Kunst ligt op straat!

Overijssel – Het internationale Straattheater festival Kunsten Op Straat is klaar voor de start! Op Hemelvaart en in het aangrenzende weekend (2 t/m 5 juni) begint de spectaculaire tour door Overijssel. Deze zomer staan 15 dorpen en steden op het programma. Door de meer dan 350 voorstellingen, opgevoerd door professionele straatttheatermakers, worden Overijsselaren verrast, ontroerd en vermaakt.

foto_vitamines_2.jpg
Les Vitaminés

Kunsten Op Straat is een gratis toegankelijk familiefestival, dat altijd wel ergens in de buurt langskomt. Dit weekend strijkt het festival neer in Lochem, Dalfsen, Zwolle en Oldenzaal. Het contrast van innovatieve kunstvoorstellingen in een decor van historische en pittoreske Overijsselse gemeenten, maakt het festival bijzonder. Dit jaar presenteert het festival voor het eerst een top 5 met veel Nederlandse premières. Deze prijswinnende internationale voorstellingen zijn een ‘must see’ voor iedere cultuurliefhebber. Het festival trapt goed af door in het eerste weekend meteen twee voorstellingen uit deze top 5 te presenteren! Nederlandse première Les Vitaminés (Canada)! Les Vitaminés zijn twee jonglerende acrobaten (Cbastien Tardif en Vincent Dube). Hun missie is om jong en oud duizelig te maken met hun buitengewone draai-, gooi- en vangtrucs. Ze voeren een moderne dans op met grote ballen, houden een bokswedstrijd en geven een spetterende drumshow door balletjes in een opzwepend ritme op een drumstel te laten landen. Spectaculair en met veel humor! Dit weekend te zien in Lochem, Zwolle en Oldenzaal.

foto_bistaki_2.jpg
Le G. Bistaki

Nederlandse première Le G. Bistaki (Frankrijk)! Vijf dansers wervelen over de Overijsselse straten. Elke ontmoeting is uniek. Ze zoeken voortdurend naar verrassende elementen in hun show en daarbij maken ze dankbaar gebruik van de omgeving en het publiek. De vreemde personages, half-mens, half-tegel, worden in de haren gezeten door rondvliegende handtassen. Het collectief is in staat een surrealistische wereld te creëren waarin het publiek wordt geconfronteerd met reflecties van zichzelf. Dit weekend te zien in Zwolle en Oldenzaal.

Naast deze twee is de verdere line-up ook indrukwekkend. Uit Frankrijk komt Divine Quincaillerie met ‘Les Gaspards’, een vreemde familie die bijzondere ontmoetingen met de Overijsselaren niet uit de weg gaan. In tegendeel! De Belgische groep Wurre Wurre komt langs om ons overgeorganiseerde bestaan in de war te schoppen. De poppenfamilie Tcherkatrova van Les Zanimos organiseert een bal. Gewoon voor iedereen op straat. En een Japans liefdespaartje (Compagnie Sivouplait) praat zonder woorden over hun uitbundige liefde. Het volledige speelprogramma staat op www.kunstenopstraat.nl .

Overal waar het festival neerstrijkt, is de sfeer meteen opperbest. Komisch, kleurrijk en krankzinnig. Dat vond ook de jury van de Nationale Evenementenprijzen. Kunsten Op Straat werd vorige maand gewaardeerd met de eerste prijs vanwege de grote regionale betekenis en de kwalitatief hoogstaande voorstellingen. Een festival waarop Overijssel trots is!

In 2011 reist het festival langs: Lochem (GLD) 2 juni – Dalfsen 3 juni – Zwolle 4 juni – Oldenzaal 5 juni – Ootmarsum 13 juni – Hengevelde 19 juni – Hengelo 26 juni – Denekamp 16 augustus – Den Ham 17 augustus – Enter/Wierden 10 september – Almelo 17 september – Haaksbergen 18 september – Raalte 24 september – Diepenheim 25 september

Artikel delen:

Reageer