Grote brand in restaurant Humphrey’s aan Melkmarkt

Zwolle – Een grote uitslaande brand heeft woensdagmiddag het historische pand van restaurant Humphrey’s aan de Melkmarkt in Zwolle verwoest. De brand ontstond 12.45 uur in een bovenverdieping van het pand. Op de bovenverdieping zijn appartementen. Bij het begin van de brand waren twee personen in het gebouw aanwezig. Zij waren daar bezig met klusjes en gebruikten daarbij een afbijtmiddel en een föhn. Dat is waarschijnlijk de oorzaak van de brand geweest. De personen bleven ongedeerd.

Filmpjes van de brand: Deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 door Weblog Zwolle fotograaf Rob Jager.

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_04.jpg

Veel alarmdiensten waren snel op de Melkmarkt aanwezig. Een korps uit Kampen was ook paraat in Zwolle. Een gedeelte van de Melkmarkt, de Jufferenwal en de Buitenkant werden afgesloten met lint en dranghekken. Buurtbewoners in de omgeving werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten, omdat er mogelijk gevaarlijke stoffen vrij zouden komen. Er was mogelijk sprake van gevaar voor asbest. De bewoners uit de directe omgeving van de brand werden tijdig geëvacueerd. De brand trok veel belangstellenden naar de bekende Zwolse straat. De vlammen sloegen een half uur na het ontdekken van de brand uit het dak van het pand, en even later was er ook brand op de benedenverdieping te zien. Het restaurant moet vrezen voor het hele pand. De rookwolken waren tot in de wijde omtrek van Zwolle te zien. Vanaf 13.15 uur is de brandweer begonnen met het stutten van de gevel van het restaurant. Zo hoopt men het fraaie pand te behouden. De felheid van de brand nam geleidelijk iets af. Het sein ‘brand meester’ werd rond 14.55 uur gegeven. Hierna is de brandweer begonnen met de metingen van schadelijke stoffen. Er bestaat er op dit moment nog instortingsgevaar voor het pand. Tot zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen bij de brand.

Update politie IJsselland: Metingen van de brand aan de Melkmarkt in Zwolle hebben aangetoond dat er geen asbest is vrijgekomen. Advies voor het sluiten van ramen en deuren is ingetrokken.

brandmelkmarkt_10.jpg
Foto: Zard van Zardestijn

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_14.jpg

sized_img_6816.jpg 

sized_img_6962.jpg

Via Lees verder meer foto’s…

sized_img_6885.jpg

 

sized_img_6828.jpg

sized_img_6856.jpg

sized_img_6857.jpg

sized_img_6864.jpg

sized_img_6876.jpg

sized_img_6892.jpg

sized_img_6898.jpg

sized_img_6900.jpg

sized_img_6901.jpg

sized_img_6928.jpg

sized_img_6965.jpg

sized_img_6975.jpg

sized_img_6979.jpg 

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_01.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_02.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_03.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_05.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_06.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_07.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_08.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_09.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_10.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_11.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_12.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_13.jpg

01-06-2011_grote_brand_melkmarkt_15.jpg 

brandmelkmarkt_5.jpg
Zicht vanaf kantorencomplex Grote voort: Foto Monique Kogelman

brandmelkmarkt_3.jpg
Foto via Twitter Twitteriffic

brandmelkmarkt_1.jpg
Foto via Twitter MeritTweet

brandmelkmarkt_6.jpg
Foto via Twitter

brandmelkmarkt_2.jpg
Foto via Twitter ImMarkos

brandmelkmarkt_7.jpg
Foto: NOS / Ramon van Dijk

brandmelkmarkt_9.jpg
Foto: RTL Nieuws

brandmelkmarkt_11.jpg
Foto: Rodrigo Nunes

Artikel delen:
Reacties 84
 1. Ja en p2000 melding geeft als adres nr 25. Ga je die zoeken op google maps, kom je op t punt van de vorige brand/ontploffing


  Maak melding

 2. Kampen is ook al opgeroepen. Hier in Genemuiden zijn ze ook druk maar ik denk dat die nu Hasselt moeten dekken die zullen ook wel onderweg zijn.


  Maak melding

 3. @LAS

  Idd… Dat is al het zoveelste pand in relatief korte tijd. Het zijn toevallig wel vaak restaurants (3e op een rij; Argentijn, Shoarmakeet & nu de Humphreys). Dat zegt ook genoeg over de uitbaters.


  Maak melding

 4. Bericht door Hennie, op 1 juni 2011 om 13:53
  Dat zegt ook genoeg over de uitbaters
  .

  Waar slaat dit nou weer op. tsssssssss


  Maak melding

 5. @Hennie: “Dat zegt ook genoeg over de uitbaters”

  … Eerder over jou. Maar dat zijn mijn gedachten dan weer. 8)
  Gelukkig mogen we denken wat we willen.


  Maak melding

 6. Woon een paar straten verderop, uiteraard ramptoerist gespeeld aangezien ik thuis was. Maar toen ik weg ging 10 minuten geleden leek het aardig onder controle. Wat me opviel was dat het gevoelsmatig toch erg lang duurde voordat het blussen goed op gang kwam. Het vuur verspreide zich erg snel waardoor het dak al gauw instorte. Als je het mij vraagt is van de binnenkant niks meer over, hopen dat de mooie oude gevel bewaard blijft voor het straatbeeld. En hopen dat het vuur niet alsnog overslaat naar buurpanden, waaronder het historische vrouwenhuis.


  Maak melding

 7. Ik stond ook even te kijken. De vlammen sloegen eruit. Twee dames kwamen aanlopen en constateerden dat ze niet bij het restaurant konden komen vanwege de afzetting. ‘nou joh’, zegt de ene dame, ‘dan reserveren we toch even telefonisch’ 🙂


  Maak melding

 8. Toch wel een goed idee, om de Aa weer in volle glorie in de Melkmarkt terug te brengen. Heb je iig genoeg bluswater voor deze brandpopulaire markt.;)


  Maak melding

 9. Kijk een even naar het aantal bezoekers wanneer er iets ernstigs aan de hand is in Zwolle. Weet men weblog Zwolle prima te vinden.
  Goed werk weer van weblog Zwolle.


  Maak melding

 10. @Derk @Plantje @Jo: De uitbaters zijn ongetwijfeld Nederlanders, maar ze wonen hier nog niet lang genoeg om enig besef te hebben van de Nederlandse geschiedenis of zich te realiseren dat zo’n fraai oud pand meer dan alleen maar geld waard is. Verfbranders zijn voor vakmensen namelijk.


  Maak melding

 11. Dus Peetz jij suggereert nu dat er geen vakmensen aan het werk waren? Hmm ik kan me nog een grote brand terug denken uit Kampen was Dolfsma ( erkend dakdekkers bedrijf) bezig en dat ging fout.

  Hou toch eens op met al een oordeel gelijk te hebben, onderzoek zal uitwijzen.


  Maak melding

 12. 😉 Misschien hebben ze nog wat gegrilde kippenboutjes.
  Nog even een vraagje, toen de ladderwagen van Kampen er bij kwam, werdt iedereen verder naar achteren gestuurd met de mededeling dat er asbest in de lucht zou zitten. Is het gebruikelijk om iedereen op die manier makkelijk naar achteren te krijgen of is het werkelijk waar? Is daar al bericht over?  Maak melding

 13. André: Toen de wagen van Kampen kwam heb ik dat niet gehoord? Maar dat van asbest kan ik wel goed voorstellen dat dat wel zo is.


  Maak melding

 14. Bij de politieberichten staat wel dat er asbest is vrij gekomen, ramen en deuren gesloten houden en niet onnodig naar de binnenstad gaan.


  Maak melding

 15. Die laatste foto (Peperbus gehuld in rookwolken) vind ik als Blauwvinger toch wel ietwat treurigstemmend om te zien… 🙁


  Maak melding

 16. Een gigantische brand. Maar 1 ding snap ik niet, er werd geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. Maar waarom mochten die mensen op de Peperbus wel blijven staan, pal in de rook?!? Want die foto’s van boven af op de brand is vanaf de Peperbus genomen. Lijkt mij toch dat dan de Peperbus ook alles moet sluiten, aangezien de rook in eerste instantie die kant op ging.


  Maak melding

 17. er is aardig wat rook ja maar een grote brand kun je dit niet noemen natuurlijk, KOMOP HE stelletje raardo;s. Ga je met belangrijke shit bezighouden g


  Maak melding

 18. Ik was op dat moment in de Diezerstraat, maar heb niks meegekregen.
  Begaf me tussen de H&M en de Etos. Wel raar dat je er niks van merkt. Heb wel iemand over een brand horen praten, maar begrijp dus nu pas dat dat in de stad was. 😉


  Maak melding

 19. Bericht door Peetz, op 1 juni 2011 om 14:22
  De uitbaters zijn ongetwijfeld Nederlanders, maar ze wonen hier nog niet lang genoeg

  Hoe weet jij dat nou weer zo snel, ken je ze of zo? Of is dat weer een vermoeden wat iedereen gelijk maar voor waar moet aannemen? Het begint geloof ik een trend te worden om, wanneer er iets gebeurt gelijk maar een hoop bagger te verspreiden in de hoop dat achteraf blijkt dat er iets tussen zit wat klopt zodat je kunt zeggen: “Zie je wel, ik heb toch al gezegd…..”


  Maak melding

 20. @derk, plantje en jo.

  Wellicht wat kort door de bocht, maar toch:

  *Febo legde aantal jaren geleden prachtig pand in de as.
  *Argentijns restaurant (vooral de nevenactiviteiten) legt paar jaar terug mooi pand in de as.
  *Shoarmatent bij de Vispoortbrug (explosie @Natasha???) ook in de fik.

  En nu is de Humphreys dus aan de beurt.

  En dat zijn (waren) nu niet allemaal de meest goedverzorgde etablissementen van Zwolle. Dat zijn toch simpelweg onweerlegbare feiten?


  Maak melding

 21. @Hennie Humphrey’s was een prima verzorgd pand. helemaal opgeknapt toen Humphreys erin kwam. betrouwbare uitbater met nog veel meer Humphrey’s door heel het land, waar geloof ik nog nooit wat mee gebeurt is. Ze waren waarschijnlijk aan het klussen op de bovenverdieping omdat ze het restaurant willen uitbreiden.


  Maak melding

 22. Verschikkelijk dat dit mooie pand in de as is gelegd maar ook verschikkelijk voor de bedrijfsleider en al het vriendelijke personeel van Humphtrey’s.

  Wij hebben hier nog geen jaar geleden onze bruiloft mogen vieren en Humphrey’s heeft dan ook een speciaal plaatsje in ons hart. Zij hebben er mede voor gezorgd dat onze huwelijksdag een topdag was.

  Wij leven mee met al het personeel van Humphrey’s en natuurlijk ook de bewoners van het pand.


  Maak melding

 23. Wat een onzin die suggestie,s>:(>:( ik heb niemand iets over mensen levens gehoord? of dat het voor de eigenaar en personeel een ramp moet zijn?:(


  Maak melding

 24. @ Andre: kan me voorstellen dat ze in ieder geval uit voorzorg mensen weren – misschien weten ze het niet direct v die stoffen. Las laatst nog een nieuwsbericht over een onderzoek waaruit bleek dat kijken bij een brand erg ongezond is.


  Maak melding

 25. UPDATE: Metingen van de brand aan de Melkmarkt in Zwolle hebben aangetoond dat er geen asbest is vrijgekomen. Advies voor het sluiten van ramen en deuren is ingetrokken


  Maak melding

 26. Inmiddels ook andere brand in Zwolle aan de Hasselterhaven.
  Collega van vrijwillige brandweer was net weer terug op z’n werk.


  Maak melding

 27. Als je sommige foto’s hierboven ziet, zou je denken dat het wel redelijk onder controle is maar ik zie nog altijd dikke zwarte pluimen boven Zwolle (Stadshagen hier)


  Maak melding

 28. Ik ben gewoon ff in shock hoor. Wat een branden de laatste tijd en wat een zonde voor het monumentale pand, daarnaast hoop ik dat er geen personen betrokken bij zijn. omg zo’n mooi pand verwoest door……. ja wie zal het zeggen. Ik hoop dat ze er bovenop komen en ons weer met klasse kunnen bedienen, want de service en het eten is heerlijk


  Maak melding

 29. Wat ontzettend jammer dat zo’n mooi oud pand beschadigd is door de grote brand. Ik hoop dat ze de gevel nog enigszins kunnen besparen.

  Een pluim voor de medewerkers van Weblog Zwolle voor de snelle berichtgeving en foto’s!


  Maak melding

 30. Die foto van de peperbus in wolken geneveld… Lijkt wel alsof er net 1 peperbus is ingestort en de 2e in de fik staat… Het lijkt wel 11 sept..


  Maak melding

 31. Als bewoner aan de Melkmarkt is de ‘lol’ er wel van af. Na jaren in een bouwput te hebben gewoond mocht het resultaat er zijn.. een autoluwe Melkmarkt met gezellige terrasjes. Straks staat er weer van alles in de steigers. Ik hoop dat ze het oude pand zoveel mogelijk kunnen behouden. Laten we als bewoners van de binnenstad zorgvuldig met de pandjes omgaan (met name de bovenverdiepingen/appartementen) er valt nog heel wat te verbeteren qua brandpreventie en controle.


  Maak melding

 32. Lopend over de melkmarkt, van de grote markt richting maagjesbolwerk, lijkt het aan de linkerkant inmiddels wel een halve warzone…. wanneer gaan ze eindelijk eens beginnen met het sloopproject bankenlokatie?


  Maak melding

 33. Woensdagmiddag was nog sprake van verfbranders als oorzaak van de brand. Die mogen in beschermde monumenten niet worden gebruikt. Ten Hove bezweert dat er niet met vuur is gewerkt. “We zijn niet gek”, zegt hij. “We hadden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen. Er is zoveel mogelijk met afbijtmiddel gewerkt en we hebben föhns gebruikt waar het niet anders kon. Het woord ‘afbranden’ zal gevallen zijn, daar is het misverstand door ontstaan.”

  De exacte oorzaak wordt nog onderzocht. Ten Hove denkt dat op de een of andere manier een vonkje is ontstaan. “We hadden er plantenspuiten bij staan en toen we merkten wat er aan de hand was, zijn we als een idioot met emmers water naar boven gegaan. Maar er was geen redden meer aan. We stonden allemaal met tranen in de ogen. En de twee jongens die boven aan het werk waren, zijn goed van de kaart.”

  Het bedrijf had net een bouwaanvraag ingediend om de bovenverdieping bij het restaurant te betrekken. Het voorbereidende werk was bijna klaar. “Dit was de laatste balk, de rest was al kaal”, vertelt Ten Hove. Het dubbele pand aan de Melkmarkt heeft een markante kroonlijst. Die is gestut, om te voorkomen dat die alsnog beschadigt.

  Stentor


  Maak melding

 34. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat hier zeer amateuristisch is gewerkt,
  Fohns?, met een haarfohn kun je geen verg verwijderen, verfstrippers zullen ze bedoelen, en ja die geven soms ook vonken, raar he?
  En dan plantenspuiten als brandblussers? onbegrijpelijk amateurisme wat Zwolle weer een belangrijk stuk monumentaal erfgoed kost.


  Maak melding

 35. De monumentale gevel van restaurant Humphrey’s in Zwolle kan blijven staan.
  Wel zijn de gevel en de rest van het pand flink beschadigd bij de brand van vorige week woensdag. Het dak is grotendeels verwoest en de derde verdiepingsvloer is zwaar beschadigd. De tweede verdiepingsvloer is nog wel intact en zorgt voor stabiliteit in het pand. De komende tijd wordt bekeken hoe de constructie voor de overkapping gemaakt kan worden. Aan de voorkant is een verstevigende steigerconstructie neergezet. De afzetting is verkleind naar zo’n drie meter vanaf de gevelsteiger, zodat er op de Melkmarkt genoeg ruimte over blijft voor bijvoorbeeld de markt. De gemeente heeft de eigenaar van het pand aangeboden de komende tijd mee te denken over een zo snel mogelijk herstel van het Rijksmonument.

  Wel zijn de gevel en de rest van het pand flink beschadigd bij de brand van vorige week dinsdag. Het dak is grotendeels verwoest en de derde verdiepingsvloer is zwaar beschadigd. De tweede verdiepingsvloer is nog wel intact en zorgt voor stabiliteit in het pand. De komende tijd wordt bekeken hoe de constructie voor de overkapping gemaakt kan worden. Aan de voorkant is een verstevigende steigerconstructie neergezet. De afzetting is verkleind naar zo’n drie meter vanaf de gevelsteiger, zodat er op de Melkmarkt genoeg ruimte over blijft voor bijvoorbeeld de markt. De gemeente heeft de eigenaar van het pand aangeboden de komende tijd mee te denken over een zo snel mogelijk herstel van het Rijksmonument.  Maak melding

 36. @Henk,
  Dat klinkt nog enigzins positief allemaal.
  Zou de monumentale trappenpartij ook nog behouden zijn gebleven?
  In ieder geval, dank je voor de info


  Maak melding

 37. Naar nu blijkt heeft de eigenaar in het begin gejokt omtrent het gebruik van verfbranders.
  Zo iemand is zo’n kostbaar monument niet waard, waar blijft strafvervolging?


  Maak melding

 38. Werkzaamheden met onder meer een verfbrander hebben vorige week de uitslaande brand in het rijksmonument aan de Melkmarkt in Zwolle veroorzaakt.
  Dat is gebleken uit het politieonderzoek.

  “Daarmee houdt onze bemoeienis verder op”, aldus politiewoordvoerder Wim Dierkx. “Er komt verder geen gerechtelijk onderzoek. Het is nu een verzekeringskwestie.”

  Officieel is het verboden om met verfbranders in rijksmonumenten te werken.


  Maak melding

Reageer