Broers vinden honderden dode padden in Zwolle

Op vrijdag 30 maart wandelden de broers Emiel en Vincent Veenstra naar het Spoolderbos om van het mooie weer te genieten. Tot hun grote verbazing zagen zij langs de slootrand honderden dode padden liggen. Het was voor de broers meteen duidelijk, dat er tijdens de paddentrek gemaaid en gesnoeid is langs de oevers. Maandag 2 April is Ã©Ã©n van de broers naar de plek des onheils teruggegaan om foto’s te maken van de slachting.


Eigen foto

De padden – kadavers liggen verspreid langs de oever van en in meerdere sloten over een lengte van enkele honderden meters. Het gaat naar naar het oordeel van Veenstra om enkele honderden exemplaren. “De zichtbare verwondingen, zijn schade aan de romp (in veel gevallen bevinden de ingewanden zich deels buiten het lichaam, wat op pletting wijst) en aan ledematen. Vooral dit laatste valt op. Delen van de ledematen zijn op bijna chirurgische wijze afgehakt, wat wijst op een scherp voorwerp”, zegt Veenstra.

Een foto bij ‘Lees verder’ kan schokkend zijn !!

De exacte locatie is het Spoolderbos naast de waterzuiveringsinstallatie, direct aan de zuidkant van de fietstunnel (een verlengde van de Nieuwe Veerallee) onder de Ring- Zuid (IJsselallee), direct ten zuidoosten van de Willemsvaart. Vanaf de fietstunnel is de locatie naast een schelpenpad en in de buurt van ene klein bruggetje over een sloot.


Eigen foto


Verdenking gemeente:
“Het grote aantal padden, de aard van de verwondingen en het grote gebied waarin ik ze heb aangetroffen sluiten welke natuurlijke oorzaak dan ook uit. Ook een geval van opzettelijke mishandeling lijkt vanwege de omvang en de aard verwondingen zeer onwaarschijnlijk. De grootste verdenking aan het adres van de gemeente is echter de pasgemaaide oever, die op de foto’s duidelijk is te zien.”
 
Veenstra vindt deze nalatigheid van de gemeente Zwolle ten opzichte van een beschermd diersoort als natuur en dierenliefhebber schandalig en respectloos en wil graag dat dit in de toekomst voorkomen kan worden.

=========

De Stentor woensdag:

Van de zijde van de gemeente wordt aangegeven dat het hier niet om gemeentelijke snoeiwerkzaamheden kan gaan. Eenvoudigweg omdat de gemeente na 15 maart niet meer laag snoeit. De suggestie wordt gedaan dat de padden, die tijdens de trek erg mak zijn, doelwit van vandalen waren.


Bij de wet beschermde padden zijn in het Spoolderbos tijdens de jaarlijkse trek bij bosjes gesneuveld. De oorzaak is nog niet vastgesteld.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Vandalen?? Met een maaimachine??
  Heet dat dan niet gewoon groenmedewerkers?
  Of loonwerker of wat dan ook?
  De ‘gemeente’ weet heel goed wie die sloten in ‘beheer’ heeft, dunkt mij. Was er vorig jaar ook niet zoiets bij het bos bij Berkum?


  Maak melding

 2. Ik wou even melden dat dit niet de eerste keer is. Mijn dochter heeft dit vorig jaar ook gezien in Zwolle Zuid. Het is wel degelijk de gemeente, dus ik hoop dat ze gewoon eerlijk zijn tegen ons en toegeven. Padden zijn beschermd en houden zo. gewoon je ook zelf aan de wet houden Henk Jan Meijer.


  Maak melding

 3. Vandalen. Ja natuurlijk. ze hebben even honderden padden vermoord en niemand heeft dat gezien. Ze hebben zeker ook meteen maar het gras gemaaid. Mijn zwager laat daar regelmatig m’n hond uit en ik ken de plek. Dit is ook niet de eerste keer heb ik me laten vertellen.


  Maak melding

 4. Veel is er niet meer over van de padden die Emiel Veenstra vorige week in honderdtallen levenloos aantrof in het Spoolderbos. Zwarte restjes, die bij oppervlakkige beschouwing voor dorre bladeren door kunnen gaan – meer is het niet.

  Maar hun aantallen maken duidelijk dat de paddenstand in het Engelse Werk een geduchte knauw heeft gekregen. Jazeker, ze gaat er werk van maken, zegt Monique de Vries – inspecteur van de Dierenbescherming – vrijdagmiddag in het Engelse Werk. “Ik ga dit rapporteren aan de districtsrapporteur, die duikt er dan wel in.”.
  Bron: destentor.nl/zwolle/article1290370.ece

  =============

  De inspecteur komt vandaag poolshoogte nemen, nadat de Dierenbescherming vorige week door de Zwolse natuurliefhebber Emiel Veenstra was ingelicht over de slachting onder de padden.

  Emiel, ook aanwezig, wijst de dierenbeschermster op de plekken waar hij de meeste kadavertjes aantrof. Dat was waar het riet nu laag staat; verderop, waar het riet anderhalve meter boven het water uitsteekt, was er niets aan de hand. “Wat ik hoop”, zegt hij, “is dat de gemeente, of wie dit ook gedaan heeft, op de vingers wordt getikt. Zodat het volgend jaar niet weer gebeurt.” De gemeente heeft als regel dat vanaf 15 maart niet meer laag wordt gesnoeid, om de ontluikende fauna te ontzien. Wie weet stammen de lijkjes nog van voor die datum, zegt Emiel. “We weten allemaal dat de natuur steeds vroeger is, de gemeente zou daar ook rekening mee kunnen houden.” Monique de Vries kan de oorzaak van de paddenlijkjes niet zo een-twee- drie verklaren. “Als de gemeente snoeit laten ze het riet niet in het water liggen. Maar dat vandalen dit gedaan hebben, dat geloof ik niet. Daarvoor is dit te massaal.”

  Dan valt het oog van de dierenbeschermers en de natuurliefhebber op het lijkje van een meerkoetje. De uit het lichaampje puilende darmen drijven tussen de rietresten op het water. Hier moet echt iets zijn gebeurd wat niet in de haak is, zegt Emiel. “Het kan wel zijn dat er genoeg padden en meerkoetjes zijn in Nederland, maar ze zijn niet voor niets beschermd. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn als je gaat maaien of snoeien.”
  Bron: destentor.nl/zwolle/article1290379.ece  Maak melding

 5. Goed werk van de gebroeders Veenstra. Ik hoop dat de veroorzaker van deze buitengewoon betreurenswaardige aantasting der natuur wordt achterhaald. Dat er op grond van de gevestigde aandacht een preventieve werking zal volgen!  Maak melding

 6. Wat een vreemd antwoord van de stedelijk beheerder in de Swollenaer van dinsdag 10 april 2007.
  “de beestjes zijn een natuurlijke dood gestorven en vervolgens aangevreten door aaseters”.
  Ik vind het ronduit belachelijk, dat men eerst aangeeft hier niets vanaf te weten en te zeggen, dat het vandalen zijn geweest en vervolgens de voor mij onzinnige argumenten de wereld in helpt en daarmee de Zwolse burgers zand in de ogen probeert te strooien. En pas volgende week een specialist sturen om de vreemde sterfte te onderzoeken, ben reuze benieuwd naar ZIJN bevindingen, als er dan nog iets te vinden is.
  Het gaat wel over honderden padden (beschermde dieren).


  Maak melding

Reageer