Schaapscheerdersfeest op tweede pinksterdag

Zwolle – De schaapskudde die in Holtenbroek en de Aa-landen graast, wordt op tweede pinksterdag (maandag 13 juni) geschoren. Alle 150 schapen raken hun vacht kwijt. De lammeren hebben nog onvoldoende wol en worden niet geschoren. Naast het scheren zijn er tal van activiteiten voor jong en oud. Het schaapscheerdersfeest is gratis toegankelijk en iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De schapen worden tussen 12.00 en 16.00 uur geschoren op wijkboerderij De Klooienberg (Klooienberglaan 1).

Tijdens het scheerfestijn wordt onder meer uitleg over het jaarlijkse schaapscheren en er wordt een demonstratie gegeven in wol spinnen. Op deze middag kunnen bezoekers de ook de dieren van wijkboerderij De Klooienberg bewonderen en een medewerker geeft antwoord op vragen. Voor de kinderen is een springkussen aanwezig. Naast de traditionele boerderijdieren heeft De Klooienberg ook een eigen bijenvolk. De voorjaarshoning die deze bijen maken kan tijdens het feest bij de imker gekocht worden.

De gemeente Zwolle startte twee jaar geleden met een proef van drie jaar met de schaapskudde die het groen begraast als alternatief voor het traditioneel maaien. Voordelen van een schaapskudde boven het maaien met een maaimachine is onder andere dat de vegetatie meer structuur krijgt, het is goed voor de verspreiding van zaden en het is vriendelijker voor kleine dieren. Daarnaast is er geen brandstof nodig voor het maaien en afvoeren van groenafval. Ander voordeel is dat de kudde met herder educatieve aspecten heeft.

Artikel delen:

Reageer