Duurzaam Zwolle helpt 50.000 zonnepanelen verkopen

Zwolle – Meer zonne-energie in Nederland door betaalbare en haalbare oplossingen: dat is het doel van de actie ‘Wij Willen Zon’(WWZ), gestart door stichting Urgenda. De actie is een groot succes. Er zijn inmiddels meer dan 50.000 zonnepanelen verkocht. De succesfactor: lage prijs door collectieve inkoop.  En een goede samenwerking tussen Duurzaam Zwolle, deelnemers aan Wij Willen Zon en eL-Tec uit Hattem, waardoor er een collectieve installatie-actie tot stand kwam.

duurzaamzwolle.jpg
Vlnr: Charles Nauta van DZ, Robert’s dochter Jolieke, Robert Colijn van DZ, Alan Lentz van DZ en Aalt Zwep van Eltec.

De zonnepanelen konden dankzij de actie ‘Wij Willen Zon’ worden aangeschaft met een korting van circa 30% door collectieve inkoop. Ondanks de lage prijzen, was het voor veel kopers een drempel om tot aanschaf over te gaan. Want eenmaal gekocht, wie zou de panelen dan installeren en monteren? Charles Nauta van Duurzaam Zwolle stelde voor een collectieve installateur te zoeken die de panelen van deelnemers in Zwolle en omgeving tegen een aantrekkelijk tarief zou installeren. Robert Colijn, die zelf panelen had besteld wierp zich op als trekker van de actie.

Colijn begon een zoektocht naar een installateur. Het Hattemse eL-Tec, bekend om haar duurzame elektrotechnische installaties, kwam hierbij als beste uit de bus en is gekozen als collectief installateur. Volgens Colijn wist eL-Tec een scherpe prijs te maken, zonder dat ze er zelf te veel winst op zouden maken. Ze konden de panelen immers alleen installeren en niet verkopen. Volgens Aalt Zwep van eL-Tec was dit geen probleem. ‘We zien het vooral als een kans om duurzaamheid in Zwolle en omgeving op de kaart te zetten.’ Die missie lijkt gelukt. Twijfelaars werden over de streep getrokken nu ze wisten dat ze zelf niet hun panelen hoefden te installeren. En door publiciteit via internet meldden zich steeds meer deelnemers aan voor de actie. Afgelopen week stond de teller op 25 deelnemers.

Donderdag heeft eL-Tec 6 panelen op het dak van Robert Colijn geïnstalleerd. Colijn: ‘Het is leuk om te zien dat de installatie overdag soms urenlang meer dan 1000 Watt stroom geeft. Dat geeft toch maar aan hoeveel kracht de zon heeft. Het was interessant om dit project te trekken, het laat zien dat we op nationaal en lokaal niveau goede initiatieven kunnen realiseren. Namelijk: meer zonnepanelen in Nederland die elk een terugverdientijd van 15 jaar hebben. En die daarna gratis energie opleveren.’ Colijn heeft inmiddels veel positieve reacties ontvangen van de deelnemers. Dat bevestigd de toegevoegde waarde van een platform als Duurzaam Zwolle, dat samenwerkt voor en met deelnemers én bedrijven uit de regio.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Hele goede zaak! Zon, wind en water zijn de toekomst in de energiewereld. Later aangevuld met kernfusie. Alle andere vormen van energieopwekking zijn ten dode opgeschreven.


    Maak melding

  2. Leuk artikel, leuke foto, leuk initiatief!

    Ondertussen zijn de prijzen van A-merken op hetzelfde niveau als de spullen van WWZ overigens. Zonnestroom is voor iedereen toegankelijk aan het worden!


    Maak melding

Reageer