NEE tegen Ondernemersfonds Binnenstad Zwolle

Zwolle – De binnenstad van Zwolle wordt geen Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Er is te weinig draagvlak onder de ondernemers in het Zwolse centrum om tot zo’n gezamenlijk investeringsfonds voor de binnenstad te komen. Uit een draagvlakmeting blijkt dat ruim tweederde van de ondernemers die hun stem uitbrachten tegen een BIZ is.

Met groot genoegen concluderen de initiatiefnemers van de actiegroep Ondernemersfonds Nee, dat er slechts een zeer kleine minderheid van 127 gebruikers c.q. eigenaren voorkeur uitspraken voor een nieuw op te richten Ondernemersfonds in de binnenstad van Zwolle. Van de 813 biljetten waren 386 biljetten ingeleverd. Met 47% was dat onder de benodigde 50%. Onder notarieel toezicht is vastgesteld dat 259 ondernemers tegen en 127 voor het fonds waren. Het Ondernemersfonds voor de binnenstad zal daardoor geen doorgang vinden. De ondernemers uit de Binnenstad konden tot en met 7 juni 2011 hun stem uitbrengen over het instellen van een Bedrijven Investerings Zone. Een aantal ondernemers, gesteund door Citycentrum en Koninklijke Horeca Nederland en een vertegenwoordiging van de zakelijke dienstverlening, hadden het initiatief genomen om voor bovengenoemd winkelgebied een ondernemersfonds, ofwel een Bedrijven Investerings Zone, op te richten.

Dit fonds zou het mogelijk moeten maken dat alle ondernemers gezamenlijk investeren in hun straat met als doel een sterkere binnenstad. Alle ondernemers betalen daaraan dan mee. De Bedrijven Investerings Zone kan alleen op initiatief van de ondernemers ingesteld worden. De BIZ kan alleen ingevoerd worden als minimaal 50% van de ondernemers stemt. En daarvan moet tweederde ‘ja’ zeggen. Dat is niet gelukt!

Een Bedrijveninvesteringszone bestaat praktisch uit een fond waaraan alle ondernemers in de binnenstad meebetalen. Dat gaat via een heffing op het onroerend goed. Elk jaar dragen de winkeliers op basis van hun vastgoedbezit bij aan het gezamenlijke initiatief. Van dat geld kunnen zaken betaald worden als de aankleding van de binnenstad (bijvoorbeeld gevel- en feestverlichting, het plaatsen van bloembakken) en promotie en marketing (onder meer bewegwijzering).

De inschatting was dat de Zwolse binnenstadondernemers jaarlijks enkele tonnen bij elkaar zouden brengen via het fonds.

Zwolle kent momenteel twee Bedrijveninvesteringszones, in het gebied rond de Thomas a Kempisstraat en in het gebied rondom de Assendorperstraat, beide net buiten de binnenstad.

 

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Een duidelijk signaal van de Zwolse ondernemers en werk aan de winkel voor de gemeenteraad. Ook kan geconstateerd worden dat de lobby van het CityCentrum Zwolle gefaald heeft!


  Maak melding

 2. Fakkert heeft goed zijn best gedaan.Meeste stemmen gelden wat moet de gemeenteraad nu kvdijk.De ondernemers over de knie leggen .


  Maak melding

 3. Zwolle heeft de ambitie om bij de Top 5 van de Nederlandse binnensteden te horen. Dat doel was aanzienlijk hoog hoor!! Bijstellen?


  Maak melding

 4. Leuk zo’n stemming houden onder ondernemers maar hoeveel ECHTE ondernemers zitten er nog in de binnenstad? Dit zijn toch voor 90% filiaalbedrijven en degene die deze filialen runnen hebben toch geen ruk te zeggen mbt financien…..
  Gemeente doet er goed aan om er heel goed voor te zorgen dat er klantentrekkers op de Melkmarkt komen (bankengebouw) en dat de bilbiotheek (met respect) vertrekt uit de diezerpromenade. Dat zal het al een stuk aantrekkelijker maken


  Maak melding

 5. Zo, dat was meer een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Iedereen weer achter z’n eigen barricades, clubjes, straatjes, en flink met het vingertje wijzen naar de anderen, want die hebben het op voorhand niet begrepen…..:(


  Maak melding

 6. De raad wilde een Top 5 positie voor de Zwolse binnenstad. De BIZ zou daarvoor een mooie binnenkomer zijn. Nu dat niet doorgaat moeten ze iets anders verzinnen om in die Top 5 te komen.


  Maak melding

 7. Ik wil niet meedenken, wat ik vind zoals het nu is eigenijk wel goed genoeg. Waarom die torenenhoge ambitie willen hebben? Is nergens voor nodig. Het argument dat er teveel filiaalbedrijven in de binnenstad zijn is alom bekend. En wat activiteiten betreft is er elk weekend wel wat te beleven. Laten we een ‘dorp’ willen blijven.


  Maak melding

 8. Duidelijk K. Heb zelf (nog?) geen standpunt. Ben ook niet betrokken, behalve als ├ęchte Zwollenaar die van al het moois in deze geweldige stad zoveel mogelijk probeert te genieten. Vond de solidariteitsgedachte wel aansprekend. Maar begrijp dat de keuze tussen “een ‘dorp’ willen blijven” en “alsmaar groter willen worden” een belangrijker (1e) keuze zou moeten zijn.
  Als ik tussen die 2 zou moeten kiezen, ga ik op intu├»tie voor “een ‘dorp’ willen blijven”.
  Dat betekent natuurlijk niet dat Zwolle niet gedoseerd door zou mogen groeien. En dat bijvoorbeeld de plannen voor verregaande samenwerking met omliggende plaatsen in de ijskast moeten.
  ———–
  Sta hier wel anders in

  Duidelijk K. Heb zelf (nog?) geen standpunt. Ben ook niet betrokken, behalve als ├ęchte Zwollenaar die van al het moois in deze geweldige stad zoveel mogelijk probeert te genieten. Vond de solidariteitsgedachte wel aansprekend. Maar begrijp dat de keuze tussen “een ‘dorp’ willen blijven” en “alsmaar groter willen worden” een belangrijker (1e) keuze zou moeten zijn.
  Als ik tussen die 2 zou moeten kiezen, ga ik op intu├»tie voor “een ‘dorp’ willen blijven”.
  Dat betekent natuurlijk niet dat Zwolle niet gedoseerd door zou mogen groeien. En dat bijvoorbeeld de plannen voor verregaande samenwerking met omliggende plaatsen in de ijskast moeten.

  Wil altijd wel proberen constructief mee te denken.


  Maak melding

 9. Vandaag is er een bijeenkomst met de pers geweest op het Citycentrum met de inititiatiefnemers Citycentrum, Koninklijke Horeca Nederland, Cultuur en de mensen die de kar hebben getrokken inzake het ondernemersfonds.

  Duidelijk is geworden dat de binnenstad nu voor wat betreft het realiseren van vernieuwing, onderhoud en aankleding stilstaat en achteruit gaat als er geen concrete acties worden opgepakt door de ondernemers.  Maak melding

Reageer