GroenLinks Zwolle pleit voor fietsvakken

Zwolle – De afgelopen week werden de wensen bekend van ruim 1250 leden van het Zwols burger­panel over het fietsparkeren in de binnenstad. GroenLinks is blij dat het feit dat Zwolle Fietsstad is breed wordt gewaardeerd.

fietsvakken.jpg

Ook de groene partij kan zich goed vinden in de conclusies van het onderzoek, dat een fietsstad vraagt om goede fietsparkeermogelijkheden en dat het fietsparkeren niet teveel aan banden moet worden gelegd. In een open brief doet GroenLinks het college van B&W een extra suggestie aan de hand voor de aanpak van het fietsparkeren in de binnenstad: het gebruik van fietsparkeervakken.

GL wil ingaan op het idee dat het burgerpanel het liefst fietsklemmen wil. In de samenvatting van het onderzoek leest GL namelijk ook dat zulke rekken en klemmen ‘ruim opgezet en stevig (moeten) zijn: veel tussenruimte, ook geschikt voor brede fietsen en fietsen met dikke banden, geen risico op omvallen.’

Volgens GroenLinks Zwolle wordt hiermee een voor de hand liggende oplossing over het hoofd gezien: fietsparkeervakken. Net zoals er voor auto’s parkeervakken langs de rijbaan zijn afgezet, kunnen er ook vakken voor fietsen worden gemarkeerd. Die zijn bijvoorbeeld ook bruikbaar voor scooters en bakfietsen. In Den Haag hebben ze er zelfs een bord voor bedacht. "Notabene de anarchistische Amsterdamse fietsers blijken ‘opvoedbaar’, zoals het filmpje ‘Fietsenzwermen‘ laat zien, dat kunstenares Roos Vergouw maakte op het Kleine Gartmanplantsoen. Deze parkeervakken zijn even creatief als doeltreffend. Ook elders in de hoofdstad bleken fietsparkeervakken bij een grote supermarkt een succes."

GroenLinks Zwolle denkt dat wat in Amsterdam kan, ook in Zwolle moet kunnen. GL vraagt het college daarom bij de voorstellen die in de maak zijn voor het fietsparkeren in de Zwolse binnenstad ook onze oplossing van de fietsparkeer-vakken mee te nemen.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. 😀
  Misschien dat mijn fiets dan ook een keer fatsoenlijk op een daarvoor bestemde plek kan staan. In een standaard rek plaatsen is in ieder geval geen optie 😛


  Maak melding

 2. Prachtig filmpje inderdaad! Laat prima zien wat er hier volgens mij ook kan!
  Ik ben het met GL eens dat de fietsplekken niet aan banden gelegd moeten worden en dat er niet te strak moet worden gekeken naar de fietsenrekken alleen. Mijn fiets past er namelijk niet met goed fatsoen in en daarom ben ik ook afhankelijk van een wat ruimere plek om hem neer te zetten.
  Ik ben voor dit soort vakken in de stad! En ik ben ook nog eens heel nieuwsgierig of wij dit ook zo netjes kunnen als de mensen in dit filmpje! 😀


  Maak melding

 3. Kijk eens bij de mediamarkt voor de deur , daar hebben ze fiets plekken met tapijt ,liefste zetten ze de fiets binnen neer , net zo als bij super de boer in assendorp , gewoon vlak voor de ingang , beetje verlopen anders


  Maak melding

 4. Het is een goed idee om autoparkeerplaatsen tot fietsparkeren om te bouwen. Scheelt ruimte. Ik denk dat er in Zwolle nu veel meer ruimte voor auto-parkeren is dan voor fiets-parkeren.


  Maak melding

 5. Het bestuur van Zwolle wil de binnenstad tot een autoloze gemeente maken wat betreft de binnenstad. :D:D:D Het bestuur kan nog niet eens voorzien dat genoeg plekken zijn voor het parkeren voor een fiets. Wat een puinhoop in de binnenstad elke dag weer. Je stuikelt over de fietsen. De auto er uit maar geen mogelijkheid om met de fiets naar toe te gaan. Wat wil de gemeent nu.


  Maak melding

 6. De verandering van de nieuwe markt is mooi geworden maar had beter bestemd kunnen worden als fietsstallingsplein. Licht mooi centraal in de stad . Als ze de vuige ring van dat plein wat mooie struiken en planten hadden gedaan en daar binnen fiets afkeerplekken dan hadden er weer veel geplaatst kunnen worden.Men maakt de stad autoluw maar begint weer te laat na te denken over het probleem met de fietsen.


  Maak melding

 7. Ik heb er nooit last van dat ik over de fietsen struikel… Behalve idd bij de mediamarkt terwijl ernaast een GRATIS bewaakte fietsenstalling is! Zoals op meerdere plekken in de stad waar vrijwel altijd plek is. Alleen jammer dat die dan net niet op hele handige plekken zitten. Ik dacht dat er bij de Mac ook zoiets zou komen? Hoe dan ook wil iedereen graag zo dichtbij mogelijk parkeren. Ik zet mijn fiets trouwens het liefst niet in zo’n beugel en parkeer hem er altijd naast. Vooral uit het idee dat het niet goed kan zijn voor m’n velg, maar dat kan aan mij liggen…


  Maak melding

 8. Goed idee Fietsparkeervakken!
  en inderdaad de Melkmarkt is een vlakte die erom vraagt om je fiets neer te zetten, maar hiervoor geen gelegenheid biedt.
  Bij het oude bankgebouw (inderdaad vlakbij de Mac) komt een fietsenstalling, maar die laat nog een aantal jaren op zich wachten. Een tijdelijke oplossing op de Melkmarkt (fietsparkeervakken) zou wellicht een uitkomst zijn.


  Maak melding

 9. Geweldige actie! Erg leuk om op dit filmpje te zien hoe je mensen kunt sturen door met wit plakband te markeren! Komen er nu ook blijvende parkeervakken? Wat is het vervolg op deze actie??


  Maak melding

 10. Ik denk dat je voor die nieuwe dubbellaags fietsenrekken van VelopA moet gaan. Op dit moment worden de eerste nieuwe rekken in Alkmaar geplaatst in opdracht van Pro Rail en het is een zeer gebruiksvriendelijk rek met een dubbele bezetting op dezelfde m2.


  Maak melding

Reageer