Kiek dan ….

Zwolle – Maandag 30 mei werd onze fotograaf getipt door een seizoenplaatshouder van camping Agnietenberg over het verblijf van een schildpad in één van de kolken langs de Vecht. Het dier is de laatste jaren echter niet de enige, die de vrije natuur mocht opzoeken. Volgens de man zit deze schildpad al jaren in de kolk en heeft hij het dier in de loop der jaren alsmaar groter zien worden.

schildpad_kiek_dan_6237.jpg

Meer en meer schildpadden worden door hun eigenaars in de vrije natuur losgelaten. Dit tot ergenis van veel biologen. Schildpadden zijn een ecologisch drama voor de inheemse reptielen. De inheemse salamander, de kikker, etc, hebben het in hun nabijheid zwaar te verduren. Schildpadden horen hier niet thuis, maar kunnen perfect overleven. Over het algemeen worden de schildpadden als goedaardig gezien, maar vergis u niet! Een aantal schildpadsoorten kunnen behoorlijk agressief zijn en flink van zich afbijten. Ook al kunnen bepaalde soorten wel honderd jaar worden en rond de 45 kilo gaan wegen, er is één plus, de dieren kunnen zich in ons land, door de lage temperatuur, niet voortplanten.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. hallo han smit
  u heb een leuke foto gemaakt en is dat bij de vecht bij berkum waar
  ik woon mijn naam is erwin landman en hij vindt de schilpad erg mooi
  hoor is die dan gisteren gemaakt door jou hans smit.
  die is dan goed gelukt hoor.
  mag ik die foto een keertje op mijn achtergrond van de computer
  gebruiken hans hij lijkt mij zo mooi daarvoor .  Maak melding

 2. deze zelfde schildpadden (roodwang?) zitten ook langs de ijsselin die kolken tussen wijhe en deventer.. en als het zo warm blijft als de laatste jaren… en ze zijn niet alleen…
  Ze zaten eertijds ook in zandhoven, en ze zitten in de vijvers van het ecodrome


  Maak melding

Reageer