Esther Groenenberg opent Waterval Vertelfestival

Zwolle – In Zwolle is vrijdagavond het Waterval Vertelfestival van start gegaan. Om 19.30 uur was het de Zwolse zangeres Esther Groenenberg met haar band die bij de kade aan de Pletterstraat de aftrap verzorgde voor het festival wat nog het hele weeekend te zien en te beluisteren is. De Groningse singer-songwriter Martin Korthuis werd na de start ook deelgenoot op het hoofdpodium. Gezamenlijk gingen zij een set instuderen, waarin zij hun totaal verschillende muzikale stijlen lieten samensmelten.

vertel_5-1.jpg

Bijzonder was het optreden van Captalent, een project van de Van der Capellen Scholengemeenschap uit Zwolle. Vroeger was doden nog bloederig. Nu niet meer. Druk op de knop, hop, je hebt een nachtbril op en je zit achter een scherm in je helikopter of je tank. Bovenbouwleerlingen van de Van der Capellen scholengemeenschap spelen bij het Pelserbrugje ‘Generatie dood’. Verder zijn er ruim honderddertig boeiende vertelvoorstellingen door Engelse, Jamaicaanse, Vlaamse en Nederlandse vertellers. En een muzikale line up om je vingers bij af te likken. En dat alles onder het genot van terrasjes, eten, drinken en een fantastisch uitzicht over de Thorbeckegracht. Waterval Vertelfestival wordt gehouden van vrijdag 3 tot en met zondag 5 juni. De programmeurs van Waterval kiezen dit jaar nadrukkelijk voor monumentale, memorabele, oeroude verhalen. Van verhalen uit de Nederlandse literatuur en de wereldliteratuur tot eeuwenoude, mondelinge overleveringen.

vertel_8-1.jpg
Studenten van het Van der Capellen Scholengemeenschap project Captalent in het stuk ‘Generatie Dood’…

vertel_11-1.jpg
Verhalen in de Zeus nomadentent…

 vertel_15-1.jpg  

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

vertel_3-1.jpg

vertel_1-1.jpg
Esther Groenenberg

vertel_2-1.jpg 

vertel_4-1.jpg

vertel_14-1.jpg

vertel_7-1.jpg

vertel_6-1.jpg

vertel_9-1.jpg

vertel_10-1.jpg  

vertel_12-1.jpg

Nederlands erfgoed door traveller-verteller Joe Baele, die de schelm Tijl Uilenspiegel op aanstekelijke wijze tot leven wekt. En Watervals eigen verteltalent Hilke ten Duis heeft zich verdiept in de sluwe Reynaert de Vos. De Vlaamse rasverteller Frank Degruyter vertelt het verhaal van de reizende held, avonturier, dokter Gulliver. Eveneens geeft hij een verrukkelijke 16+-interpretatie van drie Griekse mythen in zijn voorstelling ‘Mietjes’. Afro-Caribische mythen worden verteld door Wijnand Stomp in ‘Mieten en Zagen’.

Een bijzondere internationale voorstelling is ‘Tales of the Orisha’. Deze oude Joruba-godenverhalen werden in ere gehouden via mondelinge overlevering tijdens vierhonderd jaar Afrikaanse diaspora. Ze worden tot leven gebracht door Jamaicaans topvertelster Jan Blake, samen met priester-drummer Iyawo: ”Feast on rich stories, rousing rhythm and sacred songs!”. En dan is er Ben Haggarty, godfather van de Engelse vertelwereld. Hij wordt overgevlogen voor twee ijzingwekkende Wonder Tales voor volwassenen: The Bridge of Bones en The Grateful and the Dead. Explosieve vertellingen met ‘wisdom’ als onderlaag.

Nieuw verteltalent

Waterval Vertelfestival timmert hard aan de weg om een producerend festival te worden. Jaarlijks werden en worden in de maanden voorafgaand aan het festival diverse veelbelovende nieuwe vertellers, vaak afkomstig uit andere kunstdisciplines zoals dans, drama, muziek, door de Vlaamse regisseuse en vertelster Aafke Bruining (zelf ook geprogrammeerd op het festival met Hamlet), geregisseerd tot een eigen voorstelling. Dit jaar zijn dat er maar liefst acht. Zij geven allen acte de présente op de middagen en/of de avonden met voorstellingen voor volwassen en kinderen. Het zijn: Hilke ten Duis, Jan Willem van Rijn, Anne Bussink, Ilse Horstman, Daniel Groener, Karla Engberts, Robert Baarda en Janne Bless.

Eigen festivalvoorstellingen

Tijdens deze festivaleditie beleven voor het eerst ook twee complete festivalvoorstellingen hun première. ‘Ik was weg en daar was jij’ is een Nederlandstalige voorstelling van Matroesjka ((Toos Ligtenberg, Marieke Kamphuis en Aline Stuut). In een dynamische vervlechting van zang, spoken word en spel laat Matroesjka zien hoe eeuwenoude religieuze overleveringen een inspiratiebron kunnen zijn voor 21e-eeuwse worstelingen. Dit trio werd voorafgaand gecoacht door verteller Niels Brandaan Cotterink, zelf ook op het festival geprogrammeerd met Orpheus en Euridice. En dan is er nog een internationale eigen productie ‘MM’, gespeeld door FourInternational. In nauwe samenwerking met vertelopleiding De Vertelacademie heeft Waterval Vertelfestival vier veelbelovende vertellers uit Denemarken, Engeland en Nederland uitgenodigd om de week voor het festival naar Zwolle te komen en onder leiding van internationaal vertelster Jan Blake een voorstelling te maken rond mythen en meertaligheid. Deze voorstelling wordt in het Engels gegeven.

Bijzondere muzikale programmering

Waterval kent traditiegetrouw een stevige muzikale programmering. Op het live-buitenpodium, tegen de middeleeuwse Pelsertoren geplaatst, is een duidelijke keuze gemaakt voor roots. Rasartiesten treden op met Folk&Roll-formatie The Tunes en de Bluegrass Boogiemen, acht maal beste akoestische band van Nederland. Ook gipsy jazz van het Nomy Rosenberg Trio. Als dampende, feestelijke afsluiter van Waterval 2011 is gekozen voor de beproefde festivalband Hotel: TexMex en Latin meets Balkan, bestaande uit acht nationaliteiten en evenzoveel talen en stijlen.

Ernst Jansz

Pure pareltjes worden geserveerd met het Nederlandstalige Dylan-programma van muziek-ikoon Ernst Jansz (oprichter van DoeMaar). In zijn show Dromen van Johanna zingt hij verrassende vertalingen van de grootste liedjesschrijver van Amerika en de eerste singer songwriter ooit: Bob Dylan. Eveneens bijzonder is de Drentse erotische poëzie Minnezinne, een uitwisseling met festival Zunnewende.

Rijk kinderprogramma

De twee festivalmiddagen, zaterdag 4 juni en zondag 5 juni, staan boordevol kindervoorstellingen. Draken, prinsen, prinsessen, dieren bevolken het festivalterrein. In alle tenten, en op diverse buitenlocaties, zijn doorlopend verhalen te beluisteren in de vorm van een ‘Vertelmarkt’. Oftewel: zodra een tent vol zit, gaat de voorstelling weer beginnen. Een publiekelijk gewaardeerd en beproefd concept. Ook muzikaal is er gedacht aan de kids. Zaterdag staat Cowboy Billie Boom, met zijn aanstekelijke liedjes, tweemaal te spelen op het buitenpodium. Beide middagen zijn er door hoofdsponsor Doomijn Kinderopvang het Doomijn Babyconcert en het Doomijn Muzikaal Prentenboek voor peuters georganiseerd. Zondag bestaat de muzikale programmering verder uit stomende dansmuziek voor alle leeftijden door The Band Hotel en vrolijkmakende swing van akoestisch trio de Flexcats.

Zwolle Unlimited

Waterval maakt deel uit van Zwolle Unlimited. Dit is de koepelnaam voor alle festivals en evenementen die rond het eerste weekeinde van juni plaatsvinden in Zwolle. Voor het eerst in de geschiedenis werken evenementenorganisators in Zwolle zo nauw samen. Dit weekend betreft Straattheaterfestival Kunsten op Straat, Gedichten aan de Melkmarkt, Lokale Schoonheid (Nooterhof), Waterval Internationaal Vertelfestival, de Zwolse Boekenmarkt en locatietheatervoorstelling Peer Gynt van Theatergroep De Jonge Honden.

Er wordt, onder de vlag van Zwolle Marketing, een gezamenlijke festivalkrant en een gezamenlijk blokkenschema uitgegeven waarin de bezoeker in één oogopslag kan zien welke voorstelling wanneer wordt gehouden. Zwolle kan zichzelf met zo’n overweldigend aanbod van muziek, theater en gezelligheid landelijk op de kaart zetten. Alle festivals staan beschreven op www.zwolle-unlimited.nl Entree: €1,00. Het programma staat op de site: www.waterval-vertelfestival.nl

Artikel delen: