Foto tentoonstelling over ‘Varkens in Nood’

Zwolle – Maaandagmorgen is door kunstenaar en fractievoorzitter van GroenLinks Rana Berends en Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije op het plein Achter de Broeren de fototentoonstelling ‘Varkens – je ziet ze niet, maar ze zijn er wel’ van stichting Varkens in Nood geopend. Dat gebeurde door met het doorknippen van een grote roze strik.

img_4327_copy.jpg

Op 22 imposante foto’s wordt aan het publiek getoond hoe sociaal en intelligent varkens zijn. Tegelijkertijd wordt op confronterende wijze duidelijk hoe jaarlijks miljoenen varkens in de Nederlandse vee-industrie gehouden worden om zo goedkoop mogelijk vlees te produceren. De foto’s zijn afkomstig van gerenommeerde persfotografen en laten varkens zien die vrolijk door de modder rollen, maar ook soortgenoten die het moeten doen met een metalen rooster. Een plaatje van een zeug die met haar biggen in het stro ligt, staat in schril contrast met dat van een zeug die klem ligt in een kraamhok en nauwelijks contact kan maken met haar kroost. Foto’s die doen glimlachen, maar ook foto’s die de schaduwkant van de Nederlandse vee-industrie blootleggen.

img_4317_copy.jpg

img_4367_copy.jpg

img_4363_copy.jpg

Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood, hoopt dat de foto’s een ontnuchterende uitwerking hebben op het publiek. "Veel mensen hebben nog altijd een romantisch beeld van de boerderij, maar de realiteit is helaas heel anders. Wat velen niet weten, is dat Nederland naar verhouding de grootste vee-industrie ter wereld heeft. Nederland is – na de Verenigde Staten – de grootste exporteur van levende dieren ter wereld. Die massaproductie steunt op de gedachte dat varkens productiemiddelen zijn en geen individuen met gevoel en emotie."

img_4350_copy.jpg

Tijdens de fototentoonstelling zijn geregeld medewerkers van Stichting Varkens in Nood aanwezig om bezoekers te voorzien van aanvullende informatie. De stichting, die zich sinds 1997 inzet voor de rechten van het varken, bezocht eerder met de fototentoonstelling Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Leiden en Almere.

img_4337_copy.jpg

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Mooie actie alle varkens vrij in de wei eh modder. Allemaal iets minder op ons bord. Pas als je het ziet heb je geen trek meer. Dierenleed is mij een gruwel.


  Maak melding

 2. Leuk dat zowel zusenzo en wichert erveur bint, moar koopt ze ook ecte scharrelvlees of gaan ze toch nog voor de C1000-kiloacties?


  Maak melding

 3. on topic! Vlees eten??!! Afschuwelijk:o
  Bijzonder dat mensen nog steeds die zooi eten ondanks de gekkekoeienziekte, de vogelpest, Q-koorts, de varkenspest en het nog steeds tolereren van het toevoegen van hormonen en andere zooi aan vlees en natuurlijk ook de dieren in veel te kleine hokjes met alle gevaren van dien. Dit samen heeft mij doen besluiten geen vlees meer te eten…zou u ook moeten doen! Gewoon boycotten!!


  Maak melding

 4. @Zwollenaar is back, niet alleen de sensatie verhalen lezen. Waarom moeten in jouw ogen, de goede veehouders, het ook ontgelden. Een eerlijk stuk vlees is niks mis mee. Ik verwerk vele jaren, als Eurotoque lid, groenten, fruit, vlees, wild, vis, zuivel en verder alles wat eetbaar is. Zorg gewoon dat je kwaliteit koopt, is er niks aan de hand.
  En is bovendien erg smakelijk. De “zooi” van jou, vindt je bij de kilo knallers. Gelukkig zijn er ook kwekers, telers en boeren, op een gedegen en inspireerende wijze met hun vak bezig. Vakmensen dus.


  Maak melding

 5. Niet alleen ongezond en dieronvriendelijk, maar de grootschalige productie van vlees is vreselijk slecht voor het milieu. Er is zoveel landoppervlakt nodig voor diervoeder. Als al dit land gebruikt zou worden voor groentes voor mensen zou er al veel opgelost zijn. Er wordt ook nog eens enorm veel regenwoud in zuid-amerika gekapt ten behoeve van sojaplantages, dit allemaal voor diervoeder. Deze plantages worden bovendien nog eens volgespoten met gif.


  Maak melding

 6. @Pa1, misschien ben jij wat minder objectief door je werk. Ik ben prima geïnformeerd en durf kritisch te zijn.


  Maak melding

 7. het is toch een apart soort publiek die zich bezig houdt met deze flauwekul. de normale huisvrouw wil gewon een lekker stukje vlees op tafel voor zo weinig mogelijk geld. mij an het niet schelen waar het vandaan komt. misschien was dit anders als ik maandelijks meer te besteden zou hebben, zoals van de dames op de foto’s afstraalt.


  Maak melding

 8. Och Annet toch, een beetje meer kritisch mag je best zijn hoor anno 2011, zeker als het om je eten en daarmee je gezondheid gaat!!


  Maak melding

 9. Rana Berends hadden ze niet beter een route langs de varkens peren kunnen doen in de omgeving.Dan wordt je echt levendig geconfronteerd hoe ze met deze beesten omgaan.Dacht dat het minder kosten met zich meebrengt als zoals nu al die constructies op dat plein te plaatsen.En ga mij nou niet vertellen dat het niets gekost heeft want de foto,’s de constructiesven de transport naar dat plein gaat niet voor niets


  Maak melding

 10. Hey Pieters. Jammer dat je nu weer hoog van de toren blaast met je eeuwige gezeur over kosten terwijl je het eigenlijke doel van deze actie ter zijde schuift. Het geheel wordt georganiseerd en gefinancierd door de stichting varkens in nood welke opgericht is door J.J. Voskuil (inderdaad die schrijver) tijdens het uitbreken van de varkenspest. De stichting bestaat door giften en donateurs en wordt gesteund door tal van BNN’ers.

  Niet dat ik nu zo wijs ben maar simpelweg een beetje googelen geeft je zoveel meer informatie dat je niet zulke onnodige, niets toevoegende commentaren hoeft neer te kalken!! Dit zegt uiteindelijk meer over jou dan over wie dan ook!!


  Maak melding

 11. Zolang het vlees voor drie euro de kilo wordt aangeboden vreten mensen zich het schompes.

  Als het duurder wordt letten ze wel beter op.

  Niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor de mens die hormoon troep. Kinderen groeien er enorm van (in de lengte dan) en dat is voor later weer slecht. Gezondheid gaat boven alles.


  Maak melding

Reageer