Zwolse Grachtenrace voor roeisloepen

Zwolle – Op zaterdag 25 juni vindt de Zwolse Grachtenrace plaats, een krachtmeting voor roeisloepen over 16 kilometer. Zo’n 20 sloepen binden de strijd aan op de Stadsgracht en het Zwarte Water. Het belooft een bijzondere krachttoer te worden op de grachten van de binnenstad en langs de wijken Holtenbroek en Stadshagen. 

Rond het centrum van Zwolle ligt de mooiste gracht van Nederland: nergens bepalen de oude bolwerken zo mooi het stadsbeeld als in deze oude Hanzestad. Langs de singels en kades liggen nu groene parken, drukke pleinen en statige herenhuizen. “Een unieke plek voor een zomerse sloepenrace”, zegt Jelmer Krom namens de organisatie.


Kracht en souplesse

Start en finish zijn bij het Kerkbrugje, bij het Ter Pelkwijkpark. Om 12.30 uur klinkt het startschot, naar verwachting finisht de laatste sloep drie uur later. Het parcours voert de sloepen over de grachten in de binnenstad en over het Zwarte Water, tussen de wijken Holtenbroek en Stadshagen. Keerpunt is de Mastenbroekenbrug. “Langs de route kan het publiek genieten van zowel pure kracht als souplesse”, voorspelt Krom. “De roeiers kunnen op het Zwarte Water tempo maken, maar in de binnenstad wemelt het van de bruggen en bochten. Een spektakel dat je niet wilt missen.” Na afloop van de wedstrijd kunnen de roeiers genieten van een stevige maaltijd.

Nominatie landelijk klassement

De sloepenrace wordt voor de derde keer georganiseerd, nu voor het eerst door de Stichting Zwolse Grachtenrace, in samenwerking met sloeproeivereniging Hattem Roeit. De wedstrijd is genomineerd om vanaf 2012 mee te tellen in het Nederlands Kampioenschap van de Federatie Sloeproeien Nederland.

Artikel delen:

Reageer