JacobTV: gastmeester tijdens Festival ZwArt

Zwolle – Internationaal geprezen componist Jacob ter Veldhuis (JacobTV) is dit jaar de gastmeester van Festival ZwArt, van 5 t/m 10 juli in Zwolle. Hij is de meest gespeelde hedendaagse Nederlandse componist in het buitenland. Zijn werk is een mix van live muziek met swingende grooves van spraaksamples en video’s over actualiteiten uit de hele wereld. Soundbites uit de werkelijkheid: ruw, schoon en aards.

zwart.jpg

Op 6 juli vindt tijdens Festival ZwArt de wereldpremière van Si Wang plaats. De nieuwe compositie van JacobTV over de Chinese aardbeving van 2008, is speciaal voor vier ‘tijdloze’ bronzen kloksculpturen van beeldend kunstenaar Harmen Brethouwer geschreven. Brethouwer is op het hoogste museale niveau in Nederland actief (o.a. grote solo- expositie in Museum Boijmans van Beuningen in 2008). Harpiste Lavinia Meijer (winnares van de Nederlandse Muziekprijs) is de soliste in Si Wang, naast de slagwerkers Arend Niks en Christiaan Saris. 

Tijdens het festival vindt iedere avond een concert plaats met werk van JacobTV. Naast de video-opera Cities Change the Song of Birds door de JacobTV Band en concerten door minimal music pianist Jeroen van Veen, het accordeonduo Toeac en het Syrène Saxofoonkwartet, vormt de preview van de reality opera The News door het Clazz Ensemble met video’s van Boiten & Kerstens een hoogtepunt. Deze ‘never ending’ opera The News gaat in 2012 in Pittsburgh (VS) in wereldpremière.

In Museum de Fundatie en het Stedelijk Museum zijn 5 installaties van JacobTV te bezichtigen, die in samenwerking met Studio Vierkant zijn ingericht: Heartbreakers, Mountain Top, The News en Paradiso, alsmede Les Soupirs de Rameau. Claveciniste Goska Isphording speelt op zondag 10 juli Les Soupirs live, mede als hommage aan de afgelopen jaar overleden claveciniste Annelie de Man. De installaties zijn tijdens de openingstijden van de musea te bezichtigen.

Meer info: www.festivalzwart.nl

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer