Mobliteitsmarkt sluit Themaweek Natuurlijk Duurzaam af

Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel en Expeditie Ecodrome Zwolle organiseerden zaterdag de Duurzame Mobiliteitsmarkt op de parkeerplaats van het Ecodrome. Met de mogelijkheid om elektrische fietsen en hybride auto’s uit te proberen, een ritje te maken met de Groengasbus en de solar auto van dichtbij te kunnen bekijken, vormde de mobiliteitsmarkt een mooie afsluiting van de Themaweek Natuurlijk Duurzaam.

11-06-2011_themaweek_natuurlijk__duurzaam_ecodrome_2.jpg

Tijdens de Themaweek Natuurlijk Duurzaam worden in de regio Zwolle allerlei activiteiten georganiseerd op het gebied van duurzaam wonen, ondernemen, eten en mode. De gratis toegankelijke Duurzame Mobiliteitsmarkt op zaterdag vormde hiervan de afsluiting. De markt liet niet alleen alle nieuwe ontwikkelingen op duurzaam vervoer zien, maar bood bezoekers ook de mogelijkheid proefritten te maken. Op de mobiliteitsmarkt presenteren verschillende bedrijven hun producten en diensten. Zo waren er verschillende auto’s aanwezig: elektrisch, hybriden, groen gas en ook de Solar Auto van UT Twente.

11-06-2011_themaweek_natuurlijk__duurzaam_ecodrome_3.jpg

11-06-2011_themaweek_natuurlijk__duurzaam_ecodrome_5.jpg

11-06-2011_themaweek_natuurlijk__duurzaam_ecodrome_6.jpg

De ROVA toonde haar Groengas bus en er waren verschillende elektrische fietsen en scooters die konden worden uitgeprobeerd. Ook was er informatie beschikbaar over hoe autodelen werkt. Kinderen konden zich op de markt ook uitleven op een groot springkussen en genieten van gratis suikerspin. Naast dit “open air”-evenement konden bezoekers natuur-themapark Expeditie Ecodrome Zwolle bezoeken. Hier werd o.a. een gratis speurtocht over duurzame mobiliteit uitgezet.

11-06-2011_themaweek_natuurlijk__duurzaam_ecodrome_1.jpg

Eén derde van de uitstoot van CO2 komt van verkeer en vervoer. Dit is zelfs nog hoger in het landelijk gebied. Daarmee is verkeer en vervoer verantwoordelijk voor 57% van de CO2 uitstoot in de gemeente Dalfsen, 56% in de gemeente Steenwijkerland, 45% in de gemeente Raalte en zelfs 74% in de gemeente Staphorst (bron: Klimaatmonitor 2010, CE Delft).

Veranderingen op het gebied van vervoer liggen gevoelig, omdat men bang is in te moeten leveren op de grote vrijheid die we nu hebben op het gebied van mobiliteit . Er zijn echter prima alternatieven die het mogelijk maken om duurzamer op weg te gaan, zoals elektrisch of groengas rijden of een concept als autodelen.

11-06-2011_themaweek_natuurlijk__duurzaam_ecodrome_4.jpg

Artikel delen:

Reageer