Artez Koorklas voert meesterwerk van Rossini uit

Zwolle – De koorklas van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle voert op donderdag 9 juni in Zwolle en op vrijdag 10 juni in Enschede het meesterwerk Petite Messe Solennelle, van Gioacchino Rossini uit. Beide concerten zijn gratis bij te wonen.

Concerten:

Donderdag 9 juni, 20.15 uur Fonteinkerk Sterrenkroos 56, Zwolle

Vrijdag 10 juni, 12.30 uur Jozefkerk Oldenzaalsestraat 125, Enschede

De Petite Messe Solennelle neemt binnen de werken van Gioacchino Rossini een bijzondere plaats in. De originele versie is in 1863 geschreven voor de ongewone combinatie van vier solisten, koor, twee piano’s en harmonium. Het stuk was bedoeld voor de consecratie van de huiskapel in de residentie van gravin Louise Pillet-Will, de echtgenote van de Parijse bankier graaf Michel Frédéric Piliet-Will, met wie Rossini bevriend was. De vakman Rossini breekt met een knipoog met de heersende gewoonte van zijn tijd. Hij schrijft geen pompeus bezette doorgecomponeerde concerterende mis, maar keert terug naar de sobere bezetting en de nummerstructuur zoals die ten tijde van Bach gebruikelijk was. De ongewoon vrolijk religieuze intentie van deze mis en de buitengewoon vocale kracht ervan maken de Petite Messe Solennelle tot een meesterwerk van zeldzaam niveau. In 1867 verzorgde Rossini zelf een orkestratie van het werk, om te verhinderen dat ‘mijnheer Sax met zijn saxofonen’ of ‘mijnheer Berlioz met andere reuzen van het moderne orkest’ zich er aan zouden wagen. Het is echter de oorspronkelijke versie die de genialiteit van de mis het meeste recht aandoet. Gering van omvang is Rossini’s op zijn oude dag gecomponeerde Petite Messe Solennelle zeker niet. Deze mis, die de componist zelf zijn ‘laatste doodzonde’ noemde, duurt ruim anderhalf uur. Overigens heeft de meester de eerste uitvoering van die grootschalige versie helaas niet meer mogen beleven.

ArtEZ Conservatorium maakt deel uit van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Met ruim 900 studenten en 250 docenten is het een van de grootste conservatoria van Nederland. De zeven afdelingen omvatten het hele spectrum van de muziek. In elk van de drie ArtEZ-steden – Arnhem, Enschede en Zwolle – is een vestiging met een eigen profilering.

Meer informatie op www.artez.nl/conservatorium

Artikel delen:

Reageer