Ontmoet Evert Thielen in de Fundatie

Zwolle – Deze zomer is in Museum de Fundatie-Paleis a/d Blijmarkt recent werk van Evert Thielen te zien. Thielen zelf zal regelmatig in Zwolle zijn om zijn veelluiken te openen en bezoekers over zijn werk te vertellen.

img_2538_copy.jpg

In de maand juni is hij aanwezig op zaterdag 11, zondag 12, zaterdag 18, zondag 19 , zaterdag 25 en zondag 26 juni. Op de zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur, op de zondagen van 11.30 tot 13.00 en van 13.30 tot 17.00 uur. Tijdens zijn aanwezigheid spreekt hij ‘op zaal’, bezoekers aan de tentoonstelling kunnen vrij aansluiten.  Actuele informatie over zijn aanwezigheid in juli, augustus en september op www.museumdefundatie.nl.

Een bijzonder fenomeen

Evert Thielen (Venlo, 1954 ) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Met zijn imposante veelluiken en realistische stijl groeide hij uit tot een bijzonder fenomeen in de kunstenwereld. Thielen vindt zijn inspiratie in de schilderkunst van vroegere eeuwen. Hij vertaalt zijn fascinatie voor de Vlaamse Primitieven in het algemeen en Jan van Eyck in het bijzonder, Johannes Vermeer, Gabriël Metsu en andere oude meesters in eigentijdse schilderkunst. De schilder maakt gebruik van eeuwenoude schildertechnieken om natuur, mensen, interieurs en voorwerpen zo levensecht mogelijk weer te geven. Zijn werkwijze verraadt een extreem gevoel voor perfectionisme, liefde voor het revitaliseren van oude ambachtelijke vaardigheden en onvoorwaardelijke overgave aan het vakmanschap. Hij combineert deze toewijding met een sterke fascinatie voor verrassend actuele taferelen, portretten en stillevens.

Bellenhof
Na de voltooiing van zijn vierde veelluik beweerde Thielen stellig dat het zijn laatste was. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Thielens Bellenhof is zo mogelijk nog indrukwekkender is dan de voorgaande vier. De kunstenaar vertelt niet alleen de geschiedenis van het gelijknamige landgoed nabij het Belgische Brasschaat en van de families die er door de eeuwen heen gewoond hebben, maar hij combineert die verhaallijnen ook met een overzicht van de geschiedenis van de schilderkunst van 1750 tot heden. Dat levert een rijkgeschakeerd mozaïek van de schilderkunst op. In vergelijking met zijn vorige veelluiken gaat hij Thielen in Bellenhof nog een stap verder door de verschillende beeldverhalen in elkaar over te laten lopen.

Vrij werk

Naast Bellenhof stonden de afgelopen jaren voor Thielen vooral in het teken van vrij werk. Hij voltooide zo’n zestig doeken die met deze expositie voor het eerst aan publiek getoond zullen worden.

“Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Founders: Rabobank IJsseldelta, Hemmink, Baker Tilly Berk, Wijzonol, Nysingh Advocaten-Notarissen, Waanders Uitgevers, DSM, Unica en Novon.

Tentoonstelling: Evert Thielen – Recent werk
Periode: 22 mei t/m 18 september 2011
Locatie: Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11.00-17.00 uurInformatie: www.museumdefundatie.nl of 0572-388188

Artikel delen:

Reageer