Varkens – je ziet ze niet, maar ze zijn er wel

Zwolle – Op maandag 6 juni aanstaande opent de fototentoonstelling ‘Varkens – je ziet ze niet, maar ze zijn er wel’ van stichting Varkens in Nood. Jonnie en Thérèse Boer van restaurant De Librije en fractievoorzitter van GroenLinks Rana Berends openen om 11:00 op het plein Achter de Broeren in Zwolle de tentoonstelling met het doorknippen van een gigantische roze strik.

Op 22 imposante foto’s wordt aan het publiek getoond hoe sociaal en intelligent varkens zijn. Tegelijkertijd wordt op confronterende wijze duidelijk hoe jaarlijks miljoenen varkens in de Nederlandse vee-industrie gehouden worden om zo goedkoop mogelijk vlees te produceren. De foto’s zijn afkomstig van gerenommeerde persfotografen en laten varkens zien die vrolijk door de modder rollen, maar ook soortgenoten die het moeten doen met een metalen rooster. Een plaatje van een zeug die met haar biggen in het stro ligt, staat in schril contrast met dat van een zeug die klem ligt in een kraamhok en nauwelijks contact kan maken met haar kroost. Foto’s die doen glimlachen, maar ook foto’s die de schaduwkant van de Nederlandse vee-industrie blootleggen.

Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood, hoopt dat de foto’s een ontnuchterende uitwerking hebben op het publiek. "Veel mensen hebben nog altijd een romantisch beeld van de boerderij, maar de realiteit is helaas heel anders. Wat velen niet weten, is dat Nederland naar verhouding de grootste vee-industrie ter wereld heeft. Nederland is – na de Verenigde Staten – de grootste exporteur van levende dieren ter wereld. Die massaproductie steunt op de gedachte dat varkens productiemiddelen zijn en geen individuen met gevoel en emotie."

Tijdens de fototentoonstelling zijn geregeld medewerkers van Stichting Varkens in Nood aanwezig om bezoekers te voorzien van aanvullende informatie. De stichting, die zich sinds 1997 inzet voor de rechten van het varken, bezocht eerder met de fototentoonstelling Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Leiden en Almere. Voor de tentoonstelling zijn de sympathisanten van Varkens in Nood uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.

Wat: Fototentoonstelling ‘Varkens – je ziet ze niet, maar ze zijn er wel’
Waar: Achter de Broeren, Zwolle
Wie: Stichting Varkens in Nood samen met Jonnie en Thérèse Boer en Rana Berends
Wanneer: Opening maandag 6 juni 2011, 11:00, laatste dag 20 juni 2011

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Om nog maar niet te spreken over hoe deze diertjes uiteindelijk vermoord worden…… Met de stopwatch in de rug, slachten die hap. Eenmaal in het slachthuis is er overigens geen onderscheid meer tussen biologisch en regulier…… Dood is dood, vlees is vlees…..


    Maak melding

  2. Boeren zijn hardwerkende mensen die het steeds moerilijker krijgen met regel en wet geving. het hoofd boven waterhouden wordt voor steeds meer boerengezinnen moeilijker.
    Het echtpaar boer heeft hier natuurlijk sch*t aan omdat ze uiteraard enkel en alleen biologisch en diervriendelijk grootgebracht vlees serveren. tenminste dat is wat ik denk,….of?


    Maak melding

Reageer