X-Ray reunie party Zwolle

Op 16 december 2000 sloot de befaamde discotheek X-Ray aan de Blijmarkt 15 haar deuren. Zwolle was een discotheek armer. Ruim zes jaar na deze sluiting is de locatie nog steeds een gesloten ruimte terwijl de vraag naar een grote Zwolse discotheek de afgelopen jaren juist sterk is toegenomen. Om oude tijden te doen herleven organiseert  NUL38Events zaterdagavond eenmalig de X-Ray Reunion in de Proosdij te Zwolle.

 
Het X-Ray muntje, in de jaren negentig het enige wettelijke betaalmiddel in de discotheek

Music-hall en disoctheek X-Ray was destijds een toonaangevende uitgaansgelegenheid binnen het Zwolse uitgaansleven. Voor vele Zwollenaren, en mensen buiten de stadsgrenzen, zal deze reunie een ontmoeting zijn tussen uit het oog verloren oud-collega´s, vrienden en kennissen.  Dat de X-ray nog bij velen diep in het ziel gekerfd zit blijkt uit het feit dat dit feest al vele weken voor aanvang uitverkocht is.


Eind jaren negentig, DJ Ozonic een legende met zijn toenmalige house-beats op de vrijdagavond

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Hoe kom je erbij dat de vraag naar een grote disco is toegenomen? Als dat zo was had allang iemand dat commercieel aangepakt. Uit andere steden klinkt juist het geluid dat disco’s uit zijn.


  ⚠️ Meld

 2. Even een linkje als aanvulling dat disco’s passe zijn. Voordat de gemeente zwolle er weer miljoenen subsidies heen brengt.

  Het gaat niet goed met de discotheken in Nederland. In tien jaar tijd is het aantal discoâ????s met bijna eenderde afgenomen. En die daling is sterker dan het bedrijfschap Horeca en Catering verwachtte.

  In 1995 telde Nederland 450 discotheken. Op 1 juli van dit jaar waren er nog maar 323. Het bedrijfschap raamde eind 2004 nog dat er in 2010 zoâ????n 325 discotheken zouden zijn. Dat die grens nu al is doorbroken, is voor het bedrijfschap reden om de toekomst-verwachting bij te stellen. Bovendien wordt er extra onderzoek gedaan naar de daling.

  Het vermoeden bestaat dat festivals, dancepartyâ????s en de digitale revolutie de oorzaak zijn van de daling. Jongeren zijn meer geld kwijt aan spelcomputers en mobiele telefoons. Ook betalen ze meer voor het bezoek van partyâ????s. Waar Nederland vroeger enkele grote festivals telde, heeft de consument nu bijna elk weekend keuze uit (muziek)feesten. Dat gaat ten koste van het budget dat er voor de discotheek is. Tot slot organiseren steeds meer grand caf?©s dansavonden, een rechtstreekse concurrent voor discotheken.

  Veel discotheken worden gerund door een klein team waar vaak veel familie bij betrokken is. Van ?©?©n van de bekendste discotheken van Nederland, de Danssalon in Eindhoven, is onlangs bekend geworden dat horecamagnaat Sjoerd Kooistra de nieuwe eigenaar is. Hij wil er een grand caf?© volgens de formule van De Drie Gezusters van maken.  ⚠️ Meld

 3. hy jackie neem contact op met mij a u b voor dat kaartje
  ===========
  E?©n van jullie zal een e-mailadres moeten tonen.
  Daarna graag de correspondentie buiten Weblog Zwolle om a.u.b.


  ⚠️ Meld

 4. Het was geweldig; echt heel veel oude bekenden terug gezien!
  Dit soort avonden moet er voor onze leeftijdscategorie meer komen (goede muziek, wat ouder publiek en niet meer tot 5 uur’s ochtends)


  ⚠️ Meld

 5. Heee, de eerste reactie Karin: klasse!
  Tenminste net stond er nog geen reactie bij het kleine stukje tekst waar Pedro vandaag meer beloofde.
  Heb ook enorm genoten en ben blij met het voornemen vaker iets dergelijk te organiseren. Zal wel waar zijn dat zure-discotheek inperkingsverhaal hierboven, maar de Bethlehemse- en Broerenkerk zijn toch ook niet echt klein en altijd vol. Bij welk evenement ook. Volgens mij is 1 van de 2 (de Bethlehemsekerk is het meest logisch) wel toe aan een frequent terugkerend feest. Hoe je het wilt noemen zal mij een biet zijn: dansfeest, dance party,discotheek, Zwolle uit de pan, roept u maar. Maar zowel de gigantisch goed bezochte Tonne-reunie als deze X-ray reunie toonden wat mij betreft aan dat grote Zwolse feesten (denk ook echt regelmatig terugkerend) kans van slagen hebben. Wat wel een overeenkomst is tussen de beide feesten is de leeftijdscategorie: 30 tot 40. Denk daar maar eens over na beleidsbepalers in het Gemeentehuis. Misschien hoeft er idd niet NOG een locatie bij te komen in Zwolle en zou je iets heel anders, (toch wel iets Horeca-achtigs?) met de oude X-ray kunnen doen.

  Met de feestelijke groeten!


  ⚠️ Meld

 6. Hallo Dick: ik ben het helemaal met je eens. Ik ben net 40 geworden, maar dat betekent niet dat ik vies ben van een avondje stappen en lekker dansen en waar kun je dat momenteel in Zwolle nog doen?
  :-
  Als er weer een dergelijke avond komt, ben ik zeker van de partij, maar dan wel met een verzoek: creeer een dansvloer, want de muziek nodigde uit tot dansen maar daar was niet echt een gelegenheid voor.
  Worden de foto’s die op de avond gemaakt zijn nog ergens gepubliceerd, want ik kwam thuis en had de bon nog in mijn broekzak!

  groeten
  Karin 😉


  ⚠️ Meld

 7. Ja, echt schitterend feest. maar als die veels te popi Pics jongetjes voor je kruipen is het minder. ze richten zich ook alleen maar op de vrouwtjes.


  ⚠️ Meld

Reageer