Verantwoord omgaan met alcohol door SmartConnection

Zwolle – De tijd van feesten en zomerzon komt er weer aan. Een periode waarin als bijna vanzelf de alcohol rijkelijk vloeit. Maar kunnen we niet van de zomerzon en eindexamenfeesten genieten zonder alcohol? Natuurlijk wel! En jij weet hoe. En daarom hebben we jou nodig! Kom naar de kroeg, een festival of een ander feest. Kortom, doe mee met SmartConnection.

SmartConnection is een uniek project voor en door jongeren van 16 tot 24 jaar. Een nieuwe, frisse wind. Het gaat een trendbreuk veroorzaken waarbij een gezonde leefstijl voorop staat. Verantwoord omgaan met alcohol is daar een onderdeel van. SmartConnection wil laten zien dat je zonder alcohol ook feest kan vieren en lol kan hebben. SmartConnection wordt uitgevoerd door Tactus Verslavingszorg. Arjan Lamslag, projectleider: “SmartConnection is een succesvol alcoholmatigingsconcept voor jongeren overgewaaid uit Zwitserland. Daar is het al jaren succesvol: het drankgebruik onder jongeren is daar aanzienlijk afgenomen. Niet belerend maar op een positieve manier, jongeren belonen voor verantwoord omgaan met drank.”

SmartConnection beloont jongeren voor gezond gedrag. SmartConnection kom je tegen op allerlei feesten, evenementen, in kroegen en keten. Wanneer je tijdens het uitgaan niet of nauwelijks drinkt, word je daarvoor beloond. Aan het eind van de avond doe je een blaastest bij het jongerenteam van SmartConnection en registreer je de uitslag. Heb je een promillage van 0,3 of minder dan krijg je punten. Deze punten spaar je op de website van SmartConnection en kun je inwisselen voor prijzen. Check regelmatig de party-agenda van SmartConnection, volg, zoek ze op en doe steeds weer opnieuw de blaastest. Want hoe vaker een gezonde uitslag van de blaastest hoe meer punten, hoe beter, mooier, groter de prijs. Van een broodje shoarma tot een Ipod.

SmartConnection staat in de startblokken. Het startsein wordt gegeven op 18 juni om 20.45 uur tijdens de halve Marathon in de binnenstad van Zwolle. SmartConnection staat met een stand op de Melkmarkt. Zoek de stand, herken het logo van Smart- Connection, laat je registeren en doe je eerste blaastest. Misschien ben jij de eerste en word jij beloond!

Wethouder Erik Dannenberg: “Te veel jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak. We weten dat dat schadelijk is voor de gezondheid, maar we zien gelukkig ook een lichte tendens dat jongeren en ouders verantwoorder omgaan met alcohol en dat ouders minder tolerant zijn. De inspanningen en activiteiten zoals van het project MDMS doen er dus echt toe.” Dannenberg verwacht goede resultaten door SmartConnection: “De kracht van SmartConnection is voor en door jongeren. Jongeren nemen eerder iets van elkaar aan dan van volwassenen. En we weten dat een gulden regel in de opvoeding is: belonen werkt beter dan straffen.”

SmartConnection zoekt sponsors voor materiële, immateriële en financiële steun. De wethouder ziet daarin een meerwaarde: “Alcoholmisbruik onder jongeren is iets wat de hele maatschappij aangaat, ook bedrijven. Zij zijn zich meer bewust geworden van hun maatschappelijke taak. Zij kunnen door sponsoring laten zien dat zij zich mede verantwoordelijk voelen voor een gezonde toekomst voor onzejeugd.”

SmartConnection gaat digitaal

Een smart project kan niet zonder een website; die is in de maak. Check af en toe eens www.SmartConnection.nl. Tot die tijd ga je naar www.drankendrugs.nl of volg je www.twitter.com/smartconnect of like je SmartConnection op facebook.

Heb je interesse in het versterken van ons jongerenteam als peer en ben je tussen de 18 en 24 jaar, meld je dan nu aan als vrijwilliger. Neem voor meer informatie contact op met projectleider Arjan Lamslag op (038) 456 07 60 of 06 2269 13 29 of mail naar a.lamslag@tactus.nl.

Artikel delen:

Reageer