In Zwolle laat de jeugd van zich horen

Zwolle – Leerlingen van de Van der Capellen scholengemeenschap en OBS De Krullevaar in Zwolle, zijn te gast als verhalenvertellers op Waterval Vertelfestival . Deze kinderen hebben de afgelopen maanden keihard getraind om verhalen te kunnen vertellen. Dit weekend kunt u ze horen, aan één stuk door, in een Mongoolse tent op het festivalterrein aan de Thorbeckegracht in Zwolle.

 

Waterval werkt graag met scholen samen om zo kinderen te interesseren voor het verhalen vertellen. Dat zij hiervoor dit jaar een samenwerking heeft gevonden met de Van der Capellen scholengemeenschap is niet toevallig. Theater is een belangrijk onderdeel van het onderwijs op Van der Capellen. De leerlingen van De Krullevaar zijn al sinds deze basisschool een ‘School vol van verhalen’ is, regelmatig te zien op de Zwolse vertelpodia, waaronder het vertelfestival.


Een school vol van verhalen

OBS De Krullevaar in Zwolle werd in 2007 de eerste School vol van verhalen in Nederland. John Beumer, van de landelijke stichting Een school van verhalen, was hier nauw bij betrokken: “Wanneer kinderen op school leren vertellen help je ze belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Dit geldt zowel voor de vertellers als de luisteraars. Je doet een beroep op hun fantasie, hun inlevingsvermogen en je ziet dat de kinderen die aan het vertellen zijn geslagen, het gemakkelijker gaan vinden om presentaties te geven of ad hoc woorden te geven aan iets dat ze willen vertellen. Dat nemen ze de rest van hun leven mee. Voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in theater, zoals bijvoorbeeld de leerlingen van de Van der Capellen scholengemeenschap die dit jaar verteltraining hebben gevolgd, gaat het vertellen nog een stapje verder. Voor hen vormt het vertellen mogelijk een mooie basis voor een artistieke loopbaan.

Goed gezelschap

Tijdens Waterval Internationaal Vertelfestival verkeren de vertelkinderen in goed gezelschap. Zij maken deel uit van een internationaal gezelschap van tientallen verhalenvertellers uit binnen- en buitenland. Een eldorado voor hen, en een schat aan inspiratie. De Capkids en de Krullevaar Vertelkids vertellen in een echte Mongoolse Yurt, een nomadentent waar de ‘echte nomaden’ het hele jaar, dus ook bij min 20 graden, in wonen.

Programma van de vertelkinderen:

CAPTALENT

Vroeger was doden nog bloederig. Nu niet meer. Druk op de knop, hop, je hebt een nachtbril op en je zit achter een scherm in je helikopter of je tank. Bovenbouwleerlingen van de Van der Capellen scholengemeenschap spelen ‘Generatie dood’.Zaterdag en zondag, Pelserbrug, va.12.30 uur, doorlopend.

CAPART

Onderbouwleerlingen van de Van der Capellen scholengemeenschap zijn intensief getraind in het vertellen. Mart (Hoe de beer aan zijn korte staart komt), Barbara (De rijke bramenplukker), Lieke en Dali (De zon en het meisje met de blauwe ogen), Hielke Jan (De Samoerai) en Coen (Sneeuwwitje en de zeven gangsters). Zaterdag en zondag, Faun, va. 13.15 uur, doorlopend.

KRULLEVAAR VERTELKIDS

Een voorstelling geïnspireerd door sprookjes en prentenboeken. OBS De Krullevaar was de eerste School vol van Verhalen in Nederland. De leerlingen krijgen er op structurele basis vertelles. Zaterdag en zondag, Faun, va.13.15 uur, doorlopend.

Waterval Vertelfestival

Van vrijdag 3 juni tot en met zondag 5 juni zijn er op de grasstrook bij Verteltheater De Verhalenboot ruim honderddertig boeiende vertelvoorstellingen door Engelse, Jamaicaanse, Vlaamse en Nederlandse vertellers. Er is bovendien een muzikale line up om je vingers bij af te likken. En dat alles onder het genot van terrasjes, eten, drinken en een fantastisch uitzicht over de Thorbeckegracht. Waterval Vertelfestival wordt gehouden van vrijdag 3 tot en met zondag 5 juni. De programmering staat online op www.waterval-vertelfestival.nl.

Artikel delen:

Reageer