Wereldprimeur op ballonfestival Zwolle

Zwolle – Tijdens het Ballonspektakel in Zwolle op woensdag 15 juni aanstaande, gaat de eerste luchtballon op groen gas de lucht in. Een primeur, want het is wereldwijd de eerste keer dat groen gas, gemaakt uit groente-, fruit- en tuinmateriaal (GFT), op deze manier als duurzame brandstof wordt gedemonstreerd. De luchtballon op groen gas past perfect in het thema van het ballonspektakel: Duurzaamheid. De organisatie van het spektakel pakte dit onderwerp samen met ROVA op om op deze wijze aandacht te vragen voor de mogelijkheden die groen gas biedt.  

Groen gas wordt geproduceerd uit GFT. In een vergistinginstallatie wordt het materiaal tijdens een biologisch proces omgezet in groen gas van aardgaskwaliteit. ROVA heeft in Zwolle zo’n vergister. Het groen gas kan worden ingezet als brandstof voor bijvoorbeeld inzamelvoertuigen. ROVA heeft daarvoor een deel van haar wagenpark voorzien van voertuigen met schone aardgasmotoren. Ook kan het groen gas worden gebruikt voor de verwarming van gebouwen. Door deze praktische toepassingen ervaart de burger direct het voordeel van het scheiden van GFT. En hopelijk zet het aan tot een nog betere afvalscheiding. Dit is meer dan nodig, want onze grondstoffen raken uitgeput en afval kunnen we steeds beter inzetten als waardevolle grondstof voor nieuwe producten of als brandstof.

Duurzaam spektakel

Woensdag 15 juni a.s. treffen diverse Zwolse organisaties elkaar voor activiteiten, demonstraties en presentaties op gebied van Duurzaamheid en Ondernemen. Eigenaar van het duurzame schoonmaakbedrijf Novon, Jacco Vonhof , is als voorzitter van het Ballonspektakel Zwolle de verbinder tussen ondernemers en ontwikkelingen. De avond biedt een interessant programma, met als hoogtepunt de eerste ballonvaart op groen gas. Samen met directeur Hans Groenhuis van ROVA en Zwolse ballonvaarder Egbert Oordt ontstond eind vorig jaar het idee. Het initiatief zet op ludieke wijze de spot op duurzaamheid en op voortschrijdende toepassingsmogelijkheden van groen gas.

Avontuurlijk experiment

Ondernemende ballonvaarder Egbert Oordt pakte het experiment met enthousiasme op. Het switchen van propaan – wat doorgaands wordt gebruikt bij ballonvaren – naar biogas vraagt diverse aanpassingen. De eigenaar van Oordt Adventures liet speciaal materieel uit de VS invliegen om te kunnen omgaan met het drukverschil in de flessen en de toevoer van het gas naar branders en regulateurs. Oordt beschouwt het ballonvaren met groen gas vooralsnog als een avontuurlijk experiment maar is beslist enthousiast over de snelle ontwikkelingen van de toepassing van groen gas. ROVA benut het spektakel om aandacht te vragen voor duurzaamheid. De organisatie zet daarvoor haar speciale groenbus in en is aanwezig met een team van voorlichters.

Over ROVA

ROVA is de afvaladvies-, regie- en verwijderingsorganisatie van 20 gemeenten en 2 regio’s in Midden- en Oost-Nederland. Samen met haar aandeelhouders levert ROVA een bijdrage aan een schone en duurzame leefomgeving. De afvalzorg wordt daarin verder verbonden aan andere thema’s zoals het beheren van de openbare ruimte, het verduurzamen van onze energievoorziening en het terugdringen van CO2 emissies.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Het is allemaal wel leuk die BIO brandstof, maar het veel en veel duurden dan gewone brandstof. (kijk maar eens bij de een tankstation voor BIO-gas)


  Maak melding

 2. Henri heeft duidelijk geen verstand van zaken. Biogas (eigenlijk groengas) kan al bij circa 50 tankstations in Nederland worden getankt, en is de goedkoopste brandstof van allemaal. Bij het tanken voor bijvoorbeeld 10 euro kan er met groengas de meeste kilometers worden afgelegd ten opzichte van LPG, Diesel en Benzine. Kijk maar eens op http://www.groengasmobiel.nl


  Maak melding

 3. Joost, de prijs per kilo/liter is ongeveer ??. 0.90, en binnen 300 kilometer is de tank leeg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ben zelf chauffeur op zo’n Biogas auto.


  Maak melding

 4. Jullie missen het belangrijkste punt: er wordt een spektakel georganiseerd en het gaat op groene energie!!! Geweldig toch. Iemand moet het voortouw nemen. In dit geval een ballonvaarder. Ik vind het geweldig en ga zeker kijken. Ik hoop dat de weergoden een beetje meewerken..


  Maak melding

Reageer