. Maar Dick die de genoemde namen afbrandt? Ik kan me geen situatie voor de geest halen. Zwolse ken ik wat minder maar ook bij hem (haar) kan ik me zo niets bedenken waarbij me opgevallen is dat daar echt afbrandend commentaar uit de vingers gekomen is.


  Maak melding

 26. Hier staat zwolle naar mijn idee niet op te wachten. ik zou zeggen verdeel het geld onder de mider bedeelden in zwolle, hebben die ook eens een extraatje!


  Maak melding

 27. Ik hoop dat ze net zo hard op hun bek gaan als met die parkeergarage in assendorp.
  En ook dat het ding er weer vanaf te halen is, zonder het origineel te beschadigen.
  De mooiste historische gebouwen van de binnenstad worden mijns inziens blijvend beschadigd, en als ze later spijt krijgen is het te laat.  Maak melding

 28. Even een moment stilte voor het zoveelste litteken in onze prachtige binnenstad………………………………………………………………:'(


  Maak melding

Reageer